Kanapka majowa
Składniki:
3 kromki domowego chleba na zakwasie
1 dojrzałe awokado
szczypiorek
maliny
Przygotowanie:
Awokado zamiast masła! Nauczyłam się tego w górach Peru w Ameryce Południowej. Dobre awokado jest w środku jasnozielone przy pestce i ciemnozielone przy skórce. Nie powinno mieć żadnych brązowych ani czarnych plam. Dojrzałe awokado jest miękkie i kremowe. Łatwo odchodzi od łupiny, można je pokroić w plasterki albo rozsmarować jak pastę. Do tego pikantny szczypiorek i słodkie maliny.
Moja ulubiona owsianka
Składniki:
1 łyżka kaszy jaglanej
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
2 truskawki, poziomki albo kilka malin
1 suszony daktyl
1 suszona figa
garść nasion słonecznika
garść nasion dyni
1 goździk
ćwierć łyżeczki cynamonu
ćwierć łyżeczki kurkumy
szczypta różowej soli himalajskiej
Przygotowanie:
To jest jedno z moich ulubionych śniadań. Do małego garnka wlej kubek gorącej wody, zagotuj. Dodaj opłukaną kaszę jaglaną, siemię lniane i cynamon. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj goździk i płatki owsiane Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj szczyptę soli. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj truskawkę pokrojoną w plasterki albo maliny. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę i jeśli trzeba, trochę gorącej wody. Powinno jej być tyle, żeby przykrywała kaszę z płatkami. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj daktyla i figę pokrojone w plasterki oraz nasiona dyni i słonecznika. Wymieszaj, gotuj jeszcze przez 15 minut aż całość zgęstnieje i wchłonie wodę. To jest pyszne!!!!
Zupa z kaszą quinoa i zielonym groszkiem
Składniki:
1 mała marchewka
1 pietruszka
mały por
kawałek selera
mały kawałek kapusty włoskiej
2 niewielkie ziemniaki
1 niewielki brokuł
kubek zielonego groszku
8 łyżek kaszy quinoa
1 pomidor
2 liście laurowe
pół łyżeczki suszonej kolendry
ćwierć łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
pół łyżeczki różowej soli himalajskiej
świeża kolendra
Przygotowanie:
W garnku zagotuj około dwóch litrów wody. Dodaj marchewkę pokrojona w plasterki, pietruszkę i seler starte na tarce na grubych oczkach i ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj liście laurowe, por pokrojony w plasterki, pieprz i kolendrę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj sól. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj dość drobno pokrojonego pomidora. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę i opłukaną kaszę quinoa. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj opłukany zielony groszek i brokuł pokrojony na małe kawałki. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Curry z soczewicy z fasolką
Składniki:
4 łyżki czerwonej soczewicy
4 łyżki brązowej soczewicy
2 garści zielonej fasolki szparagowej
2 niewielkie ziemniaki
5 pomidorków koktajlowych
2 liście laurowe
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżka pasty z curry
1 łyżeczka kurkumy
ćwierć łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie: Do garnka wlej ok. trzech kubków gorącej wody, zagotuj. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki, fasolkę przekrój na połowy, dodaj do garnka. Dodaj też ziemniaki pokrojone w kostkę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj liście laurowe, kmin rzymski, pastę i przyprawę curry. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj soczewicę i sól. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj pomidorki pokrojone na ćwiartki. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. To jest samodzielne danie, które nie wymaga dodatków. Dla bardzo zgłodniałych świetnie będzie smakowało z brązowym ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN