Pasta z migdałami i granatem
Składniki:
200 g półtłustego twarogu
100 ml mleka
3 łyżki lejącego miodu
4 łyżki płatków migdałowych
granat
pieczywo na zakwasie
Sposób przygotowania: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać mleko, dwie łyżki miodu i wymieszać. Płatki migdałowe podprażyć na patelni. Z granatu wyjąć wszystkie pestki. Pastę wyłożyć na płaski talerz. Polać łyżką miodu. Posypać płatkami migdałowymi i granatem. Podawać z pieczywem na zakwasie.
Pasta z pora
Składniki:
200 g półtłustego twarogu
mleko
1 por
1 łyżka masła
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
sól i pieprz
olej lniany
pieczywo na zakwasie
Sposób przygotowania: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek mleka i wymieszać. Białą część pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle aż będzie miękki i dodać do serka. Pięć centymetrów zielonej część pokroić w kostkę i dodać do serka. Sezam wymieszać i podprażyć na patelni. Połowę dodać do serka. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Serek wyłożyć na płaski talerz. Wierzch posypać resztą sezamu, całość skropić olejem lnianym.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki:
Farsz:
100 g kaszy gryczanej
50 g masła
1 cebula, obrana i drobno posiekana
pęczek pietruszki
300 g tłustego twarogu
½ łyżeczki pieprzu
Ciasto:
550 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
250 g wody, ciepłej
1 jajko
Wywar mięsny:
500 g kości wołowych
2 łyżki oleju
pęczek włoszczyzny
2-3 liście laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego
gałązka rozmarynu
kilka suszonych grzybów
kieliszek czerwonego wina
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wywar mięsny:
Kości skropić olejem i wstawić do bardzo rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę na 20 minut. Następnie przełożyć do garnka, na blaszkę wylać wino, lekko przemieszać i całą zawartością blaszki dodać do garnka. Dodać włoszczyznę, przyprawy i grzyby. Zalać 2 litrami wody i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Następnie odcedzić i doprawić do smaku.
Ciasto:
Na stolnicy z mąki usypać kopiec i zrobić w nim dołek. Wlać wodę, olej i jajko. Energicznie wymieszać widelcem, żeby składniki się połączyły. Wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Farsz:
W tym czasie ugotować kaszę gryczaną. Na tej samej patelni na maśle zeszklić cebulę następnie dodać pietruszkę. Poddusić całość, dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Przyprawić pieprzem. Odstawić do ostygnięcia a następnie wymieszać z pokruszonym twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto. Szklanką wyciąć okręgi, na każdy nałożyć farsz, zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi podawać w wywarze wołowym lub posypane przyprażoną cebulką.
Sernik z makiem i białą czekoladą
Składniki:
Spód:
150 g kruchych ciastek czekoladowych
70 g masła
Masa serowa:
800 g tłustego twarogu
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru pudru
5 jajek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g białej czekolady
5 łyżek maku
Sos wiśniowy:
400 g mrożonych wiśni bez pestek
szczypta cynamonu
2-3 goździki
2-3 torebki nasienne kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o średnicy 22 cm, wylepić nią spód. Wstawić do lodówki, na 20 minut aby się schłodziła.
Twaróg razem z mlekiem, jajkami, masłem, cukrem i mąką zmiksować blenderem, żeby wszystko się połączyło i nabrało kremowej konsystencji bez gródek. Dodać mak i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać i przelać do formy.
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Sernik wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinę do wystygnięcia w piekarniku. Przed podaniem przygotować sos wiśniowy. Mrożone wiśnie razem z przyprawami podsmażyć na patelni przez kilkanaście minut. Dolać 100 ml wody. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody i dodać porcjami do wiśni ciągle mieszając. Sos powinien mieć konsystencję kisielu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN