Majonez jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych sosów. Używa się go do sałatek, kanapek i wielu innych potraw. Podstawowe składniki majonezu to żółtka oraz olej, ale także musztarda, ocet i cukier. Dobry majonez powinien mieć krótki skład, czyli zawierać jedynie podstawowe składniki. Niestety, wiele dostępnych rodzajów majonezu nie spełnia tych norm. W składzie majonezów stojących na sklepowych półkach znajdziemy: sól, skrobię modyfikowaną, gumę guar, konserwanty i wiele innych.
Kandyzowane owoce to idealny sposób nie tylko na zdrowszą wersje słodyczy, ale także dobry pomysł na ich zakonserwowanie. Cukier, podobnie jak sól, jest bowiem naturalnym konserwantem. Dzięki kandyzowaniu możemy zrobić owocowe słodycze, które wytrzymają niemal całą zimę - o ile ich przedtem nie zjemy! Przedstawiamy dwa proste i pyszne sposoby na kandyzowane jabłka.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotował dania z serem w roli głównej. Sprawdź przepisy na pyszne serowe gofry wytrawne, zapiekany quiche z kurczakiem i serem oraz suflet serowy.
Jeśli lato to borówki, a jeśli wyśmienite przysmaki z owocami to Piotr Kucharski. To właśnie on w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy m.in. na sernik na zimno z borówkami i letnią sałatkę z buraków, z dodatkiem borówek. Oto szczegóły!
Andrzej Polan ma wokół siebie wielu wspaniałych ludzi. Przyjaciele mówią o nim, że jest "po prostu dobrym człowiekiem". Jego przepisy wzbudzają zachwyt czytelników Dzień Dobry TVN, bo widać, że gotuje z pasją i miłością. Nie wstydzi się też przyznać do problemów. "Pandemia zabiła mnie, zupełnie nie wstydzę się tego, że chodzę na regularne spotkania i leczę się u psychiatry" - wyjawił w niedzielnym odcinku Uwagi! Kulisy sławy.
Uwielbiany przez widzów juror "MasterChefa" i "MasterChefa Juniora" chętnie spędza czas w domowym zaciszu. Przyznaje jednak, że brakuje mu wakacji, na które mógłby się wybrać ze swoją żoną, Haliną. Nam Michel Moran zdradził, jakie dania najczęściej serwuje ukochanej.
Kamil Holajda ma 23 lata i do niedawna nie miał nic wspólnego ze wsią. 4 lata temu został rolnikiem. Dzisiaj jest jednym z najmłodszych serowarów w Polsce. Już będąc nastolatkiem nie miał wątpliwości, że to właśnie wytwarzanie serów będzie jego życiowym zajęciem.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy wyjątkowe potrawy, które zasmakują każdemu wytrawnemu smakoszowi. Zobacz przepisy na zapiekane ryby i owoce morza, perliczkę po marokańsku oraz grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami.
Wielki finał szóstej edycji "MasterChef Junior" za nami. O tytuł najlepiej gotującego dziecka w Polsce walczyła trójka finalistów: Jagoda Łaganowska, Kazik Józefowicz oraz Staś Zawłocki. Młodociani kucharze przyrządzili przystawkę, danie główne oraz deser. Serce jury skradła Jagoda, która zwyciężyła tę edycję show.
Już 9 maja na antenie TVN wielki finał szóstej edycji "MasterChef Junior". O tytuł najlepiej gotującego dziecka w Polsce powalczy trójka finalistów: Jagoda Łaganowska, Kazik Józefowicz oraz Staś Zawłocki. O tym jakie emocje towarzyszą im podczas finałowych zmagań, opowiedzieli w Dzień Dobry TVN.
Monika Mrozowska właśnie wydała swoją kolejną książkę, pt. "Zdrowa kuchnia rodzinna". W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała, jak można zdrowo gotować... wspólnie z dziećmi. Racuchy z jabłkiem, omlet z serem halloumi oraz owsianka ze śliwką – to tylko kilka spośród pysznych i zdrowych dań, które z pewnością polubią zarówno dorośli, jak i dzieci.
Dzieci biorące udział w kolejnej edycji "MasterChef Junior", zachwyciły swoją elokwencją, pomysłowością i kreatywnością nie tylko widzów, ale także jurorów programu. Każde z nich przez kilka tygodni zdecydowanie podszkoliło swój kulinarny warsztat i nauczyło się przygotowywania wielu nowych potraw.
Za nami półfinałowe starcie w 6. edycji "MasterChef Junior". Najlepiej gotujące dzieci w Polsce są już o krok od zdobycia statuetki i nagród pieniężnych. Która trójka małych kucharzy dostała się do finału?
Filozofia życia w taki sposób, by wykorzystywać otaczające nas rzeczy kilkukrotnie, staje się trendem na całym świecie i nie chodzi jedynie o gotowanie. Czym jest coraz bardziej popularna zasada zero waste w kuchni? Jak wprowadzić jej reguły, by stały się normą?
Za nami kolejne kulinarne zmagania młodych kucharzy w programie "MasterChef Junior". Tym razem uczestnicy gotowali dla swoich starszych kolegów z poprzednich edycji. Kto pożegnał się z programem?
Jeśli w kuchni pojawiły się nowalijki, to oznacza tylko jedno - na talerzach zawita wiosna w pełni. Co można przygotować z wiosennych warzyw? Jak je przechowywać, aby jak najdłużej utrzymały świeżość? W kuchni Dzień Dobry TVN na te pytania odpowiada Andrzej Polan. Oto jego przepisy na dania z nowalijek.
Wiosna to dobry czas, żeby nieco zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Jak pewnie wiesz, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zadbaj o to, żeby było nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Zainspiruj się przepisami Piotra Kucharskiego.
Beata Śniechowska wygrała 2. edycję "MasterChefa". Teraz pojawia się w programie "MasterChef Junior", aby pomóc małym kucharzom w jednej z konkurencji. Jak od czasu swojego zwycięstwa zmieniła się Beata? Czy wciąż gotuje?
Tworzenie świątecznego menu to dla wielu gospodyń nie lada wyzwanie. Mimo, że tradycyjne, przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy wciąż cieszą się powodzeniem, wielu z was szuka pomysłów na nowe, wyjątkowe potrawy. Food Network przygotowało kilka wyjątkowych programów na świąteczne popołudnia, dzięki którym można się zainspirować.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a atmosfera w domu powoli zaczyna się zagęszczać. Sprzątanie, zakupy, gotowanie, a przy okazji codzienne obowiązki i praca. Jak rozluźnić napiętych domowników i sprawić, by przygotowania w kuchni nie zakończyły się klęską? Zdradzamy przydatne przedświąteczne triki.
Tomasz Hartman jest szefem kuchni z 25-letnim stażem. W pewnym momencie postanowił porzucić zawodowe, kulinarne podróże po świecie i stał się miejskim szlifierzem. Ku zdziwieniu najbliższych jego praca szybko zaczęła cieszyć się ogromnym zainteresowaniem. Opowiedział, jak istotne w kuchni są ostre noże, a jego kolega po fachu Szymon Czerwiński wskazał 5 takich, które każdy powinien mieć.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zainspiruj się tymi przepisami i dodaj smaku twojemu porankowi. Swoimi pomysłami podzielili się Martyna Chomacka, finalistka 7. edycji MasterChef, i model Jakob Kosel.
Nie masz pomysłu na obiad i deser? Gotuj jak Mateo Brunetti. Specjalnie dla widzów Dzień Dobry TVN szef kuchni przygotował autorskie propozycje dań na słono i słodko: chrupiące pulpeciki z kalafiora z kremem maślano - ziołowym, torta pardiso, łososia na parze oraz ravioli z płynnym żółtkiem i świeżymi ziołami na maśle.
Płyty indukcyjne to obecnie bardzo popularne rozwiązanie w kuchni. Mają coraz więcej zwolenników – zwłaszcza w mieszkaniach, które nie posiadają instalacji gazowych. Wyjaśniamy, dlaczego warto zainwestować w indukcję. I przy okazji podpowiadamy, które modele są warte szczególnej uwagi.
Gofry bez mleka z pewnością spodobają się osobom na diecie lub tym, które nie mogą spożywać tego produktu. Jak zrobić pyszne i zdrowe gofry? Sprawdź trzy niezawodne przepisy na gofry bez mleka, bezglutenowe, wegańskie i dla alergików.
Wybór ryżu jest bardzo duży. Półki w sklepach wręcz uginają się od różnych jego odmian, ale który ryż jest najlepszy? Który warto przyrządzić na obiad, aby oczarować domowników? Jednym z najbardziej cenionych rodzajów jest ryż basmati.
Kilka propozycji na sylwestrowe przekąski dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, dla poszukujących nowości, ale także dla osób, które dobrze czują się przy kuchennym blacie, przedstawiły Agnieszka i Tonia Kręglickie. Życzymy smacznego i udanej zabawy sylwestrowej!
Mimo trudnej przeszłości Patrycja Wydrzyńska odnalazła w sobie siłę, by pomagać innym. Choć sama ma niewiele, dzieli się tym, co posiada. Gotuje gorące posiłki i rozdaje tym, którzy ich potrzebują.
Marzenie każdego z nas – prywatny szef kuchni w domu. Ty kupujesz składniki, a on robi za ciebie. Prawie, bo jeśli masz piekarnik parowy Electrolux, to będzie on doglądał potrawy za ciebie, a jedyne co musisz zrobić, to przygotować potrawę i wstawić ją do piekarnika. Koniec z niedopieczonym lub spalonym jedzeniem!
Rafał i Grzegorz Zawieruchowie zdradzą widzom przepisy na potrawy z kultowych filmów, takich jak "Chłopcy z ferajny", "Lepiej późno niż później" i "Notting Hill".