Smaki Sycylii - przepisy

Temperatury mamy prawdziwie śródziemnomorskie, dlatego też w naszej kuchni Matteo Brunetti, finalista VI sezonu MasterChef , przygotował dania sycylijskie. Poznajcie jego przepisy na: polpettine di tonno, pasta alla norma i paste di mandorla siciliane!

Przystawka: Polpettine di Tonno

Składniki:

250g świeżego tuńczyka

1 jajko

50 g pistacji

60 g bulki tartej

1 natka pietruszki

świeża mięta

sól, pieprz

1 cytryna

Przygotowanie:

Posiekanego tuńczyka należy wymieszać ze wszystkimi składnikami oprócz cytryny. Z powstałej masy uformować małe kuleczki, następnie piec je w piekarniku s 170 stopniach przez 5-6 minut. Udekorować miętą, cytryną i pistacjami.

Primo: Pasta alla Norma

Składniki:

200 g makaronu Rigatoni lub Linguine

2 bakłażany

2 ząbki czosnku

500 g pomidorków koktajlowych

1 pomidor

10g bazylii

świeża oliwa

sól,

pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Wstawić wodę na makaron i posolić dużą garścią. Na patelnie wlewamy trochę oliwy, czosnek i pomidorki pokrojone na cztery części. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż powstanie sos. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie kroimy bakłażana na cienkie plastry, smażymy na głębokim oleju. Kiedy makaron będzie al. Dente, odcedzamy go, dodajemy do powstałego sosu z pomidorami, mieszamy. Powstałe danie wykładamy na talerz. Na sam koniec dodajemy smażone bakłażany i świeżą bazylię.

Deser: Paste di Mandorla siciliane – słynne sycylijskie ciastka z migdałami

Składniki:

200 g mąki z migdałów

200 g cukru

2 cytryny

białko z jednego jajka

50 g cukru pudru

20 g pistacji

Przygotowanie:

Do miksera wkładamy skórkę z cytryny z cukrem, miksujemy do czasu całkowitego połączenia. Do miski wsypujemy mąkę z migdałów, cukier z cytryną i białko z jajka. Mieszamy do czasu otrzymania połączonej konsystencji. Robimy kuleczki, obtaczamy je w cukrze pudrze. Wykładamy kuleczki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości