W trakcie prac archeologicznych, niedaleko Kazimierza Dolnego, znaleziono garnek, w którym znajdowała się zupa - dar dla bóstw domowych, sprzed tysiąca lat. Piotr Kucharski postanowił, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, odtworzyć to danie. Zobaczcie jak mu poszło.
Jakie dania przygotować na piknik i jak je zapakować, żeby w nienaruszonym stanie dotarły z nami na łono natury? W kuchni Dzień Dobry TVN - Anna Starmach i jej pyszne przepisy. Smacznego!
Magda Gessler będzie ambasadorką kanału Food Network. Na jego antenie poprowadzi swój nowy program, w którym udowodni widzom, że kuchnia może być naprawdę sexy i to pod wieloma względami. Dowiemy się z niego: "Jak gotować, żeby pachnieć, jak gotować, żeby się podobać, jak gotować, żeby się móc kochać". O tym, co jeszcze zobaczymy w programie i na antenie Food Network, opowiedziały nam: Magda Gessler i Małgorzata Łupina - zastępca Dyrektora Programowego TVN ds. kanałów tematycznych.
W naszej kuchni blogerka kulinarna i uczestniczka programu MasterChef - Samar Khanafer-Gniadek pokazała m.in. jak bezpiecznie obchodzić się z granatami! Skorzystajcie z jej przepisów na cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką, ryż z kurczakiem i orzechami, orientalną surówkę z białej kapusty i mus czekoladowy z rabarbarem i różą.
"Tutaj, chociaż inspiruję się pewnymi smakami, przyprawami, czy połączeniami, pierwsze skrzypce grają polskie , sezonowe warzywa". W kuchni Dzień Dobry TVN - blogerka kulinarna Marta Dymek przygotowała: szparagi elote, grzybowego stroganowa, klopsiki z żurawiną i babkę pomidorową!
Mikołaj Rey spotkał się z pilotem śmigłowca Aleksandrem Sotnikovem. Co Sasza robi w Polsce i dlaczego wyjechał z Rosji? Czy tęskni za rodzinnym krajem? Zobaczcie, jaką tradycyjną rosyjską potrawę przygotował wspólnie z Mikołajem.
Dziś wieczorem finał programu MasterChef Junior. Wygra, z pewnością, dziewczynka! W Dzień Dobry TVN gościliśmy jurora i dwie finalistki. Jakie są mocne strony Julii i Zosi, czy w przyszłości chciałyby otworzyć własną restaurację i czego możemy spodziewać się w dzisiejszym odcinku? Na wszystkie te pytania odpowiedzieli nam Michel Moran, Julia Cymbaluk i Zosia Zaborowska. Zapraszamy o 20.00 do TVN!
Jak zaczęła się ich przyjaźń, współpraca zawodowa i... wspólne gotowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe dania przygotowali Aleksandra Szwed i Marcin Przytulski.
Dziś w naszej kuchni urzędowali: Charles Daigneault, Joanna Krajniak i Mateusz Biernat. Zobaczcie, jakie smakołyki przygotowali uczestnicy programu MasterChef i MasterChef Junior. Skorzystajcie z ich przepisów!
Tuwa to autonomiczna republika w azjatyckiej części Federacji Rosyjskiej. Z Tuwy pochodzi Aidys Norbu, który swojego szczęścia szuka w Polsce. Czym się tu zajmuje i czy lubi polskie jedzenie? Spotkał się z nim Mikołaj Rey. Posłuchajcie gardłowego śpiewu Aidysa i zobaczcie, co Mikołaj i Aidys razem ugotowali!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN królowało oregano! Jan Kuroń przygotował dla nas niezwykła pizzę na kalafiorowym spodzie, gazpacho i pyszne bajgle z oregano i oliwkami. Skorzystajcie z jego przepisów. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN: Ewelina, Mariusz, Lena i Maja Szkutnik, czyli autorzy rodzinnego bloga kulinarnego. Co spowodowało, że postanowili się dzielić swoją kuchenną pasją z internautami? Specjalnie dla naszych widzów przygotowali kilka propozycji dań wielkanocnych. Smacznego!
Podczas kolejnej podróży kulinarnej miłośnik smaków Mikołaj Rey spotkał się z pochodzącą z Teksasu Sonnet Frisbie. Zobaczcie, jaki teksański specjał razem przygotowali. Dowiedzieliśmy się również, co Amerykanka robi w Polsce, gdzie nauczyła się naszego języka i jaki polski smak pozytywnie ją zaskoczył.
Dziś Środa Popielcowa i początek Wielkiego Postu, dlatego Grzegorz Bien przygotował w Dzień Dobry TVN dania postne. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i śledź w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażony z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym. Smacznego!
Darek Kuźniak i Przemysław Saleta weszli na nasz kulinarny ring! Jak myślicie, kto komu pokazał gdzie jest jego miejsce, podbił podniebienia jury i wyszedł zwycięsko z kuchennej potyczki? Zobaczcie!
W naszej kuchni: pyszne congee ryżowe, ziemniaki z liśćmi limonki kaffir, pieczone bakłażany z masalą i kiszone mandarynki z tymiankiem! Zdaniem Mai Sobczak nie można jeść źle i czuć się dobrze, bo szczęście zaczyna się na talerzu. Smacznego!
1/3 Polaków przyznaje się do tego, że u nich w domu marnuje się jedzenie. Dlatego dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski i jego praktyczne porady, co zrobić, żeby ograniczyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych. Korzystacie z tych sposobów? Może macie jakieś inne rady? Piszcie!
Trawienie selera pochłania więcej kalorii, niż on ich zawiera. Problem z tym warzywem polega na tym, że nie wszyscy je lubią. Dlatego Daria Ładocha postanowiła przekonać nas, że seler może być baaaardzo smaczny. Czy jej się udało? Zobaczcie!
Dietetyczne śniadania, kuchnia orientalna, włoska i tajemnice czekolady - to tematy przewodnie kursów kulinarnych. Odwiedziliśmy kilka, by sprawdzić, czego można się podczas nich nauczyć.
Andrzej Polan przyszedł dziś do naszej kuchni z propozycją dań na pyszny, sobotni obiad. Zobaczcie jego przepisy na: schab smażony z papryką pieczoną i soczewicą, paprykę faszerowaną w sosie śmietanowym i ciasto biało-czarne. Napiszcie jak Wam smakowało!
Dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska wybrała się 12. Noworoczny Charytatywny Obiad z Gwiazdami. Czy znani i lubiani potrafią gotować? Jakie są popisowe dania: Odety Moro, Mateusza Damięckiego, Edyty Herbuś, Karoliny Malinowskiej, Rafała Królikowskiego, Mateusza Gesslera, Marty Wiśniewskiej, Adama Zdrójkowskiego, Anny Nowak-Ibisz, Jakuba Rzeźniczaka i Edyty Zając-Rzeźniczak?
O nasze podniebienia, w kuchni Dzień Dobry TVN, zadbała dziś Klaudia Budny, finalistka 4. edycji programu "Masterchef". Przygotowała pierogi z kaczką, tagliatelle z kurczakiem, creme brulee i fondant czekoladowy. Przypominamy, że na aukcji WOŚP można wylicytować warsztaty kulinarne z Klaudią, która twierdzi, że "każdego nauczy gotować"!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - klasyka śląskiej kuchni wigilijnej! Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef przygotował cztery dania, bez których nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji: zupa grzybowa, dzwonki z karpia, makówki i przystawki na bazie śledzia, piernika i gruszki.
Andrzej Polan postanowił dziś wrócić pamięcią do smaków dzieciństwa. Czy udało mu się przekonać Marcina Mellera do zjedzenia kaszy manny? Pamiętacie takie dania, których kiedyś nie lubiliście, a dziś za nimi przepadacie?
Owsianka, chlebek, kanapka, sałatka, a wszystko to na bazie buraków. W naszej kuchni Samar Khanafer – blogerka kulinarna i uczestniczka „MasterChef” postanowiła pokazać nam, że buraki to nie tylko składnik ćwikły i czerwonego barszczu.
Jedną z pasji Czesława Langa jest zdrowa, wegańska kuchnia. W Dzień Dobry TVN przygotował kilka swoich popisowych dań, które wspomagają oczyszczanie organizmu. Wypróbujecie przepisy legendy polskiego kolarstwa?
Zupa z pietruszki, gruszek i boczku, zapiekanka z makaronu, kapusty i ryby oraz gruszki zapiekane w śmietanie i wanilii! Mimo kontuzji Andrzej Polan, jak zwykle, wspiął się na kulinarne szczyty i uraczył nas pysznymi, rozgrzewającymi daniami. Polecamy jego przepisy!
Agata odpowiada za ilustracje, Anna za przepisy, a wspólnie stworzyły książkę z prostymi przepisami dla dzieci. Kilka z nich zaprezentowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobaczcie jak gotują siostry Starmach.
Jakob Kosel był w finałowej trójce 5. edycji Top Model. Mimo, że nie wygrał programu jego kariera rozwija się w błyskawicznym tempie. A wszystko to dzięki zdrowemu stylowi życia i prawidłowemu odżywianiu. Tego nauczyła go jego mama Krystyna, która dziś towarzyszyła mu w kuchni Dzień Dobry TVN.