PAPRYKOWA ZUPA Z FASOLĄ I ORZECHAMI PINI (DIETA FURHMANA)
Składniki:
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
3 czerwone papryki pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
1 marchewka pokrojona w talarki
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
3 pomidory malinowe pokrojone w łódeczki
3 łyżki czarnych oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta wędzonej papryki w przyprawie
1,5 litra wywaru z jarzyn
100 g orzechów pini podprażonych na suchej patelni
1 łyżka świeżych liści rozmarynu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej oliwę i dodaj czosnek oraz cebulę wraz z listkami rozmarynu. Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmażaj. Całość zalej wywarem, dodaj ziemniaki i gotuj około 12 minut. Następnie dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj oliwki, fasolę i wszystkie przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Przed podaniem udekoruj orzeszkami pini.
DAL PO POLSKU Z PAPRYKĄ I IMBIREM (BEZ LAKTOZY)
Składniki:
2 cm imbiru startego na tarce o grubych oczkach
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 żółta papryka pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
1/2 łyżeczki cynamonu
4 pomidory obrane ze skórki
400 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka przyprawy garam masala
szczypta kurkumy
garść posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka czarnuszki
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka oleju
1,5 l wywaru z jarzyn
1 łyżka miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej olej i podsmaż imbir. Dodaj czosnek oraz cebulę. Następnie dodaj przyprawy: chilli, paprykę chilli i wędzoną, cynamon, kurkumę i garam masalę. Wymieszaj całość. Dodaj warzywa: papryki, pomidory i soczewicę i całość zalej wywarem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 12 minut. Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na koniec dopraw solą, pieprzem, miodem i cytryną. Podawaj w miseczkach posypaną zieloną pietruszką i czarnuszką.
CZEKOLADOWY DESER RYŻOWY Z ORZECHAMI (BEZ GLUTENU)
Składniki:
50 g orzechów włoskich potłuczonych w moździerzu
30 g orzechów laskowych potłuczonych w moździerzu
20 g orzechów ziemnych solonych potłuczonych w moździerzu
50 g płatków migdałowych
1 czekolada gorzka połamana na kawałki
600 ml mleka kokosowego (opcjonalnie)
3 łyżki syropu z agawy + do dekoracji
1 szklanka ryżu jaśminowego
szczypta cynamonu
szczypta soli
2 łyżki suszonej żurawiny suszonej
kilka łyżek wiórków kokosowych do dekoracji
Przygotowanie:
Zagotuj mleko kokosowe. Dodaj cynamon, sól, syrop z agawy oraz żurawinę. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj ryż. Gotuj kolejne 10 minut. Tak by ryż wsiąknął całe mleko i zrobił się miękki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przygotuj 4 szklanki. Na dno wyłóż ugotowany ryż, następnie polej czekoladą i dodaj orzechy. Na sam koniec posyp wiórkami kokosowymi oraz polej pozostałym syropem z agawy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN