Przepisy kulinarne

Przepis na kremowe piwo z alkoholem i bezalkoholowe. Sprawdź, jak łatwo je zrobić!

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Kremowe piwo podane w szklance
nata_vkusidey/Getty ImagesPrzepis na kremowe piwo z alkoholem i bezalkoholowe

Piwo kremowe to słynny przysmak z serii o Harrym Potterze. W Polsce można się go napić w kilku miejscach i podawane jest przede wszystkim w formie bezalkoholowej, chociaż w fabule książki było one tylko dla osób powyżej 16. roku życia, a zatem miało procenty. Przedstawiamy dwa proste przepisy na piwo kremowe alkoholowe i bezalkoholowe. Sprawdź je!

Z angielskiego piwo kremowe nazywa się butter beer. Utarło się, że w składzie ma ono jajka lub gęstą śmietankę, dzięki czemu uzyskuje swoją kremową konsystencję. A jak jest naprawdę? Oto proste przepisy na piwo kremowe alkoholowe i bezalkoholowe.

Przepis na kremowe piwo z alkoholem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • żółtka jaj - 2
  • cukier - 4 łyżki,
  • śmietanka 30 proc. - 100 ml,
  • piwo jasne chmielowe - 0,5 l,
  • cynamon - 5 g,
  • goździki - 5 g,
  • mielony imbir - 2 g,
  • ekstrakt waniliowy - łyżka.

Zobacz wideo: Przekąski filmowe na jesienne wieczory

Przekąski filmowe na jesienne wieczory
Przekąski filmowe na jesienne wieczoryJakie przekąski warto zrobić na długie jesienne wieczory. Sprawdź przepisy proponowane w Dzień Dobry TVN.
Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  1. 1Żółtka z cukrem utrzeć na gładką masę.
  2. 2Do rondla z grubym dnem wlać piwo, śmietankę i przyprawy. Całość podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.
  3. 3Do masy cukrowej dodawać po łyżce ciepłego piwa ze śmietanką i przyprawami, cały czas ucierając. Pilnować trzeba, aby żółtko się nie ścięło, a powstała gęsta, kremowa masa.
  4. 4Do grzanego piwa dolać rozrzedzoną masę cukrowo-jajeczną. Całość rozlać do kufli i podawać na gorąco.

Przepis na kremowe piwo bezalkoholowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • napój imbirowy (najlepiej gazowany) - 1,5 szklanki,
  • śmietanka 30 proc. - 1,5 szklanki,
  • bita śmietana w sprayu,
  • brązowy cukier - 4 łyżki,
  • krówki - 2-4 (w zależności jak słodkie ma być piwo),
  • ekstrakt waniliowy - łyżeczka,
  • cynamon - łyżeczka,
  • goździki - łyżeczka.

Sposób przygotowania:

  1. 1Krówki posiekać, dodać do śmietanki i podgrzewać razem na małym ogniu aż do rozpuszczenia składników.
  2. 2Do mieszanki dodać goździki, cynamon i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać, mieszając przez około 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
  3. 3Do śmietanki dodać napój imbirowy i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
  4. 4Całość rozlać do kufli lub szklanek i udekorować bitą śmietaną.

Smacznego!

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: nata_vkusidey/Getty Images

Pozostałe wiadomości