Gdy w domu pojawia się dziecko, mamy w natłoku obowiązków zapominają o sobie. Tymczasem zdrowa i zbilansowana dieta dotyczy nie tylko maluchów, ale także i dorosłych. Małgorzata Jackowska, dietetyczka pokazała, jak szybko wykonać zdrowy obiad z dzieckiem na rękach.
Jak wpływ na nasz organizm mają kiszonki? Zwycięzca 10. edycji programu "Masterchef", Maciej Regulski przekonuje, że kryją wiele zalet. W programie Dzień Dobry TVN zaprezentował innowacyjne przepisy. Oto jeden z nich.
Brooklyn Beckham jest aspirującym szefem kuchni, który zatrudnił 62-osobową ekipę za oszałamiającą cenę 100 000 dolarów, aby sfilmować go... jak robi kanapkę. Teraz spotkał się z ostrą krytyką za próby zaistnienia w kulinarnym świecie.
"Dajemy z siebie wszystko, co najlepsze".
Paco Perez i Wojciech Modest Amaro spotkali się w jednej kuchni. W trakcie gotowania znaleźli czas, aby opowiedzieć naszej reporterce o swojej miłości do kulinariów i początkach kariery.
Niewiele osób ma czas i ochotę gotować obiad każdego dnia. Zamiast stać nad garnkami, często stołujemy się w restauracjach typu fast food. Rukmini Iyer udowadnia jednak, że można w bardzo prosty sposób wykonywać smaczne dania w domu, nie poświęcając na to wiele energii.
Wiele dzieci uwielbia niezdrowe przekąski i kocha podjadać chipsy. Dobrym rozwiązaniem jest wówczas samodzielne przygotowanie ich z pociechami. Fakt, że nie jest to trudne, w Dzień Dobry TVN udowodniły uczestniczki ostatniej edycji programu "MasterChef Junior", Jagoda Łaganowska i Lena Świętońska.
Patrycja Walter-Zagórska na co dzień prowadzi bistro. Fascynuje ją gotowanie na wolnym ogniu w niebanalnych miejscach.
O swojej pasji kucharka opowiedziała teraz w Dzień Dobry TVN.
Po jakie inspiracje sprzed lat warto sięgać w kuchni?
Spring rollsy to lekka przekąska serwowana na ulicznych straganach w Azji. Ich polska nazwa to krokiety lub naleśniki wiosenne. Spożywane są z sosami i dipami i są cenione przez osoby żyjące w ciągłym pędzie, bo ich forma sprawia, że można je jeść nawet w biegu.
Gałka muszkatołowa to nasiona pochodzące od rośliny znanej jako muszkatołowiec korzenny, który obecnie uprawiany jest w Malezji, na Karaibach i Sri Lance. Drzewa osiągają wysokość nawet 12 metrów i hoduje się je na niewielkich wysokościach. Przyprawa pojawiła się w Europie najprawdopodobniej dzięki wyprawom krzyżowym i to właśnie Europejczycy najczęściej wykorzystują ją w swojej kuchni. Gałka muszkatołowa ma bardzo intensywny smak przypominający piżmo, który zawdzięcza lotnemu olejkowi mającemu wiele ciekawych i przydatnych właściwości.
Oto 6 powodów.
"W liceum nie zdałam do 2 klasy. Byłam z tego zadowolona".
Tuż po awarii w elektrowni w Czarnobylu do miasta sprowadzono grupę kilkunastu kucharek. Miały one przygotowywać posiłki dla osób, które walczyły ze skutkami katastrofy. Ich niezwykłą historię w swojej najnowszej książce opisał Witold Szabłowski.
Brodzik
Dlaczego czasami warto ugotować tylko dla siebie?
Mateusz Sarnowski jest kucharzem, który właśnie podbija Kopenhagę. Ma na swoim koncie pracę w najlepszej restauracji na świecie. W internecie, gdzie dzieli się swoją pasją, znany jest jako Mati Pichci. Obecnie prowadzi lokal w centrum miasta.
Sos pomidorowy do pizzy to obowiązkowy dodatek. Domowy, zrobiony na bazie koncentratu pomidorowego, w zależności od doprawienia będzie dodatkiem do każdej pizzy. Sprawdź przepisy na pyszne pomidorowe sosy.
Szósty odcinek programu "MasterChef 10" zapowiada się smakowicie i wykwintnie. Uczestnicy udali się bowiem w podróż do winnicy Półtorak, by dowiedzieć się, jak powstaje wino oraz jak w odpowiedni sposób połączyć je z jedzeniem. Kto opanował tę wiedzę do perfekcji?
Wybierając się do restauracji, możemy mieć ochotę na skosztowanie homara – rarytasu, który słynie z wyjątkowego, delikatnego smaku. Problemem jest jednak samo obieranie homara – nie każdy wie, jak wyciągnąć mięso spod pancerza, co skutecznie zniechęca do zamówienia tego wyrafinowanego dania z karty. Jak się jednak okazuje, na wszystko znajdzie się sprawdzony sposób. Jak jeść homara?
Gotowanie jajek na twardo to jeden z najprostszych sposobów na ich przygotowanie. Można jeść je samodzielnie, lecz także przyrządzić na ich bazie pyszne dania, w tym przekąski oraz sycące potrawy na ciepło.
Maciej Dowbor udowadnia, że nawet nie mając kulinarnego talentu, można wyczarować w kuchni cuda. Prezenter przedstawił pomysł na szybkie, proste i tanie danie dla całej rodziny. Co jest jego przysmakiem?
Majonez jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych sosów. Używa się go do sałatek, kanapek i wielu innych potraw. Podstawowe składniki majonezu to żółtka oraz olej, ale także musztarda, ocet i cukier. Dobry majonez powinien mieć krótki skład, czyli zawierać jedynie podstawowe składniki. Niestety, wiele dostępnych rodzajów majonezu nie spełnia tych norm. W składzie majonezów stojących na sklepowych półkach znajdziemy: sól, skrobię modyfikowaną, gumę guar, konserwanty i wiele innych.
Kandyzowane owoce to idealny sposób nie tylko na zdrowszą wersje słodyczy, ale także dobry pomysł na ich zakonserwowanie. Cukier, podobnie jak sól, jest bowiem naturalnym konserwantem. Dzięki kandyzowaniu możemy zrobić owocowe słodycze, które wytrzymają niemal całą zimę - o ile ich przedtem nie zjemy! Przedstawiamy dwa proste i pyszne sposoby na kandyzowane jabłka.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry Wakacje przygotował dania z serem w roli głównej. Sprawdź przepisy na pyszne serowe gofry wytrawne, zapiekany quiche z kurczakiem i serem oraz suflet serowy.
Jeśli lato to borówki, a jeśli wyśmienite przysmaki z owocami to Piotr Kucharski. To właśnie on w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował przepisy m.in. na sernik na zimno z borówkami i letnią sałatkę z buraków, z dodatkiem borówek. Oto szczegóły!
Andrzej Polan ma wokół siebie wielu wspaniałych ludzi. Przyjaciele mówią o nim, że jest "po prostu dobrym człowiekiem". Jego przepisy wzbudzają zachwyt czytelników Dzień Dobry TVN, bo widać, że gotuje z pasją i miłością. Nie wstydzi się też przyznać do problemów. "Pandemia zabiła mnie, zupełnie nie wstydzę się tego, że chodzę na regularne spotkania i leczę się u psychiatry" - wyjawił w niedzielnym odcinku Uwagi! Kulisy sławy.
Uwielbiany przez widzów juror "MasterChefa" i "MasterChefa Juniora" chętnie spędza czas w domowym zaciszu. Przyznaje jednak, że brakuje mu wakacji, na które mógłby się wybrać ze swoją żoną, Haliną. Nam Michel Moran zdradził, jakie dania najczęściej serwuje ukochanej.
Kamil Holajda ma 23 lata i do niedawna nie miał nic wspólnego ze wsią. 4 lata temu został rolnikiem. Dzisiaj jest jednym z najmłodszych serowarów w Polsce. Już będąc nastolatkiem nie miał wątpliwości, że to właśnie wytwarzanie serów będzie jego życiowym zajęciem.
Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował trzy wyjątkowe potrawy, które zasmakują każdemu wytrawnemu smakoszowi. Zobacz przepisy na zapiekane ryby i owoce morza, perliczkę po marokańsku oraz grillowane tosty z salsą pomidorową i oliwkami.