Z angielskiego piwo kremowe nazywa się butter beer. Utarło się, że w składzie ma ono jajka lub gęstą śmietankę, dzięki czemu uzyskuje swoją kremową konsystencję. A jak jest naprawdę? Oto proste przepisy na piwo kremowe alkoholowe i bezalkoholowe.
Przepis na kremowe piwo z alkoholem - przepis krok po kroku
Składniki:
- żółtka jaj - 2
- cukier - 4 łyżki,
- śmietanka 30 proc. - 100 ml,
- piwo jasne chmielowe - 0,5 l,
- cynamon - 5 g,
- goździki - 5 g,
- mielony imbir - 2 g,
- ekstrakt waniliowy - łyżka.
Zobacz wideo: Przekąski filmowe na jesienne wieczory
Sposób przygotowania:
- Żółtka z cukrem utrzeć na gładką masę.
- Do rondla z grubym dnem wlać piwo, śmietankę i przyprawy. Całość podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania.
- Do masy cukrowej dodawać po łyżce ciepłego piwa ze śmietanką i przyprawami, cały czas ucierając. Pilnować trzeba, aby żółtko się nie ścięło, a powstała gęsta, kremowa masa.
- Do grzanego piwa dolać rozrzedzoną masę cukrowo-jajeczną. Całość rozlać do kufli i podawać na gorąco.
Przepis na kremowe piwo bezalkoholowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- napój imbirowy (najlepiej gazowany) - 1,5 szklanki,
- śmietanka 30 proc. - 1,5 szklanki,
- bita śmietana w sprayu,
- brązowy cukier - 4 łyżki,
- krówki - 2-4 (w zależności jak słodkie ma być piwo),
- ekstrakt waniliowy - łyżeczka,
- cynamon - łyżeczka,
- goździki - łyżeczka.
Sposób przygotowania:
- Krówki posiekać, dodać do śmietanki i podgrzewać razem na małym ogniu aż do rozpuszczenia składników.
- Do mieszanki dodać goździki, cynamon i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać, mieszając przez około 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
- Do śmietanki dodać napój imbirowy i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia.
- Całość rozlać do kufli lub szklanek i udekorować bitą śmietaną.
Smacznego!
Zobacz także:
- Czy pozwolić nastolatkom na picie piwa bezalkoholowego?
- Jak otworzyć butelkę bez otwieracza? Kilka podstawowych porad
- Jak zrobić piwo w domu? Przepis na piwo chmielowe
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: nata_vkusidey/Getty Images
podziel się: