Mistrz Wine & Food Noble Night 2017 został wybrany. Tytuł otrzymał Michał Stężalski. Gościliśmy go w Dzień Dobry TVN. Czym zachwycił jurorów? Obok niego usiedli na naszej kanapie: członek jury Paweł Oszczyk i ekspert kulinarny DDTVN Mikołaj Rey.
2017 jest rokiem Fridy Kahlo w Polsce. W naszej kuchni dania inspirowane przepisami Fridy i Diego Rivery zaprezentowała nam szefowa kuchni Ambasady Meksyku - Pamela Montellano.
Patricia Kazadi zaprosiła do kuchni Dzień Dobry TVN swoją, prywatną mistrzynię smaku, czyli swoją mamę Barbarę. Wspólnie z Michelem Moranem przygotowały: tatara z polędwicy wołowej, tuńczyka z mango i zapiekaną cykorię.
Piłkarz reprezentacji Polski w piłce nożnej Arek Milik woli jadać w domu. Jakie dania przygotowuje dla niego Jessica Ziółek? Z partnerką piłkarza rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
Joanna Jędrzejczyk lubi jeść chociaż, jak sama mówi: "Przed walką lubię być trochę głodna, ...głodna sukcesu". Dziś, wspólnie z Filipem Turowskim zabrała nas w kulinarną podróż dookoła świata. Poznajcie przepisy na: keralskie fish moilee, tajskie czerwone curry, ceviche de camarones i pudding matcha z ciemnym syropem! Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowali dziś Adam, Renata i ... Ignacy Kszczot. Ile kalorii dziennie potrzebuje biegacz i jakie dania przygotowali dla naszych widzów? Zobaczcie?
W kuchni Dzień Dobry Wakacje: kiszka ziemniaczana, bliny, pasta śledziowa, chłodnik białostocki i buza czyli specjały kuchni podlaskiej przygotował dla nas i naszych widzów Grzegorz Chlebowicz. Smacznego!
Dziś Andrzej Polan zaproponował nam kilka dań idealnych na lato. Zobaczcie jakie smakołyki przygotował w naszej wyjazdowej kuchni, w ogrodach Pałacu Branickich w Białymstoku.
Piotr Kucharski miał być rolnikiem, ale został osobowością telewizyjną i kucharzem. Co daje mu szczęście? Skąd bierze najpiękniejsze smaki? Z Piotrem spotkał się dziennikarz Marcin Sawicki. Zobaczcie, co razem przygotowali.
Dziś w naszej kuchni przepisy na: ciastka z suszoną śliwką, sałatkę z olejem lnianym i lubczykiem oraz pierogi ruskie! Dania przygotowała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, orientalista, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS oraz zdobywczyni „kulinarnego” Oskara w Chinach, dzięki której polskie smaki mają szansę zawojować świat! Smacznego!
W trakcie prac archeologicznych, niedaleko Kazimierza Dolnego, znaleziono garnek, w którym znajdowała się zupa - dar dla bóstw domowych, sprzed tysiąca lat. Piotr Kucharski postanowił, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, odtworzyć to danie. Zobaczcie jak mu poszło.
Jakie dania przygotować na piknik i jak je zapakować, żeby w nienaruszonym stanie dotarły z nami na łono natury? W kuchni Dzień Dobry TVN - Anna Starmach i jej pyszne przepisy. Smacznego!
Magda Gessler będzie ambasadorką kanału Food Network. Na jego antenie poprowadzi swój nowy program, w którym udowodni widzom, że kuchnia może być naprawdę sexy i to pod wieloma względami. Dowiemy się z niego: "Jak gotować, żeby pachnieć, jak gotować, żeby się podobać, jak gotować, żeby się móc kochać". O tym, co jeszcze zobaczymy w programie i na antenie Food Network, opowiedziały nam: Magda Gessler i Małgorzata Łupina - zastępca Dyrektora Programowego TVN ds. kanałów tematycznych.
W naszej kuchni blogerka kulinarna i uczestniczka programu MasterChef - Samar Khanafer-Gniadek pokazała m.in. jak bezpiecznie obchodzić się z granatami! Skorzystajcie z jej przepisów na cytrynowy krem z pieczonych, zielonych szparagów z pistacjową kruszonką, ryż z kurczakiem i orzechami, orientalną surówkę z białej kapusty i mus czekoladowy z rabarbarem i różą.
"Tutaj, chociaż inspiruję się pewnymi smakami, przyprawami, czy połączeniami, pierwsze skrzypce grają polskie , sezonowe warzywa". W kuchni Dzień Dobry TVN - blogerka kulinarna Marta Dymek przygotowała: szparagi elote, grzybowego stroganowa, klopsiki z żurawiną i babkę pomidorową!
Mikołaj Rey spotkał się z pilotem śmigłowca Aleksandrem Sotnikovem. Co Sasza robi w Polsce i dlaczego wyjechał z Rosji? Czy tęskni za rodzinnym krajem? Zobaczcie, jaką tradycyjną rosyjską potrawę przygotował wspólnie z Mikołajem.
Dziś wieczorem finał programu MasterChef Junior. Wygra, z pewnością, dziewczynka! W Dzień Dobry TVN gościliśmy jurora i dwie finalistki. Jakie są mocne strony Julii i Zosi, czy w przyszłości chciałyby otworzyć własną restaurację i czego możemy spodziewać się w dzisiejszym odcinku? Na wszystkie te pytania odpowiedzieli nam Michel Moran, Julia Cymbaluk i Zosia Zaborowska. Zapraszamy o 20.00 do TVN!
Jak zaczęła się ich przyjaźń, współpraca zawodowa i... wspólne gotowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe dania przygotowali Aleksandra Szwed i Marcin Przytulski.
Dziś w naszej kuchni urzędowali: Charles Daigneault, Joanna Krajniak i Mateusz Biernat. Zobaczcie, jakie smakołyki przygotowali uczestnicy programu MasterChef i MasterChef Junior. Skorzystajcie z ich przepisów!
Tuwa to autonomiczna republika w azjatyckiej części Federacji Rosyjskiej. Z Tuwy pochodzi Aidys Norbu, który swojego szczęścia szuka w Polsce. Czym się tu zajmuje i czy lubi polskie jedzenie? Spotkał się z nim Mikołaj Rey. Posłuchajcie gardłowego śpiewu Aidysa i zobaczcie, co Mikołaj i Aidys razem ugotowali!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN królowało oregano! Jan Kuroń przygotował dla nas niezwykła pizzę na kalafiorowym spodzie, gazpacho i pyszne bajgle z oregano i oliwkami. Skorzystajcie z jego przepisów. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN: Ewelina, Mariusz, Lena i Maja Szkutnik, czyli autorzy rodzinnego bloga kulinarnego. Co spowodowało, że postanowili się dzielić swoją kuchenną pasją z internautami? Specjalnie dla naszych widzów przygotowali kilka propozycji dań wielkanocnych. Smacznego!
Podczas kolejnej podróży kulinarnej miłośnik smaków Mikołaj Rey spotkał się z pochodzącą z Teksasu Sonnet Frisbie. Zobaczcie, jaki teksański specjał razem przygotowali. Dowiedzieliśmy się również, co Amerykanka robi w Polsce, gdzie nauczyła się naszego języka i jaki polski smak pozytywnie ją zaskoczył.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i śledź w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażony z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym. Smacznego!
Darek Kuźniak i Przemysław Saleta weszli na nasz kulinarny ring! Jak myślicie, kto komu pokazał gdzie jest jego miejsce, podbił podniebienia jury i wyszedł zwycięsko z kuchennej potyczki? Zobaczcie!
W naszej kuchni: pyszne congee ryżowe, ziemniaki z liśćmi limonki kaffir, pieczone bakłażany z masalą i kiszone mandarynki z tymiankiem! Zdaniem Mai Sobczak nie można jeść źle i czuć się dobrze, bo szczęście zaczyna się na talerzu. Smacznego!
1/3 Polaków przyznaje się do tego, że u nich w domu marnuje się jedzenie. Dlatego dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski i jego praktyczne porady, co zrobić, żeby ograniczyć ilość wyrzucanych produktów spożywczych. Korzystacie z tych sposobów? Może macie jakieś inne rady? Piszcie!
Trawienie selera pochłania więcej kalorii, niż on ich zawiera. Problem z tym warzywem polega na tym, że nie wszyscy je lubią. Dlatego Daria Ładocha postanowiła przekonać nas, że seler może być baaaardzo smaczny. Czy jej się udało? Zobaczcie!