Czy w sklepach zabraknie ketchupu?
Ketchup jest jednym z najpopularniejszych sosów świata. Niestety duńscy naukowcy z Uniwersytetu w Aarhus nie mają dla nas dobrych wieści. W raporcie opublikowanym na łamach czasopisma "Nature" przyznają, że w przyszłości producenci pomidorów nie będą mogli już ich uprawiać.
Owoce i warzywa
Według nich ograniczenie uprawy będzie skutkiem zmian klimatu, które powodowane są postępującym efektem cieplarnianym. Należy też pamiętać, że oprócz ketchupu, przetworzone pomidory wykorzystuje się w produkcji przecierów czy gotowych zup. Wszystkie te produkty są nieodłącznym elementem zarówno polskiej, jak i włoskiej czy amerykańskiej kuchni.
Produkcja pomidorów, a zmiany klimatyczne
Jak czytamy na portalu rp.pl, aby wyprodukować 1 litr ketchupu, potrzebne są aż 3 kilogramy pomidorów, co wymaga upraw o ogromnych areałach. Głównie pochodzą one z USA, Chin czy Włoszech. Dlaczego według duńskich naukowców zmiany klimatyczne mają utrudnić im proces dojrzewania?
Okazuje się, że winne są temu m.in. niedobór wody, czy wyższe temperatury, które skutkują zbyt szybkim wzrostem całej rośliny. Pomidor rośnie szybko, jednak niewystarczająco dojrzały, nie nada się do użycia w produkcji przetworów. Naukowcy twierdzą, że do 2050 roku produkcja na całym świecie zmniejszy się prawie o 6%, a od 2050 do 2100 o kolejne 50%.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- 1 300 zł dla bezdzietnych i singli? Sprawdź, kto może liczyć na pieniądze
- Pogoda na Boże Ciało i długi weekend czerwcowy. Czy będzie padać?
- Naukowcy opracowali nowy sposób walki z rakiem. "To odkrycie otwiera przed nami zupełnie nowe możliwości"
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło: Rp.pl
Źródło zdjęcia głównego: Thanasis / Getty Images