Materiał promocyjny

Wielkie zimowe grillowanie. Co wrzucić na ruszt po śnieżnym szaleństwie?

Tomek Leśniak i Bartek Jędrzejak
Projekt Zima - Sokołów
Źródło: Dzień Dobry TVN
W ramach Projektu Zima Bartek Jędrzejak sprawdził, czy da się grilować również wtedy, gdy aura jest nieco chłodniejsza. Do tej kulinarnej aktywności zachęcił go kucharz - Tomasz Leśniak. Ekspert zaproponował kilka wyjątkowych mięsnych dań w ramach oferty Grill House Sokołów. Przepisy na te potrawy można znaleźć poniżej.

Projekt Zima w Szczyrku i wspólne gotowanie

Zimowe szaleństwo i doskonałe przysmaki to przepis na fantastyczne ferie. Reporter Bartek Jędrzejak wraz z kamerami Dzień Dobry TVN odwiedził Szczyrkowski Ośrodek Narciarski w województwie śląskim. Dziennikarz porozmawiał z kucharzem Tomaszem Leśniakiem o tym, co pysznego, ale i łatwego w przyrządzeniu warto zaserwować, gdy chcemy zregenerować siły po aktywnościach na stoku. Jak się okazuje grillować można nie tylko wiosną i latem, a dowodem na to były produkty Grill House przedstawione przez gościa programu.

- Nie ma nic lepszego niż spędzenie czasu wspólnie z rodziną i przyjaciółmi przy grillowaniu. [...] Mamy grille elektryczne, zwykłe, patelnie gilowe i piekarniki. [...] Najważniejsze to produkt: jeden to stek z antrykotu. [...] Drugi stek z rostbefu. [...] Trochę też tradycyjnych produktów: kiełbasa śląska, kiełbaski bałkańskie i oczywiście burgery - zachęcał kucharz.

Przepisy z Grill House – Grill w domu przez cały rok

W ofercie sokołowskiej linii produktowej Grill House można znaleźć wiele wyrobów tradycyjnych, surowych mięs i kiełbas, w tym też tych gotowych, w marynatach i z odpowiednio dobraną kompozycją przypraw. Dzięki temu przygotowywanie posiłków stanie się jeszcze prostsze. Co ważne, Grill House to linia produktów przeznaczonych na grilla przez cały rok – rekomendujemy 3 sposoby przygotowania - na grillu, w piekarniku oraz na patelni. Oto przepisy, które łatwo wcielić w życie we własnej kuchni.

Stek z rostbefu wołowego lub stek z antrykotu wołowego 

Składniki na 4 porcje:

  • Stek z rostbefu wołowego Sokołów Grill House - 2 szt.,
  • Stek z antrykotu wołowego Sokołów Grill House - 2 szt.,
  • Sól morska/Maldon,
  • Pieprz czarny świeżo mielony,
  • Olej.

Przyprawa Kawa :

  • Papryka słodka -  1 łyżka,
  • Kawa czarna świeżo mielona - 1 łyżka,
  • Papryka wędzona - 1 łyżka,
  • Papryka węgierska - 1 łyżka,
  • Cukier Muscovado - 1 łyżka,
  • Pieprz Cayenne - szczypta,
  • Suszone Jalapeno - 1 łyżeczka,
  • Suszone oregano - 1 łyżeczka,
  • Suszony tymianek - 1 łyżeczka,
  • Pieprz czarny mielony - ½ łyżeczki,
  • Czosnek suszony - 1 łyżeczka,
  • Cebula suszona - 1 łyżeczka,
  • Imbir suszony - szczypta,
  • Kolendra mielona - 1 łyżeczka,
  • Sól - 1 łyżka.

Chimichurri miętowy:

  • Świeża mięta - 1 mała wiązka,
  • Natka pietruszki - 1 mała wiązka,
  • Szczypiorek - 1 mała wiązka,
  • Świeża kolendra - 1 mała wiązka,
  • Czerwona cebula - 1 szt.,
  • Czosnek - 2 ząbki , 
  • Suszone Jalapeno - 1 łyżeczka,
  • Kmin rzymski mielony - 0,5 łyżeczki,
  • Ocet winny czerwony - do smaku,
  • Sos Worcestershire - do smaku,
  • Cukier trzcinowy - do smaku,
  • Oliwa z oliwek - do smaku,       
  • Sól, pieprz czarny - do smaku.

Dodatki:

  • Vege hummus z czarnuszką 2 szt., 
  • Owoce granatu,
  • Świeża mięta,
  • Grillowane warzywa.

Sposób przygotowania:

Przyprawa kawa:

Wszystkie składniki połącz i wymieszaj.

Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.

Tak przygotowana przyprawa nie musi być wykorzystana tego samego dnia.

Chimichurri miętowy:

Wszystkie zioła posiekaj.

Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek posiekaj.

Wszystkie składniki przełóż do miski, zalej na równo oliwą, wymieszaj i dopraw do smaku wymienionymi przyprawami.

Całość powinna mieć słodko-kwaśny i delikatnie pikantny smak.

Tak przygotowany Chimichurri idealnie smakuje po kilku godzinach.

Steki:

Mięso po wyciągnięciu z opakowania osusz w ręczniku papierowym.

2 steki oprósz przyprawą kawa, a kolejne 2 solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.

Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.

Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.

Mięso przyprawione kawą będzie delikatnie się karmelizowało, nadając tym samym mocny i wyrazisty smak.

Steki przyprawione kawą pokrój w plasterki, ułóż na hummusie z czarnuszką, polej chimichurri, posyp granatem, i udekoruj świeżą miętą.

Steki przyprawione solą i pieprzem, podaj z grillowanymi warzywami i chimichurri.

Hamburger wołowy z serem cheddar, relish z piklowanych warzyw i ajvaru, konfitura z czerwonej cebuli i warzywa 

Składniki na 4 porcje:

  • Burger wołowy klasyczny Sokołów Grill House 200g - 4szt.,
  • Boczek wędzony parzony - 8 plasterków,
  • Bułki do hamburgerów - 4 szt.,
  • Ser cheddar - 4 plasterki,
  • Mini sałata rzymska - 2 szt.,  
  • Pomidory - 1 szt.,
  • Ogórek świeży plastry-  ½ szt.,   
  • Olej do smażenia - do smaku,
  • Sól, pieprz czarny - do smaku.

Relish z piklowanych warzyw i ajvaru:

  • Mieszanka pikli garden mix - 200g,
  • Marynowana czerwona papryka - 100g,
  • Ajvar łagodny - 100g.

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • Czerwona cebula - 6 szt.,
  • Cukier biały - 100g,
  • Ocet winny czerwony - 50ml,
  • Wino czerwone wytrawne - 200ml,
  • Sól i pieprz czarny - do smaku.

Sposób przygotowania:

Konfitura z czerwonej cebuli :

Cukier przełóż do garnka i na wolnym ogniu, cały czas mieszając przygotuj brązowy karmel.

Cebule pokrój w piórka, a następnie przełóż do rondelka z karmelem.

Podsmażaj, cały czas mieszając do momentu wyparowania soku z cebuli.

Dodaj ocet winny, wino czerwone i duś na wolnym ogniu, do momentu całkowitego odparowania składników. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj na zimno.

Relish z piklowanych warzyw i Ajvaru:

Wszystkie składniki przełóż do miski lub kielicha od miksera.

Miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Całość przełóż na drobne sito i odcedź od nadmiaru płynu.

Burgery:

Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.

Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.

Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.

Plastry boczku usmaż na patelni lub grillu.

Bułki przekrój na połowę, następnie podgrzej w piekarniku lub na grillu.

Dolną część bułki posmaruj konfiturą z czerwonej cebuli, połóż liście sałaty, plasterki pomidora i górka, a następnie ułóż gorące mięso.

Na mięso połóż boczek, plaster sera i całość przykryj górną częścią bułki, posmarowaną relish.

Kiełbaski bałkańskie z chlebem lepinja, pastą z pieczonego bakłażana i labneh

Składniki na 4 porcje:

  • Kiełbaski bałkańskie Sokołów Grill House - 8szt.,
  • Kmin rzymski mielony,
  • Zatar,
  • Chleb lepinja lub pita - 4 szt.

Pasta z pieczonego bakłażana:

  • Bakłażan obrany - 1 szt.,
  • Papryka czerwona  - 1 szt.,
  • Czerwona cebula - 2 szt.,
  • Czosnek - 1 ząbek,
  • Świeży tymianek,
  • Pomidor - 2 szt.,
  • Sok z 0,5 cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz czarny - do smaku,
  • Ajvar łagodny - 200 g.

Labneh miętowy:

  • Jogurt typu greckiego - 500 g,
  • Kmin rzymski mielony do smaku,
  • Świeża mięta
  • Skórka z limonki
  • Sól, pieprz do smaku.

Dodatki:

  • Pomidorki koktajlowe,            
  • Czerwona cebula piórka,
  • Świeża mięta,
  • Sumak,
  • Świeża kolendra,
  • Świeża pietruszka,
  • Szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonego bakłażana:

Paprykę oczyść z nasion. Bakłażana, paprykę, pomidora, cebulę pokrój w kostkę około 1cm.

Czosnek pokrój w plasterki. Całość warzyw przełóż do miski, dodaj tymianek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz do smaku, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia.

Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego piekarnika na 190C i piecz do miękkości.

Upieczone warzywa ostudź, przełóż do miski lub kielicha od miksera, dodaj ajvar i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj na zimno.

Labneh miętowy:

Jogurt przełóż do miski, dodaj posiekaną miętę, skórkę z limonki, dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim i dobrze wymieszaj.

Całość masy przełóż na sito wyścielone gazą i odstaw do lodówki na 24h, do odcieknięcia.

Gotowy lahneh zamieszaj przed podaniem.

Kiełbaski bałkańskie usmaż lub grilluj przyprawione kminem rzymskim i zatarem.

Chlebek lub pitę podgrzej w piekarniku lub na grillu, a następnie przełóż na talerz.

Na ciepły chlebek daj labneh, pastę z pieczonego bakłażana, ułóż kiełbaski bałkańskie i udekoruj pozostałymi świeżymi dodatkami. Przed podaniem posyp delikatnie przyprawą sumak.

Kiełbasa śląska w bułce na parze z kapustą kiszoną i sosem ze śliwki wędzonej

Składniki na 4 porcje :

  • Kiełbasa śląska Sokołów Grill House - 4 szt.,
  • Bułeczki na parze - 4 szt.,
  • Kapusta kiszona o średniej kwasowości - 200 g,
  • Olej,
  • Cebula czerwona - 2 szt.,
  • Piklowane cebulki - 200g,                          
  • Sałata mini rzymska - 2 szt.   

Sos BBQ śliwka wędzona

  • Cukier biały - 50g,
  • Cukier brązowy -20g,
  • Śliwki wędzone bez pestek - 150g,
  • Ocet Balsamiczny - 100g,
  • Cebula czerwona - 0,5kg,
  • Pieprz Cayene - 1 łyżeczka,
  • Czosnek - 4 ząbki,
  • Miód - 1 łyżka,
  • Sos sojowy Kikkoman - 2 łyżki,
  • Papryka słodka wędzona - 1 łyżka,
  • Sos Worcestershire - 1 łyżka,
  • Woda - 100 ml,
  • Sól - do smaku.

Sos Dijon

  • Majonez - 200 g,
  • Musztarda Dijon - 1 łyżka,
  • Musztarda Francuska - 1 łyżka,
  • Sok z cytryny - do smaku.

Sposób przygotowania:

Sos Dijon:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i dopraw sokiem z cytryny.

Sos BBQ śliwka wędzona:

Cukier biały i brązowy przełóż do garnka i na małym ogniu, cały czas mieszając, przygotuj brązowy karmel.

 Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i duś do momentu aż zacznie puszczać soki.

Dodaj śliwki wędzone, ocet balsamiczny, czosnek pokrojony w plasterki, sos sojowy, miód, sos Worcestershire, paprykę, pieprz Cayene i wodę.

Całość duś do momentu rozgotowania się składników i wyparowania płynu.

Przełóż do miski lub kielicha od miksera, a następnie miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Przetrzyj przez sito i dopraw solą.

Kiełbasę natnij i usmaż na patelni lub na grillu.

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.

Bułki na parze podgrzej i przekrój na połowę.

Dolną i górną część posmaruj sosem BBQ.

Na dolną część połóż liście sałaty, smażoną cebulę, kiełbasę śląską, a następnie rozłóż kapustę kiszoną. Dodaj piklowane cebulki i całość przykryj górną częścią bułeczki.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości