Przystawka: Polpettine di Tonno
Składniki:
250g świeżego tuńczyka
1 jajko
50 g pistacji
60 g bulki tartej
1 natka pietruszki
świeża mięta
sól, pieprz
1 cytryna
Przygotowanie:
Posiekanego tuńczyka należy wymieszać ze wszystkimi składnikami oprócz cytryny. Z powstałej masy uformować małe kuleczki, następnie piec je w piekarniku s 170 stopniach przez 5-6 minut. Udekorować miętą, cytryną i pistacjami.
Primo: Pasta alla Norma
Składniki:
200 g makaronu Rigatoni lub Linguine
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
500 g pomidorków koktajlowych
1 pomidor
10g bazylii
świeża oliwa
sól,
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wstawić wodę na makaron i posolić dużą garścią. Na patelnie wlewamy trochę oliwy, czosnek i pomidorki pokrojone na cztery części. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż powstanie sos. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie kroimy bakłażana na cienkie plastry, smażymy na głębokim oleju. Kiedy makaron będzie al. Dente, odcedzamy go, dodajemy do powstałego sosu z pomidorami, mieszamy. Powstałe danie wykładamy na talerz. Na sam koniec dodajemy smażone bakłażany i świeżą bazylię.
Deser: Paste di Mandorla siciliane – słynne sycylijskie ciastka z migdałami
Składniki:
200 g mąki z migdałów
200 g cukru
2 cytryny
białko z jednego jajka
50 g cukru pudru
20 g pistacji
Przygotowanie:
Do miksera wkładamy skórkę z cytryny z cukrem, miksujemy do czasu całkowitego połączenia. Do miski wsypujemy mąkę z migdałów, cukier z cytryną i białko z jajka. Mieszamy do czasu otrzymania połączonej konsystencji. Robimy kuleczki, obtaczamy je w cukrze pudrze. Wykładamy kuleczki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN