Przepisy kulinarne

Pieczona gęś? Nic trudnego! Poznaj zasady przygotowania potrawy

Przepisy kulinarne

mat. prasowe

Pieczona lub duszona gęś jest potrawą, na której przygotowanie z obawy przed niepowodzeniem decyduje się niewiele osób. Ten rodzaj mięsa wymaga szczególnego traktowania. Sprawdź, jak upiec gęś, żeby była miękka. Czym przyprawić i z czym podawać gęś pieczoną?

Pieczona lub duszona gęś jest doskonałym daniem na rodzinny albo uroczysty obiad. Właściwie przygotowane mięso jest bardzo delikatne, soczyste i miękkie. Gęś podana z jabłkami lub pomarańczami może stać się bohaterem stołu i ulubionym daniem nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Gęsina doskonale komponuje się również z czerwonym winem. Przygotowanie potrawy wymaga jednak wiedzy, jak prawidłowo obchodzić się z tego rodzaju mięsem.

Jak upiec gęś, żeby była miękka?

  • Szczególnie istotna podczas przyrządzania gęsi jest jej świeżość. Mięso musi delikatnie uginać się pod palcem. Nie powinno się zamrażać gęsi, gdyż negatywnie wpływa na jakość i smak mięsa. Drób warto kupić u sprawdzonego hodowcy albo złożyć indywidualne zamówienie w sklepie. Lepiej jednak nie sięgać po gęś w supermarketach, której pochodzenie i czas leżenia są nieznane.
  • Gęsinę należy marynować przez co najmniej 12 godzin. Mięso doskonale łączy się z czosnkiem, jałowcem, majerankiem, rozmarynem i czerwonym wytrawnym winem. Nie powinno się natomiast nacierać gęsi po wierzchu, chyba że chcemy upiec gęś w całości.
  • Podczas pierwszych 2 godzin pieczenia gęsi nie wolno otwierać piekarnika, gdyż mogłoby to spowodować wysuszenie mięsa. Po upływie tego czasu należy podlać mięso wytopionym tłuszczem i obrócić, by każdy kawałek opiekł się równomiernie.
  • Podczas pieczenia nie wolno nakłuwać mięsa w celu sprawdzenia, czy jest gotowe. Jeśli chcemy upewnić się o stopniu przygotowania potrawy, należy chwycić wybrany kawałek za kostkę i lekko nim potrząsnąć. Dobrze wypieczone mięso jest luźne i odpada od kości.
  • Gęś należy podawać od razu po upieczeniu. Wyjątkowość i delikatność mięsa wyklucza możliwość odgrzewania. Pozostałe kawałki lepiej wykorzystać jako dodatek do sałatki lub położyć na kanapce. Odgrzewana gęś robi się bardzo twarda i sucha, tracąc swoje najlepsze walory smakowe.
  • Z gęsi pieczonej w piekarniku wytapia się tłuszcz. To najbardziej pożądany i ceniony tłuszcz w kuchniach świata. Może być bazą do duszenia kapusty lub buraków. Doskonale sprawdzi się jako smalec. Gęsi tłuszcz należy zebrać i przełożyć do ciemnego, szklanego naczynia. Przechowywany w ten sposób w lodówce na długo zachowa swoją świeżość.

Jak upiec gęś w całości?

Gęś w całości najlepiej jest upiec w tzw. gęsiarce, czyli naczyniu przystosowanym do pieczenia drobiu w całości. Odpowiednia wysokość umożliwia swobodne wytapianie się tłuszczu i równomierne opiekanie mięsa. Forma gęsiarki pozwala nawet na ewentualne obrócenie ptaka.

Składniki na pieczoną gęś:

  • 1 wypatroszona gęś średniej wielkości (około 4 kg),
  • 2 duże, czerwone soczyste jabłka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 duża łyżka soli,
  • 4 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki tymianku,
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku,
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

Składniki na sos do pieczonej gęsi:

  • 0,3 l czerwonego wytrawnego wina,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 łyżki żurawiny.

Przygotowanie pieczonej gęsi:

  1. 1Wypatroszoną gęś umieść w wodzie i pozostaw na godzinę. Następnie dobrze osusz.
  2. 2Od środka natrzyj ją przyprawami, czosnkiem i włóż pokrojone w cząstki jabłka. Tak przygotowanego ptaka odstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
  3. 3Piekarnik rozgrzej do 240 stopni i wstaw do niego marynowaną gęś. Najlepiej umieść ją w gęsiarce.
  4. 4Piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i pozostaw w piekarniku tyle godzin, ile kilogramów waży gęś. Mięso przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
  5. 5Po upływie 2 godzin otwórz piekarnik, podlej gęś wytopionym tłuszczem i sokiem. Upewnij się, czy ptak opieka się równomiernie. Jeśli nie, obróć go na drugą stronę.
  6. 6Do osobnego rondla wlej wino i zagotuj je.
  7. 7W momencie redukcji alkoholu dodaj miód i żurawinę.
  8. 8Gotuj do chwili uzyskania konsystencji średnio gęstego sosu.
  9. 9Gotową gęś podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
  10. 10Pokrojone kawałki polej przygotowanym sosem i serwuj np. z knedlami.

Jak przyrządzić gęś w kawałkach?

Gęś pieczona w kawałkach z warzywami to doskonały pomysł na szybki i pyszny obiad. Mięso dobrze komponuje z ziemniakami serwowanymi w formie talarków lub purée. Idealnie smakuje również z buraczkami i czerwoną kapustą. W słodkiej wersji warto skusić się na gęś pieczoną w rękawie z jabłkami lub w pomarańczach. Miłośnicy wytrawnych smaków powinni postawić na wersję z czerwonym wytrawnym winem lub mięso pieczone ze śliwkami. Przyrządzenie gęsi w kawałkach jest proste. Można zamarynować mięso razem z wybranymi dodatkami, np. Z ziemniakami i odstawić mieszankę na noc do lodówki. Osoby początkujące z łatwością przygotują gęś pieczoną w rękawie foliowym. Mięso przyrządzone w ten sposób to gwarancja soczystej i miękkiej potrawy. Szczelnie zamknięty rękaw stanowi dobry sposób na zrobienie gęsi duszonej. Do pieczenia w kawałkach najlepiej nadają się udka i filety z piersi.

mat. prasowe

Nowoczesne piekarniki Amica - niezawodne przy pieczeniu gęsiny

Gęś ci się upiecze doskonale w piekarnikach marki Amica, które zawierają BakingPro System®. Nowoczesne rozwiązania gwarantują m.in.:

  • równomierne pieczenie na kilku poziomach - nowa konstrukcja komory piekarnika gwarantuje idealną, równomierną dystrybucję ciepła w całym piekarniku. Teraz możesz przygotować dużą porcję wypieków - zmieści się w nim nie tylko duża gęsiarka.
  • automatyczne otwieranie drzwi - dzięki rozwiązaniu OpenUp!®wystarczy delikatnie dotknąć uchwytu piekarnika, by ten się otworzył. Proste i jakże ułatwiające rozwiązanie!
  • nowoczesne rozwiązania - piekarnikami Amica możesz sterować za pomocą smartfona. W specjalnej aplikacji sprawdzisz m.in. temperaturę oraz ustawisz tryb pieczenia.
  • bezpieczeństwo - temperatura szyby podczas pracy piekarnika nie przekracza 35 stopni C. Teraz bez konsekwencji możesz obserwować, jak piecze się twoja gęś z bliska, razem z najmłodszymi członkami rodziny!

Poznaj więcej zalet piekarników Amica, informacje znajdziesz pod tym adresem.

Zobacz także:

Dania na poprawę humoru. Wśród nich przepyszny czekoladowy comber. Przepisy Andrzeja Polana

Dania inspirowane muzyką. Oryginalne przepisy Andrzeja Polana

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Autor: Adrianna Kowalczyk

Pozostałe wiadomości