Projekt Zima w Szczyrku i wspólne gotowanie
Zimowe szaleństwo i doskonałe przysmaki to przepis na fantastyczne ferie. Reporter Bartek Jędrzejak wraz z kamerami Dzień Dobry TVN odwiedził Szczyrkowski Ośrodek Narciarski w województwie śląskim. Dziennikarz porozmawiał z kucharzem Tomaszem Leśniakiem o tym, co pysznego, ale i łatwego w przyrządzeniu warto zaserwować, gdy chcemy zregenerować siły po aktywnościach na stoku. Jak się okazuje grillować można nie tylko wiosną i latem, a dowodem na to były produkty Grill House przedstawione przez gościa programu.
- Nie ma nic lepszego niż spędzenie czasu wspólnie z rodziną i przyjaciółmi przy grillowaniu. [...] Mamy grille elektryczne, zwykłe, patelnie gilowe i piekarniki. [...] Najważniejsze to produkt: jeden to stek z antrykotu. [...] Drugi stek z rostbefu. [...] Trochę też tradycyjnych produktów: kiełbasa śląska, kiełbaski bałkańskie i oczywiście burgery - zachęcał kucharz.
Przepisy z Grill House – Grill w domu przez cały rok
W ofercie sokołowskiej linii produktowej Grill House można znaleźć wiele wyrobów tradycyjnych, surowych mięs i kiełbas, w tym też tych gotowych, w marynatach i z odpowiednio dobraną kompozycją przypraw. Dzięki temu przygotowywanie posiłków stanie się jeszcze prostsze. Co ważne, Grill House to linia produktów przeznaczonych na grilla przez cały rok – rekomendujemy 3 sposoby przygotowania - na grillu, w piekarniku oraz na patelni. Oto przepisy, które łatwo wcielić w życie we własnej kuchni.
Stek z rostbefu wołowego lub stek z antrykotu wołowego
Składniki na 4 porcje:
- Stek z rostbefu wołowego Sokołów Grill House - 2 szt.,
- Stek z antrykotu wołowego Sokołów Grill House - 2 szt.,
- Sól morska/Maldon,
- Pieprz czarny świeżo mielony,
- Olej.
Przyprawa Kawa :
- Papryka słodka - 1 łyżka,
- Kawa czarna świeżo mielona - 1 łyżka,
- Papryka wędzona - 1 łyżka,
- Papryka węgierska - 1 łyżka,
- Cukier Muscovado - 1 łyżka,
- Pieprz Cayenne - szczypta,
- Suszone Jalapeno - 1 łyżeczka,
- Suszone oregano - 1 łyżeczka,
- Suszony tymianek - 1 łyżeczka,
- Pieprz czarny mielony - ½ łyżeczki,
- Czosnek suszony - 1 łyżeczka,
- Cebula suszona - 1 łyżeczka,
- Imbir suszony - szczypta,
- Kolendra mielona - 1 łyżeczka,
- Sól - 1 łyżka.
Chimichurri miętowy:
- Świeża mięta - 1 mała wiązka,
- Natka pietruszki - 1 mała wiązka,
- Szczypiorek - 1 mała wiązka,
- Świeża kolendra - 1 mała wiązka,
- Czerwona cebula - 1 szt.,
- Czosnek - 2 ząbki ,
- Suszone Jalapeno - 1 łyżeczka,
- Kmin rzymski mielony - 0,5 łyżeczki,
- Ocet winny czerwony - do smaku,
- Sos Worcestershire - do smaku,
- Cukier trzcinowy - do smaku,
- Oliwa z oliwek - do smaku,
- Sól, pieprz czarny - do smaku.
Dodatki:
- Vege hummus z czarnuszką 2 szt.,
- Owoce granatu,
- Świeża mięta,
- Grillowane warzywa.
Sposób przygotowania:
Przyprawa kawa:
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj.
Przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.
Tak przygotowana przyprawa nie musi być wykorzystana tego samego dnia.
Chimichurri miętowy:
Wszystkie zioła posiekaj.
Cebule pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek posiekaj.
Wszystkie składniki przełóż do miski, zalej na równo oliwą, wymieszaj i dopraw do smaku wymienionymi przyprawami.
Całość powinna mieć słodko-kwaśny i delikatnie pikantny smak.
Tak przygotowany Chimichurri idealnie smakuje po kilku godzinach.
Steki:
Mięso po wyciągnięciu z opakowania osusz w ręczniku papierowym.
2 steki oprósz przyprawą kawa, a kolejne 2 solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.
Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
Mięso przyprawione kawą będzie delikatnie się karmelizowało, nadając tym samym mocny i wyrazisty smak.
Steki przyprawione kawą pokrój w plasterki, ułóż na hummusie z czarnuszką, polej chimichurri, posyp granatem, i udekoruj świeżą miętą.
Steki przyprawione solą i pieprzem, podaj z grillowanymi warzywami i chimichurri.
Hamburger wołowy z serem cheddar, relish z piklowanych warzyw i ajvaru, konfitura z czerwonej cebuli i warzywa
Składniki na 4 porcje:
- Burger wołowy klasyczny Sokołów Grill House 200g - 4szt.,
- Boczek wędzony parzony - 8 plasterków,
- Bułki do hamburgerów - 4 szt.,
- Ser cheddar - 4 plasterki,
- Mini sałata rzymska - 2 szt.,
- Pomidory - 1 szt.,
- Ogórek świeży plastry- ½ szt.,
- Olej do smażenia - do smaku,
- Sól, pieprz czarny - do smaku.
Relish z piklowanych warzyw i ajvaru:
- Mieszanka pikli garden mix - 200g,
- Marynowana czerwona papryka - 100g,
- Ajvar łagodny - 100g.
Konfitura z czerwonej cebuli:
- Czerwona cebula - 6 szt.,
- Cukier biały - 100g,
- Ocet winny czerwony - 50ml,
- Wino czerwone wytrawne - 200ml,
- Sól i pieprz czarny - do smaku.
Sposób przygotowania:
Konfitura z czerwonej cebuli :
Cukier przełóż do garnka i na wolnym ogniu, cały czas mieszając przygotuj brązowy karmel.
Cebule pokrój w piórka, a następnie przełóż do rondelka z karmelem.
Podsmażaj, cały czas mieszając do momentu wyparowania soku z cebuli.
Dodaj ocet winny, wino czerwone i duś na wolnym ogniu, do momentu całkowitego odparowania składników. Całość dopraw solą i pieprzem. Podawaj na zimno.
Relish z piklowanych warzyw i Ajvaru:
Wszystkie składniki przełóż do miski lub kielicha od miksera.
Miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Całość przełóż na drobne sito i odcedź od nadmiaru płynu.
Burgery:
Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie delikatnie natrzyj olejem.
Rozgrzej mocno patelnie grillową, a następnie połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
Rozpal grilla do mocnego nagrzania paleniska lub rusztu. Połóż przygotowane mięso i grilluj dłużej na pierwszej stronie, a następnie obróć i grilluj z drugiej strony do preferowanego stopnia wysmażenia. Po grillowaniu, odstaw mięso na około 2 minuty, by odpoczęło.
Plastry boczku usmaż na patelni lub grillu.
Bułki przekrój na połowę, następnie podgrzej w piekarniku lub na grillu.
Dolną część bułki posmaruj konfiturą z czerwonej cebuli, połóż liście sałaty, plasterki pomidora i górka, a następnie ułóż gorące mięso.
Na mięso połóż boczek, plaster sera i całość przykryj górną częścią bułki, posmarowaną relish.
Kiełbaski bałkańskie z chlebem lepinja, pastą z pieczonego bakłażana i labneh
Składniki na 4 porcje:
- Kiełbaski bałkańskie Sokołów Grill House - 8szt.,
- Kmin rzymski mielony,
- Zatar,
- Chleb lepinja lub pita - 4 szt.
Pasta z pieczonego bakłażana:
- Bakłażan obrany - 1 szt.,
- Papryka czerwona - 1 szt.,
- Czerwona cebula - 2 szt.,
- Czosnek - 1 ząbek,
- Świeży tymianek,
- Pomidor - 2 szt.,
- Sok z 0,5 cytryny
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz czarny - do smaku,
- Ajvar łagodny - 200 g.
Labneh miętowy:
- Jogurt typu greckiego - 500 g,
- Kmin rzymski mielony do smaku,
- Świeża mięta
- Skórka z limonki
- Sól, pieprz do smaku.
Dodatki:
- Pomidorki koktajlowe,
- Czerwona cebula piórka,
- Świeża mięta,
- Sumak,
- Świeża kolendra,
- Świeża pietruszka,
- Szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Pasta z pieczonego bakłażana:
Paprykę oczyść z nasion. Bakłażana, paprykę, pomidora, cebulę pokrój w kostkę około 1cm.
Czosnek pokrój w plasterki. Całość warzyw przełóż do miski, dodaj tymianek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz do smaku, a następnie przełóż na blaszkę do pieczenia.
Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego piekarnika na 190C i piecz do miękkości.
Upieczone warzywa ostudź, przełóż do miski lub kielicha od miksera, dodaj ajvar i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawaj na zimno.
Labneh miętowy:
Jogurt przełóż do miski, dodaj posiekaną miętę, skórkę z limonki, dopraw do smaku solą, pieprzem, kminem rzymskim i dobrze wymieszaj.
Całość masy przełóż na sito wyścielone gazą i odstaw do lodówki na 24h, do odcieknięcia.
Gotowy lahneh zamieszaj przed podaniem.
Kiełbaski bałkańskie usmaż lub grilluj przyprawione kminem rzymskim i zatarem.
Chlebek lub pitę podgrzej w piekarniku lub na grillu, a następnie przełóż na talerz.
Na ciepły chlebek daj labneh, pastę z pieczonego bakłażana, ułóż kiełbaski bałkańskie i udekoruj pozostałymi świeżymi dodatkami. Przed podaniem posyp delikatnie przyprawą sumak.
Kiełbasa śląska w bułce na parze z kapustą kiszoną i sosem ze śliwki wędzonej
Składniki na 4 porcje :
- Kiełbasa śląska Sokołów Grill House - 4 szt.,
- Bułeczki na parze - 4 szt.,
- Kapusta kiszona o średniej kwasowości - 200 g,
- Olej,
- Cebula czerwona - 2 szt.,
- Piklowane cebulki - 200g,
- Sałata mini rzymska - 2 szt.
Sos BBQ śliwka wędzona
- Cukier biały - 50g,
- Cukier brązowy -20g,
- Śliwki wędzone bez pestek - 150g,
- Ocet Balsamiczny - 100g,
- Cebula czerwona - 0,5kg,
- Pieprz Cayene - 1 łyżeczka,
- Czosnek - 4 ząbki,
- Miód - 1 łyżka,
- Sos sojowy Kikkoman - 2 łyżki,
- Papryka słodka wędzona - 1 łyżka,
- Sos Worcestershire - 1 łyżka,
- Woda - 100 ml,
- Sól - do smaku.
Sos Dijon
- Majonez - 200 g,
- Musztarda Dijon - 1 łyżka,
- Musztarda Francuska - 1 łyżka,
- Sok z cytryny - do smaku.
Sposób przygotowania:
Sos Dijon:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i dopraw sokiem z cytryny.
Sos BBQ śliwka wędzona:
Cukier biały i brązowy przełóż do garnka i na małym ogniu, cały czas mieszając, przygotuj brązowy karmel.
Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i duś do momentu aż zacznie puszczać soki.
Dodaj śliwki wędzone, ocet balsamiczny, czosnek pokrojony w plasterki, sos sojowy, miód, sos Worcestershire, paprykę, pieprz Cayene i wodę.
Całość duś do momentu rozgotowania się składników i wyparowania płynu.
Przełóż do miski lub kielicha od miksera, a następnie miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Przetrzyj przez sito i dopraw solą.
Kiełbasę natnij i usmaż na patelni lub na grillu.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
Bułki na parze podgrzej i przekrój na połowę.
Dolną i górną część posmaruj sosem BBQ.
Na dolną część połóż liście sałaty, smażoną cebulę, kiełbasę śląską, a następnie rozłóż kapustę kiszoną. Dodaj piklowane cebulki i całość przykryj górną częścią bułeczki.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Agnieszka Sienkiewicz-Gauer pokazała swój azyl w Szczyrku: "Cały pomysł ciągnął mój mąż i jestem mu za to wdzięczna" Jakie atrakcje oferuje nam Beskid Śląski? Najpiękniejsze szlaki i perełki architektury
- Szczyrk – polska stolica narciarzy. Stoki, atrakcje, doskonała kuchnia
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN