Poranna podróż dookoła świata

"Podróżowanie zmienia życie ... i zmienia też śniadanie". W poranna, kulinarną podróż dookoła świata zabrała nas Beata Pawlikowska. Zobaczcie jakie smakołyki przygotowała dziś w kuchni Dzień Dobry TVN. Gdzie na świecie je się obiad na śniadanie? Zobaczcie!

Kanapka majowa

Składniki:

3 kromki domowego chleba na zakwasie

1 dojrzałe awokado

szczypiorek

maliny

Przygotowanie:

Awokado zamiast masła! Nauczyłam się tego w górach Peru w Ameryce Południowej. Dobre awokado jest w środku jasnozielone przy pestce i ciemnozielone przy skórce. Nie powinno mieć żadnych brązowych ani czarnych plam. Dojrzałe awokado jest miękkie i kremowe. Łatwo odchodzi od łupiny, można je pokroić w plasterki albo rozsmarować jak pastę. Do tego pikantny szczypiorek i słodkie maliny.

Moja ulubiona owsianka

Składniki:

1 łyżka kaszy jaglanej

3 łyżki płatków owsianych

1 łyżka siemienia lnianego

2 truskawki, poziomki albo kilka malin

1 suszony daktyl

1 suszona figa

garść nasion słonecznika

garść nasion dyni

1 goździk

ćwierć łyżeczki cynamonu

ćwierć łyżeczki kurkumy

szczypta różowej soli himalajskiej

Przygotowanie:

To jest jedno z moich ulubionych śniadań. Do małego garnka wlej kubek gorącej wody, zagotuj. Dodaj opłukaną kaszę jaglaną, siemię lniane i cynamon. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj goździk i płatki owsiane Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj szczyptę soli. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj truskawkę pokrojoną w plasterki albo maliny. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę i jeśli trzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby przykrywała kaszę z płatkami. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj daktyla i figę pokrojone w plasterki oraz nasiona dyni i słonecznika. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez 15 minut aż całość zgęstnieje i wchłonie wodę. To jest pyszne!!!!

Zupa z kaszą quinoa i zielonym groszkiem

Składniki:

1 mała marchewka

1 pietruszka

mały por

kawałek selera

mały kawałek kapusty włoskiej

2 niewielkie ziemniaki

1 niewielki brokuł

kubek zielonego groszku

8 łyżek kaszy quinoa

1 pomidor

2 liście laurowe

pół łyżeczki suszonej kolendry

ćwierć łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka kurkumy

pół łyżeczki różowej soli himalajskiej

świeża kolendra

Przygotowanie:

W garnku zagotuj około dwóch litrów wody. Dodaj marchewkę pokrojona w plasterki, pietruszkę i seler starte na tarce na grubych oczkach i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj liście laurowe, por pokrojony w plasterki, pieprz i kolendrę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj sól. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj dość drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę i opłukaną kaszę quinoa. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj opłukany zielony groszek i brokuł pokrojony na małe kawałki. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Curry z soczewicy z fasolką

Składniki:

4 łyżki czerwonej soczewicy

4 łyżki brązowej soczewicy

2 garści zielonej fasolki szparagowej

2 niewielkie ziemniaki

5 pomidorków koktajlowych

2 liście laurowe

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżka pasty z curry

1 łyżeczka kurkumy

ćwierć łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie: Do garnka wlej ok. trzech kubków gorącej wody, zagotuj. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki, fasolkę przekrój na połowy, dodaj do garnka. Dodaj też ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj liście laurowe, kmin rzymski, pastę i przyprawę curry. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj soczewicę i sól. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj pomidorki pokrojone na ćwiartki. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. To jest samodzielne danie, które nie wymaga dodatków. Dla bardzo zgłodniałych świetnie będzie smakowało z brązowym ryżem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości