Mateusz Sarnowski podbija kulinarną stolicę Europy. "Rozwijam się tutaj bardziej, niż gdybym został w Polsce"

Mateusz Sarnowski
Polak podbija kulinarną stolicę Europy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Mateusz Sarnowski jest kucharzem, który właśnie podbija Kopenhagę. Ma na swoim koncie pracę w najlepszej restauracji na świecie. W internecie, gdzie dzieli się swoją pasją, znany jest jako Mati Pichci. Obecnie prowadzi lokal w centrum miasta.

Mateusz Sarnowski o pasji do gotowania

Dzień Mateusza Sarnowskiego zaczyna się wcześnie rano, wówczas udaje się do swojego kulinarnego atelier. Ma wielką intuicję do gotowania i dobierania odpowiednich smaków. Na jego niesamowite kanapki przyjeżdżają ludzie z całego świata.

- To, co robię na co dzień, to jest łączenie pewnej estetyki włoskiej z tą nordycką - wyjaśnił kucharz.

Gotować zaczął w wieku 12 lat, wcześniej interesował się piłką nożną. Na pewnym etapie życia, ze swoim przyjacielem robił cateringi. A punktem zwrotnym było otwarcie pizzerii w Poznaniu. Mateusz Sarnowski jednak chciał czegoś więcej. Trzy lata temu otrzymał staż w prestiżowej kopenhaskiej restauracji.

Mateusz Sarnowski spełnia marzenia w Kopenhadze

Praca w Nomie, bo tak nazywa się prestiżowa restauracja, w której Mateusz Sarnowski odbył staż, jest bardzo intensywna. Zaczyna się o 9:00, a kończy nawet o północy.

- Posiłek w przeliczeniu na złotówki razem z winem może oscylować między 1700, a 2000 złotych - wyjaśnia. Noma nauczyła mnie, jak zachowywać się, jak się poruszać w kuchni, jak organizować swoją pracę - dodał.

Po ukończeniu stażu, Mateusz postanowił na stałe zatrzymać się w kulinarnej stolicy Europy. Zamieszkał w Kopenhadze i tam rozwija swoje umiejętności.

- Rozwijam się tutaj bardziej, niż gdybym został w Polsce. Język duński jest jeszcze dla mnie wyzwaniem, uczę się go. Pamiętam jak miałem dreszcze, kiedy pomyliłem wtorek z czwartkiem. Byłem przekonany, że mówimy o czwartku, a event był we wtorek - wspomina Mateusz.

Kucharz uwielbia robić wrażenie na gościach atelier, a oni chętnie próbują jego dań i regularnie wracają.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości