Twarogowe smakołyki Kucharskiego

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN: Piotr Kucharski i jego twarogowe wariacje. Poznajcie przepisy Piotra na: sernik z makiem i białą czekoladą, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pasta z pora, pasta z migdałami i granatem. Smacznego!

Pasta z migdałami i granatem

Składniki:

200 g półtłustego twarogu

100 ml mleka

3 łyżki lejącego miodu

4 łyżki płatków migdałowych

granat

pieczywo na zakwasie

Sposób przygotowania: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mleko, dwie łyżki miodu i wymieszać. Płatki migdałowe podprażyć na patelni. Z granatu wyjąć wszystkie pestki. Pastę wyłożyć na płaski talerz. Polać łyżką miodu. Posypać płatkami migdałowymi i granatem. Podawać z pieczywem na zakwasie.

Pasta z pora

Składniki:

200 g półtłustego twarogu

mleko

1 por

1 łyżka masła

1 łyżka białego sezamu

1 łyżka czarnego sezamu

sól i pieprz

olej lniany

pieczywo na zakwasie

Sposób przygotowania: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek mleka i wymieszać. Białą część pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle aż będzie miękki i dodać do serka. Pięć centymetrów zielonej część pokroić w kostkę i dodać do serka. Sezam wymieszać i podprażyć na patelni. Połowę dodać do serka. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Serek wyłożyć na płaski talerz. Wierzch posypać resztą sezamu, całość skropić olejem lnianym.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki:

Farsz:

100 g kaszy gryczanej

50 g masła

1 cebula, obrana i drobno posiekana

pęczek pietruszki

300 g tłustego twarogu

½ łyżeczki pieprzu

Ciasto:

550 g mąki pszennej

2 łyżki oleju

250 g wody, ciepłej

1 jajko

Wywar mięsny:

500 g kości wołowych

2 łyżki oleju

pęczek włoszczyzny

2-3 liście laurowe

2-3 ziarenka ziela angielskiego

gałązka rozmarynu

kilka suszonych grzybów

kieliszek czerwonego wina

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wywar mięsny:

Kości skropić olejem i wstawić do bardzo rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę na 20 minut. Następnie przełożyć do garnka, na blaszkę wylać wino, lekko przemieszać i całą zawartością blaszki dodać do garnka. Dodać włoszczyznę, przyprawy i grzyby. Zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Następnie odcedzić i doprawić do smaku.

Ciasto:

Na stolnicy z mąki usypać kopiec i zrobić w nim dołek. Wlać wodę, olej i jajko. Energicznie wymieszać widelcem, żeby składniki się połączyły. Wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Farsz:

W tym czasie ugotować kaszę gryczaną. Na tej samej patelni na maśle zeszklić cebulę następnie dodać pietruszkę. Poddusić całość, dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Przyprawić pieprzem. Odstawić do ostygnięcia a następnie wymieszać z pokruszonym twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto. Szklanką wyciąć okręgi, na każdy nałożyć farsz, zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi podawać w wywarze wołowym lub posypane przyprażoną cebulką.

Sernik z makiem i białą czekoladą

Składniki:

Spód:

150 g kruchych ciastek czekoladowych

70 g masła

Masa serowa:

800 g tłustego twarogu

200 ml mleka

100 g masła

100 g cukru pudru

5 jajek

4 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g białej czekolady

5 łyżek maku

Sos wiśniowy:

400 g mrożonych wiśni bez pestek

szczypta cynamonu

2-3 goździki

2-3 torebki nasienne kardamonu

szczypta gałki muszkatołowej

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o średnicy 22 cm, wylepić nią spód. Wstawić do lodówki, na 20 minut aby się schłodziła.

Twaróg razem z mlekiem, jajkami, masłem, cukrem i mąką zmiksować blenderem, żeby wszystko się połączyło i nabrało kremowej konsystencji bez gródek. Dodać mak i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać i przelać do formy.

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Sernik wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do wystygnięcia w piekarniku. Przed podaniem przygotować sos wiśniowy. Mrożone wiśnie razem z przyprawami podsmażyć na patelni przez kilkanaście minut. Dolać 100 ml wody. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody i dodać porcjami do wiśni ciągle mieszając. Sos powinien mieć konsystencję kisielu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości