powrót do listy

Niekonwencjonalne przekąski sylwestrowe wg Darii Ładochy

Kuchnia
czwartek, 28 grudnia 2017
Bezalkoholowa pinacolada Foto: Kamil Piklikiewicz / East News | Dzień Dobry TVN
Przekąski to oczywiście nienajważniejsza część wieczoru sylwestrowego, niemniej jednak w czasie imprezy warto wrzucić coś na ząb. Dlatego Daria Ładocha przeistoczona w jednorożca spełnia życzenia i w kuchni Dzień Dobry TVN pokazuje karnawałowe przekąski oraz napoje: bezalkoholową pinacoladę, zieloną herbatę z owocami, hummus paprykowy, krewetki z zielonym musem oraz pastę z mango i chilli.

Bezalkoholowa pinacolada

Składniki:
100 g świeżego ananasa
50 g mango
1 łyżka syropu z agawy
100 ml mleka kokosowego
Sok z 1 limonki
Pokruszony lód
Liście świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl i podaj na kruszonym lodzie z dodatkiem mięty.

Hummus paprykowy

Składniki:
3 papryki czerwone
1 szkanka ciecierzycy ugotowanej (lub z puszki)
Sok z 1 cytryny
3 łyżki tahiny
2-3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Kilka łyżek oliwy z oliwek
Czarny sezam do dekoracji
1/2 łyżeczki wędzonej papryki + do dekoracji
Kilka kromek chleba na naturalnym zakwasie lub chlebków pita

Do podania:
Rukola
Oliwki
Ser halloumi
Pomidor cherry
Ogórek zielony

Przygotowanie:
Paprykę pokrój na połówki, skrop oliwą, dodaj soli i papryki wędzonej i wstaw do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Następnie obierz paprykę ze skóry.
Następnie zmiksuj ciecierzycę  z papryką i przyprawami.
Podawaj z chlebem, warzywami i serem.

Krewetki z zielonym musem
Wideo: Dzień Dobry TVN
Krewetki z zielonym musem

Składniki:
500 g krewetek
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 miękkie awokado
Sok z dwóch limonek
2 łyżki jogurtu greckiego
Pęczek kolendry

Do przygotowania krewetek:
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Awokado obierz ze skórki i zmiksuj z czosnkiem, chili, kolendrą, sokiem z limonki i jogurtem na gładką masę.
Krewetki podsmaż na maśle z zdodatkiem czosnku i zielonej pietruszki.
Odsącz na papierze.
Mus przełóż do małych miseczek lub szklanek i udekoruj na wierzchu krewetkami, chilli i kolendrą.

Pasta z mango chili
Wideo: Dzień Dobry TVN
Pasta z mango i chilli

Składniki:
2 dojrzałe mango (najlepiej miękkie)
1 pęczek szczypiorku drobno posiekany
Sok z limonki
1 papryczka chili drobno posiekana
Papryka wędzona w przyprawie
1/2 pęczka kolendry
1 łyżka syropu z agawy
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Biały sezam podprażony do dekoracji

Do podania:
Kromki chleba
Ser gorgonzola

Przygotowanie:
Mango obierz i pokrój w drobną kostkę.
Dodaj chili i szczypiorek.
Wymieszaj olej z sokiem z limonki, dodaj przyprawy i mango i doprowadź do wrzenia.
Na koniec dodaj olej sezamowy i posiekaną kolendrę.
Podawaj na kromkach chleba z dodatkiem gorgonzoli, kolendry i sezamu.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

Gorące tematy >

Owsiak: Polacy mogą sobie pogratulować

Podczas awarii samolotu współpracowali z pilotem

Tego dnia nie wypadało nie mieć serduszka

Kursy doszkalające po przekroczeniu 24 punktów karnych

tvnpix