Przepis na kremowe piwo z alkoholem i bezalkoholowe. Sprawdź, jak łatwo je zrobić!

Kremowe piwo podane w szklance
Przepis na kremowe piwo z alkoholem i bezalkoholowe
Źródło: nata_vkusidey/Getty Images
Piwo kremowe to słynny przysmak z serii o Harrym Potterze. W Polsce można się go napić w kilku miejscach i podawane jest przede wszystkim w formie bezalkoholowej, chociaż w fabule książki było one tylko dla osób powyżej 16. roku życia, a zatem miało procenty. Przedstawiamy dwa proste przepisy na piwo kremowe alkoholowe i bezalkoholowe. Sprawdź je!

Z angielskiego piwo kremowe nazywa się butter beer. Utarło się, że w składzie ma ono jajka lub gęstą śmietankę, dzięki czemu uzyskuje swoją kremową konsystencję. A jak jest naprawdę? Oto proste przepisy na piwo kremowe alkoholowe i bezalkoholowe.

Przepis na kremowe piwo z alkoholem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • żółtka jaj - 2
    • cukier - 4 łyżki,
      • śmietanka 30 proc. - 100 ml,
        • piwo jasne chmielowe - 0,5 l,
          • cynamon - 5 g,
            • goździki - 5 g,
              • mielony imbir - 2 g,
                • ekstrakt waniliowy - łyżka.

                  Zobacz wideo: Przekąski filmowe na jesienne wieczory

                  Przekąski filmowe na jesienne wieczory
                  Jakie przekąski warto zrobić na długie jesienne wieczory. Sprawdź przepisy proponowane w Dzień Dobry TVN.
                  Źródło: Dzień Dobry TVN

                  Sposób przygotowania:

                  1. Żółtka z cukrem utrzeć na gładką masę.
                    1. Do rondla z grubym dnem wlać piwo, śmietankę i przyprawy. Całość podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.
                      1. Do masy cukrowej dodawać po łyżce ciepłego piwa ze śmietanką i przyprawami, cały czas ucierając. Pilnować trzeba, aby żółtko się nie ścięło, a powstała gęsta, kremowa masa.
                        1. Do grzanego piwa dolać rozrzedzoną masę cukrowo-jajeczną. Całość rozlać do kufli i podawać na gorąco.

                          Przepis na kremowe piwo bezalkoholowe - przepis krok po kroku

                          Składniki:

                          • napój imbirowy (najlepiej gazowany) - 1,5 szklanki,
                            • śmietanka 30 proc. - 1,5 szklanki,
                              • bita śmietana w sprayu,
                                • brązowy cukier - 4 łyżki,
                                  • krówki - 2-4 (w zależności jak słodkie ma być piwo),
                                    • ekstrakt waniliowy - łyżeczka,
                                      • cynamon - łyżeczka,
                                        • goździki - łyżeczka.

                                          Sposób przygotowania:

                                          1. Krówki posiekać, dodać do śmietanki i podgrzewać razem na małym ogniu aż do rozpuszczenia składników.
                                            1. Do mieszanki dodać goździki, cynamon i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać, mieszając przez około 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
                                              1. Do śmietanki dodać napój imbirowy i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
                                                1. Całość rozlać do kufli lub szklanek i udekorować bitą śmietaną.

                                                  Smacznego!

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło zdjęcia głównego: nata_vkusidey/Getty Images

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości