Katarzyna Nadolska jest organizatorką warsztatów kulinarnych, które mają na celu nauczenie dzieci z domów dziecka podstaw gotowania, a tym samym zwiększenie ich samodzielności i pewności siebie. Podczas spotkań młodzi ludzie mają okazję gotować pod okiem znanych szefów kuchni. Zobaczcie, jak wyglądają takie warsztaty.
Jak obchodzi się święto zmarłych w Meksyku, a jak w Argentynie? Na czym polega kult czaszek w Ameryce Południowej? Gościem Dzień Dobry TVN był dziś szef kuchni Martin Gimenez Castro! Poznajcie jego przepisy na czaszki, nachosy, tortille i paluszki z dorsza w halloweenowej stylistyce.
19-letni Flynn McGarry gotuje od 10. roku życia. Nigdy nie chodził do szkoły dla kucharzy i gotowania uczył się w domu. Już jako 13-latek był stażystą u znanych szefów kuchni nowojorskich restauracji, a dziś prowadzi swoją. W Stanach Zjednoczonych okrzyknięto go cudownym dzieckiem gotowania albo Justinem Bieberem kulinariów. Czy Flynnowi podoba się porównywanie do Biebera? Kto wspierał jego pasję do gotowania? Jakim jest szefem? Zna jakieś polskie potrawy?
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe dania przygotowali: Karolina Kowalewska i Mateusz Ratajczyk, którzy pożegnali się wczoraj z MasterChef TVN. Czego nauczyli się w programie i co ich najbardziej zaskoczyło?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, jesienne przysmaki na bazie dyni, przygotowała Natalia Maszkowska, która wczoraj zakończyła swoją przygodę z programem MasterChef. Poznajcie jej przepisy na: gofry z pure z dyni z dodatkiem bitej śmietany zrobionej z tłuszczu kokosowego, karmelizowanych fig, oraz pistacji, gęsty krem z dyni z masłem orzechowym, curry i kurczakiem i tartę z dynią, fetą, oraz suszonymi pomidorami!
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca szóstej edycji programu MasterChef, przygotował menu śniadaniowo-obiadowe. Oczywiście, na końcu pojawił się też deser :) Co powiecie na brioszkę z pastą z awokado, jajkiem i granatem, burgera z kurkami i morelami oraz tartę z sezonowymi owocami?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN było smacznie i wesoło. Swoje popisowe dania przygotowali komicy: Wojtek Fiedorczuk, Maciej Adamczyk i Karol Kopiec. Lepiej radzą sobie na scenie, czy w kuchni? Zobaczcie.
Kuchenne wariacje na temat śliwek zaproponowała nam dziś, w Dzień Dobry TVN, Samar Khanafer, blogerka kulinarna i finalistka III edycji MasterChefa. Poznajcie jej przepisy na gulasz jagnięcy ze śliwką, konfiturę ze śliwek, brownie ze śliwką i śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych!
Jakie smaki nierozerwalnie łączą się Wam z wakacjami? W kuchni Dzień Dobry TVN Tomek Woźniak przedstawił nam swoje wakacyjne wspomnienia kulinarne. W naszym studiu zapachniało latem :)
W żeglarskiej stolicy Polski aktywnie sobotni poranek spędzali z Wami - Kinga Burzyńska, Marcin Sawicki, Robert Stockinger i ich goście. Zobaczcie co działo się dziś w Mikołajkach!
Dziś w zupełnie nowej kuchni Dzień Dobry TVN, swoje propozycje na pyszne, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie przedstawili nam Pascal Brodnicki i Agnieszka Mielczarek.
W sierpniu w Międzyzdrojach odbył się Bieg Śniadaniowy, którego celem było zachęcenie uczestników do aktywnego spędzania czasu, również podczas wakacji. Na biegaczy czekało pożywne śniadanie w ramach wyjątkowego wydarzenia - próby pobicia rekordu Guinnessa na największą owsiankę.
W wakacje w kuchni powinniśmy wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce. Tym razem Jasiek Kuroń postanowił zaproponować nam kilka przepisów bazujących na pomidorach. Zobaczcie jakie dania przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje.
W ramach Projektu Plaża, w kulinarnej strefie Sokołowa, Mateusz Hładki i Łukasz Konik prezentowali nam dziś smaczne przekąski z naturalnych produktów. Jakie przekąski najlepiej zabrać ze sobą na plażę? Zobaczcie.
Autorka książek kulinarnych - Samar Khanafer postanowiła zabrać nas w kulinarną podróż dookoła świata. Zobaczcie jakie przepisy nam zaproponowała! Smacznego.
Polacy pokochali sos sojowy. Za co? Z czym - oprócz sushi - można go łączyć? O tym mówił kucharz i dziennikarz kulinarny Tomasz Jakubiak. W ramach Projektu Plaża spotkał się z nim Olivier Janiak.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sylwią Majcher dziennikarkę TVN24. Poznajcie jej przepisy, które pozwolą wykorzystać w kuchni to, co często ląduje w koszu! Zobaczcie jak zrobić: pesto z natki marchewki, chipsy z obierków marchewki, sałatka z młodej kapusty z truskawkami i szypułkami, capuccino z obierków i końcówek szparagów i placki z głąba kapusty. SMACZNEGO!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Szulawiak-Turską, uczestniczkę pierwszej edycji programu „Top Model. O swoim udziale w programie mówi " Nie zrobiłam kariery jako top modelka ale też nie liczyłam na to. Byłam najstarsza, najgrubsza i najniższa". Dziś naszym widzom zaproponowała przepisy na: chleb bananowy, masło orzechowe, bulion warzywny, ananasa pieczonego z rumem i lody waniliowe!
Temperatury mamy prawdziwie śródziemnomorskie, dlatego też w naszej kuchni Matteo Brunetti, finalista VI sezonu MasterChef , przygotował dania sycylijskie. Poznajcie jego przepisy na: polpettine di tonno, pasta alla norma i paste di mandorla siciliane!
Doczekaliśmy się. Wreszcie pojawiły się czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów bazujących na nich zaproponował nam Charlie Daigneault. Do wyboru mamy: tartę z czereśniami, pierś indyka z czereśniami i cevivhe z łososia - oczywiście... z czereśniami! :)
Blogerka kulinarna przygotowała dania na bazie rabarbaru i czarnego bzu. Poznajcie jej przepisy na: grillowany ser halloumi z rabarbarowym chutney'em, migdałowe crumble z rabarbarem i truskawkami, zefir rabarbarowy, pieczony rabarbar z syropem z czarnego bzu i rabarbarową lemoniadę. Uwaga - PYCHA!!!
W Dzień Dobry TVN klasyka francuskiej kuchni w wykonaniu Mikołaja Reya. Poznajcie jego przepisy na suflety: serowy i czekoladowy oraz na comber jagnięcy i ratatouille.
W ramach odpoczynku po majówkowym grillowaniu, Piotr Kucharski zaproponował nam dziś same "zielone przepisy": zupa z pokrzywy, zielone risotto, zielony sos i ciasto z rabarbarem! Smacznego!
Z kamerą Dzień Dobry TVN wybraliśmy się na spotkanie z "klanem Makłowiczów" czyli Ferdynandem, Mikołajem i Robertem. Kto najczęściej gotował w ich domu? Czy zamiłowanie do kulinariów jest przekazywane genetycznie? Dowiedzieliśmy się też m.in. jakie było podejście ojca rodziny do tematu edukacji: "Ważne, żeby przechodzili z klasy do klasy, a mądrość, światłość przyjdzie sama, z czasem. No i moje hipotezy się potwierdziły całkowicie".