Materiał promocyjny

Letnie przysmaki z dodatkiem serów typu śródziemnomorskiego - przepisy Martyny Chomackiej

Letnie przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na letni posiłek? Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN królowały najlepsze sery i serki typu śródziemnomorskiego. Sprawdź przepisy Martyny Chomackiej na sałatkę z arbuzem, kolorowe kanapki z chałki, glazurowane marchewki z serkiem i dodatkami oraz na bakłażana w panko z mozzarellą i domową salsą.

Wakacyjna sałatka z arbuzem  - przepis

Składniki:

  • ¼ świeżego, dojrzałego arbuza,
    • Apetina kubek classic,
      • świeża mięta,
        • rukola,
          • dowolone jadalne kwiaty,
            • orzechy pinii,
              • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                • sok z połowy cytryny,
                  • pół łyżeczki miodu,
                    • sól.

                      Sposób przygotowania:

                      1. Orzeszki pini prażymy na gorącej patelni. Arbuza kroimy w kostkę dwukrotnie większą, niż kawałki sera.
                        1. W małej miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu: miód, oliwę, cytrynę i dwie szczypty soli.
                          1. W głębokim talerzu układamy warstwę rukoli. Na nią wykładamy kostki arbuza oraz kawałki sera Apetina.
                            1. Całość posypujemy orzechami, polewamy dressingiem, dekorujemy.

                              Kolorowe kanapki z chałki - przepis

                              Składniki:

                              • 2 grube plastry świeżej chałki,
                                • 2 łyżki masła,
                                  • Apetina snack mango i chilli,
                                    • kilka plasterków szynki parmeńskiej,
                                      • świeży, dojrzały melon,
                                        • ocet balsamiczny,
                                          • świeża bazylia.

                                            Sposób przygotowania:

                                            1. Plastry chałki podsmażamy na maślę z obu stron.
                                              1. Na chałce rozgniatamy kawałki serka Apetina mango i chilli.
                                                1. Następnie na górze luźno układamy szynkę dojrzewającą i kawałki świeżego melona.
                                                  1. Kanapki kropimy octem balsamicznym i doprawiamy świeżo posiekaną bazylią.

                                                    Glazurowane marchewki z serkiem, piklowanymi jalapeno i migdałami - przepis

                                                    Składniki:

                                                    • Pęczek młodych marchewek,
                                                      • pół szklanki soku pomarańczowego,
                                                        • 1 serek kremowy Apetina z harissą,
                                                          • piklowane jalapeno,
                                                            • 2-3 garści płatków migdałowych,
                                                              • łyżka miodu,
                                                                • łyżka masła,
                                                                  • łyżka octu balsamicznego,
                                                                    • sok z połowy limonki,
                                                                      • pęczek świeżej kolendry,
                                                                        • sól i pieprz do smaku.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          • Marchewki dokładnie szorujemy i kroimy wzdłuż na pół, następnie jeszcze raz na pół. Wrzucamy je na patelnię i zalewamy połową szklanki soku pomarańczowego i połową szklanki wody. Gotujemy je kilka minut do momentu, aż będą al dente.
                                                                            • Płatki migdałów prażymy na gorącej patelni, aż zaczną się złocić na brzegach.
                                                                              • Gdy sok i woda wyparują z patelni, wrzucamy na nią łyżkę masła, łyżeczkę miodu, 2-3 szczypty soli i chlust octu balsamicznego. Podsmażamy je, aż nabiorą głębokiego koloru.
                                                                                • Marchewki wykładamy na duży talerz. Na nie kładziemy hojną porcję serka śmietankowego Apetina z harissą.
                                                                                  • Następnie doprawiamy go porcją posiekanych plasterków piklowanego jalapeno, łyżeczką płynnego miodu, posiekaną kolendrą i płatkami migdałów.

                                                                                    Bakłażan w panko z mozzarellą i salsą z pomidorów bawole serce - przepis

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 1 bakłażan,
                                                                                      • Apetina wiórki mozzarella,
                                                                                        • 1 duży pomidor bawole serce,
                                                                                          • 1 szalotka,
                                                                                            • świeża bazylia,
                                                                                              • panko,
                                                                                                • jajko,
                                                                                                  • olej rzepakowy do smażenia,
                                                                                                    • mąka pszenna,
                                                                                                      • ocet balsamiczny,
                                                                                                        • sól i pieprz.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          1. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Solimy je i odstawiamy na 10 minut na bok. Po tym czasie odsączamy płyn, który zebrał się na plastrach bakłażana w papierowy ręcznik i pieprzymy z obu stron.
                                                                                                            1. Do niewielkiego rondelka wlewamy olej rzepakowy i podgrzewamy.
                                                                                                              1. Plastry bakłażana obtaczamy w mące, jajku i panko. Na tłuszcz wrzucamy odrobinę bułki, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany. Jeśli widzimy, że pojawiają się bąbelki, możemy rozpoczynać smażenie.
                                                                                                                1. Gdy plastry są złote, wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy. Jeszcze gorącego bakłażana posypujemy wiórkami mozzarelli.
                                                                                                                  1. Na końcu przechodzimy do przygotowania prostej salsy. Pomidora bawole serce kroimy w drobną kostkę. Bardzo drobno siekamy także szalotkę i dodajemy ją do pomidora. Doprawiamy go solą, oliwą z oliwek, octem balsamicznym i odrobiną miodu.
                                                                                                                    1. Wierzch naszego dania posypujemy posiekaną bazylią.

                                                                                                                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana