Materiał promocyjny

Wielkie zimowe grillowanie. Co wrzucić na ruszt po śnieżnym szaleństwie?

Projekt Zima - Sokołów
Źródło: Dzień Dobry TVN
W ramach Projektu Zima Bartek Jędrzejak sprawdził, czy da się grilować również wtedy, gdy aura jest nieco chłodniejsza. Do tej kulinarnej aktywności zachęcił go kucharz - Tomasz Leśniak. Ekspert zaproponował kilka wyjątkowych mięsnych dań w ramach oferty Grill House Sokołów. Przepisy na te potrawy można znaleźć poniżej.

Projekt Zima w Szczyrku i wspólne gotowanie

Zimowe szaleństwo i doskonałe przysmaki to przepis na fantastyczne ferie. Reporter Bartek Jędrzejak wraz z kamerami Dzień Dobry TVN odwiedził Szczyrkowski Ośrodek Narciarski w województwie śląskim. Dziennikarz porozmawiał z kucharzem Tomaszem Leśniakiem o tym, co pysznego, ale i łatwego w przyrządzeniu warto zaserwować, gdy chcemy zregenerować siły po aktywnościach na stoku. Jak się okazuje grillować można nie tylko wiosną i latem, a dowodem na to były produkty Grill House przedstawione przez gościa programu.

- Nie ma nic lepszego niż spędzenie czasu wspólnie z rodziną i przyjaciółmi przy grillowaniu. [...] Mamy grille elektryczne, zwykłe, patelnie gilowe i piekarniki. [...] Najważniejsze to produkt: jeden to stek z antrykotu. [...] Drugi stek z rostbefu. [...] Trochę też tradycyjnych produktów: kiełbasa śląska, kiełbaski bałkańskie i oczywiście burgery - zachęcał kucharz.

Przepisy z Grill House – Grill w domu przez cały rok

W ofercie sokołowskiej linii produktowej Grill House można znaleźć wiele wyrobów tradycyjnych, surowych mięs i kiełbas, w tym też tych gotowych, w marynatach i z odpowiednio dobraną kompozycją przypraw. Dzięki temu przygotowywanie posiłków stanie się jeszcze prostsze. Co ważne, Grill House to linia produktów przeznaczonych na grilla przez cały rok – rekomendujemy 3 sposoby przygotowania - na grillu, w piekarniku oraz na patelni. Oto przepisy, które łatwo wcielić w życie we własnej kuchni.

Stek z rostbefu wołowego lub stek z antrykotu wołowego 

Składniki na 4 porcje:

  • Stek z rostbefu wołowego Sokołów Grill House - 2 szt.,
    • Stek z antrykotu wołowego Sokołów Grill House - 2 szt.,
      • Sól morska/Maldon,
        • Pieprz czarny świeżo mielony,
          • Olej.

            Przyprawa Kawa :

            • Papryka słodka -  1 łyżka,
              • Kawa czarna świeżo mielona - 1 łyżka,
                • Papryka wędzona - 1 łyżka,
                  • Papryka węgierska - 1 łyżka,
                    • Cukier Muscovado - 1 łyżka,
                      • Pieprz Cayenne - szczypta,
                        • Suszone Jalapeno - 1 łyżeczka,
                          • Suszone oregano - 1 łyżeczka,
                            • Suszony tymianek - 1 łyżeczka,
                              • Pieprz czarny mielony - ½ łyżeczki,
                                • Czosnek suszony - 1 łyżeczka,
                                  • Cebula suszona - 1 łyżeczka,
                                    • Imbir suszony - szczypta,
                                      • Kolendra mielona - 1 łyżeczka,
                                        • Sól - 1 łyżka.

                                          Chimichurri miętowy:

                                          • Świeża mięta - 1 mała wiązka,
                                            • Natka pietruszki - 1 mała wiązka,
                                              • Szczypiorek - 1 mała wiązka,
                                                • Świeża kolendra - 1 mała wiązka,
                                                  • Czerwona cebula - 1 szt.,
                                                    • Czosnek - 2 ząbki , 
                                                      • Suszone Jalapeno - 1 łyżeczka,
                                                        • Kmin rzymski mielony - 0,5 łyżeczki,
                                                          • Ocet winny czerwony - do smaku,
                                                            • Sos Worcestershire - do smaku,
                                                              • Cukier trzcinowy - do smaku,
                                                                • Oliwa z oliwek - do smaku,       
                                                                  • Sól, pieprz czarny - do smaku.

                                                                    Dodatki:

                                                                    • Vege hummus z czarnuszką 2 szt., 
                                                                      • Owoce granatu,
                                                                        • Świeża mięta,
                                                                          • Grillowane warzywa.

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Przyprawa kawa:

                                                                            Wszystkie składniki połącz i wymieszaj.

                                                                            Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.

                                                                            Tak przygotowana przyprawa nie musi być wykorzystana tego samego dnia.

                                                                            Chimichurri miętowy:

                                                                            Wszystkie zioła posiekaj.

                                                                            Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek posiekaj.

                                                                            Wszystkie składniki przełóż do miski, zalej na równo oliwą, wymieszaj i dopraw do smaku wymienionymi przyprawami.

                                                                            Całość powinna mieć słodko-kwaśny i delikatnie pikantny smak.

                                                                            Tak przygotowany Chimichurri idealnie smakuje po kilku godzinach.

                                                                            Steki:

                                                                            Mięso po wyciągnięciu z opakowania osusz w ręczniku papierowym.

                                                                            2 steki oprósz przyprawą kawa, a kolejne 2 solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.

                                                                            Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.

                                                                            Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.

                                                                            Mięso przyprawione kawą będzie delikatnie się karmelizowało, nadając tym samym mocny i wyrazisty smak.

                                                                            Steki przyprawione kawą pokrój w plasterki, ułóż na hummusie z czarnuszką, polej chimichurri, posyp granatem, i udekoruj świeżą miętą.

                                                                            Steki przyprawione solą i pieprzem, podaj z grillowanymi warzywami i chimichurri.

                                                                            Hamburger wołowy z serem cheddar, relish z piklowanych warzyw i ajvaru, konfitura z czerwonej cebuli i warzywa 

                                                                            Składniki na 4 porcje:

                                                                            • Burger wołowy klasyczny Sokołów Grill House 200g - 4szt.,
                                                                              • Boczek wędzony parzony - 8 plasterków,
                                                                                • Bułki do hamburgerów - 4 szt.,
                                                                                  • Ser cheddar - 4 plasterki,
                                                                                    • Mini sałata rzymska - 2 szt.,  
                                                                                      • Pomidory - 1 szt.,
                                                                                        • Ogórek świeży plastry-  ½ szt.,   
                                                                                          • Olej do smażenia - do smaku,
                                                                                            • Sól, pieprz czarny - do smaku.

                                                                                              Relish z piklowanych warzyw i ajvaru:

                                                                                              • Mieszanka pikli garden mix - 200g,
                                                                                                • Marynowana czerwona papryka - 100g,
                                                                                                  • Ajvar łagodny - 100g.

                                                                                                    Konfitura z czerwonej cebuli:

                                                                                                    • Czerwona cebula - 6 szt.,
                                                                                                      • Cukier biały - 100g,
                                                                                                        • Ocet winny czerwony - 50ml,
                                                                                                          • Wino czerwone wytrawne - 200ml,
                                                                                                            • Sól i pieprz czarny - do smaku.

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Konfitura z czerwonej cebuli :

                                                                                                              Cukier przełóż do garnka i na wolnym ogniu, cały czas mieszając przygotuj brązowy karmel.

                                                                                                              Cebule pokrój w piórka, a następnie przełóż do rondelka z karmelem.

                                                                                                              Podsmażaj, cały czas mieszając do momentu wyparowania soku z cebuli.

                                                                                                              Dodaj ocet winny, wino czerwone i duś na wolnym ogniu, do momentu całkowitego odparowania składników. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj na zimno.

                                                                                                              Relish z piklowanych warzyw i Ajvaru:

                                                                                                              Wszystkie składniki przełóż do miski lub kielicha od miksera.

                                                                                                              Miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

                                                                                                              Całość przełóż na drobne sito i odcedź od nadmiaru płynu.

                                                                                                              Burgery:

                                                                                                              Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.

                                                                                                              Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.

                                                                                                              Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.

                                                                                                              Plastry boczku usmaż na patelni lub grillu.

                                                                                                              Bułki przekrój na połowę, następnie podgrzej w piekarniku lub na grillu.

                                                                                                              Dolną część bułki posmaruj konfiturą z czerwonej cebuli, połóż liście sałaty, plasterki pomidora i górka, a następnie ułóż gorące mięso.

                                                                                                              Na mięso połóż boczek, plaster sera i całość przykryj górną częścią bułki, posmarowaną relish.

                                                                                                              Kiełbaski bałkańskie z chlebem lepinja, pastą z pieczonego bakłażana i labneh

                                                                                                              Składniki na 4 porcje:

                                                                                                              • Kiełbaski bałkańskie Sokołów Grill House - 8szt.,
                                                                                                                • Kmin rzymski mielony,
                                                                                                                  • Zatar,
                                                                                                                    • Chleb lepinja lub pita - 4 szt.

                                                                                                                      Pasta z pieczonego bakłażana:

                                                                                                                      • Bakłażan obrany - 1 szt.,
                                                                                                                        • Papryka czerwona  - 1 szt.,
                                                                                                                          • Czerwona cebula - 2 szt.,
                                                                                                                            • Czosnek - 1 ząbek,
                                                                                                                              • Świeży tymianek,
                                                                                                                                • Pomidor - 2 szt.,
                                                                                                                                  • Sok z 0,5 cytryny
                                                                                                                                    • Oliwa z oliwek
                                                                                                                                      • Sól, pieprz czarny - do smaku,
                                                                                                                                        • Ajvar łagodny - 200 g.

                                                                                                                                          Labneh miętowy:

                                                                                                                                          • Jogurt typu greckiego - 500 g,
                                                                                                                                            • Kmin rzymski mielony do smaku,
                                                                                                                                              • Świeża mięta
                                                                                                                                                • Skórka z limonki
                                                                                                                                                  • Sól, pieprz do smaku.

                                                                                                                                                    Dodatki:

                                                                                                                                                    • Pomidorki koktajlowe,            
                                                                                                                                                      • Czerwona cebula piórka,
                                                                                                                                                        • Świeża mięta,
                                                                                                                                                          • Sumak,
                                                                                                                                                            • Świeża kolendra,
                                                                                                                                                              • Świeża pietruszka,
                                                                                                                                                                • Szczypiorek.

                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                  Pasta z pieczonego bakłażana:

                                                                                                                                                                  Paprykę oczyść z nasion. Bakłażana, paprykę, pomidora, cebulę pokrój w kostkę około 1cm.

                                                                                                                                                                  Czosnek pokrój w plasterki. Całość warzyw przełóż do miski, dodaj tymianek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz do smaku, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia.

                                                                                                                                                                  Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego piekarnika na 190C i piecz do miękkości.

                                                                                                                                                                  Upieczone warzywa ostudź, przełóż do miski lub kielicha od miksera, dodaj ajvar i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj na zimno.

                                                                                                                                                                  Labneh miętowy:

                                                                                                                                                                  Jogurt przełóż do miski, dodaj posiekaną miętę, skórkę z limonki, dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim i dobrze wymieszaj.

                                                                                                                                                                  Całość masy przełóż na sito wyścielone gazą i odstaw do lodówki na 24h, do odcieknięcia.

                                                                                                                                                                  Gotowy lahneh zamieszaj przed podaniem.

                                                                                                                                                                  Kiełbaski bałkańskie usmaż lub grilluj przyprawione kminem rzymskim i zatarem.

                                                                                                                                                                  Chlebek lub pitę podgrzej w piekarniku lub na grillu, a następnie przełóż na talerz.

                                                                                                                                                                  Na ciepły chlebek daj labneh, pastę z pieczonego bakłażana, ułóż kiełbaski bałkańskie i udekoruj pozostałymi świeżymi dodatkami. Przed podaniem posyp delikatnie przyprawą sumak.

                                                                                                                                                                  Kiełbasa śląska w bułce na parze z kapustą kiszoną i sosem ze śliwki wędzonej

                                                                                                                                                                  Składniki na 4 porcje :

                                                                                                                                                                  • Kiełbasa śląska Sokołów Grill House - 4 szt.,
                                                                                                                                                                    • Bułeczki na parze - 4 szt.,
                                                                                                                                                                      • Kapusta kiszona o średniej kwasowości - 200 g,
                                                                                                                                                                        • Olej,
                                                                                                                                                                          • Cebula czerwona - 2 szt.,
                                                                                                                                                                            • Piklowane cebulki - 200g,                          
                                                                                                                                                                              • Sałata mini rzymska - 2 szt.   

                                                                                                                                                                                Sos BBQ śliwka wędzona

                                                                                                                                                                                • Cukier biały - 50g,
                                                                                                                                                                                  • Cukier brązowy -20g,
                                                                                                                                                                                    • Śliwki wędzone bez pestek - 150g,
                                                                                                                                                                                      • Ocet Balsamiczny - 100g,
                                                                                                                                                                                        • Cebula czerwona - 0,5kg,
                                                                                                                                                                                          • Pieprz Cayene - 1 łyżeczka,
                                                                                                                                                                                            • Czosnek - 4 ząbki,
                                                                                                                                                                                              • Miód - 1 łyżka,
                                                                                                                                                                                                • Sos sojowy Kikkoman - 2 łyżki,
                                                                                                                                                                                                  • Papryka słodka wędzona - 1 łyżka,
                                                                                                                                                                                                    • Sos Worcestershire - 1 łyżka,
                                                                                                                                                                                                      • Woda - 100 ml,
                                                                                                                                                                                                        • Sól - do smaku.

                                                                                                                                                                                                          Sos Dijon

                                                                                                                                                                                                          • Majonez - 200 g,
                                                                                                                                                                                                            • Musztarda Dijon - 1 łyżka,
                                                                                                                                                                                                              • Musztarda Francuska - 1 łyżka,
                                                                                                                                                                                                                • Sok z cytryny - do smaku.

                                                                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                  Sos Dijon:

                                                                                                                                                                                                                  Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i dopraw sokiem z cytryny.

                                                                                                                                                                                                                  Sos BBQ śliwka wędzona:

                                                                                                                                                                                                                  Cukier biały i brązowy przełóż do garnka i na małym ogniu, cały czas mieszając, przygotuj brązowy karmel.

                                                                                                                                                                                                                   Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i duś do momentu aż zacznie puszczać soki.

                                                                                                                                                                                                                  Dodaj śliwki wędzone, ocet balsamiczny, czosnek pokrojony w plasterki, sos sojowy, miód, sos Worcestershire, paprykę, pieprz Cayene i wodę.

                                                                                                                                                                                                                  Całość duś do momentu rozgotowania się składników i wyparowania płynu.

                                                                                                                                                                                                                  Przełóż do miski lub kielicha od miksera, a następnie miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Przetrzyj przez sito i dopraw solą.

                                                                                                                                                                                                                  Kiełbasę natnij i usmaż na patelni lub na grillu.

                                                                                                                                                                                                                  Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.

                                                                                                                                                                                                                  Bułki na parze podgrzej i przekrój na połowę.

                                                                                                                                                                                                                  Dolną i górną część posmaruj sosem BBQ.

                                                                                                                                                                                                                  Na dolną część połóż liście sałaty, smażoną cebulę, kiełbasę śląską, a następnie rozłóż kapustę kiszoną. Dodaj piklowane cebulki i całość przykryj górną częścią bułeczki.

                                                                                                                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

                                                                                                                                                                                                                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

                                                                                                                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                                                                  podziel się:
                                                                                                                                                                                                                  Prowadzący:

                                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                                                                                                  Materiał promocyjny

                                                                                                                                                                                                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana