Owsianka, chlebek, kanapka, sałatka, a wszystko to na bazie buraków. W naszej kuchni Samar Khanafer – blogerka kulinarna i uczestniczka „MasterChef” postanowiła pokazać nam, że buraki to nie tylko składnik ćwikły i czerwonego barszczu.
Jedną z pasji Czesława Langa jest zdrowa, wegańska kuchnia. W Dzień Dobry TVN przygotował kilka swoich popisowych dań, które wspomagają oczyszczanie organizmu. Wypróbujecie przepisy legendy polskiego kolarstwa?
Zupa z pietruszki, gruszek i boczku, zapiekanka z makaronu, kapusty i ryby oraz gruszki zapiekane w śmietanie i wanilii! Mimo kontuzji Andrzej Polan, jak zwykle, wspiął się na kulinarne szczyty i uraczył nas pysznymi, rozgrzewającymi daniami. Polecamy jego przepisy!
Agata odpowiada za ilustracje, Anna za przepisy, a wspólnie stworzyły książkę z prostymi przepisami dla dzieci. Kilka z nich zaprezentowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobaczcie jak gotują siostry Starmach.
Jakob Kosel był w finałowej trójce 5. edycji Top Model. Mimo, że nie wygrał programu jego kariera rozwija się w błyskawicznym tempie. A wszystko to dzięki zdrowemu stylowi życia i prawidłowemu odżywianiu. Tego nauczyła go jego mama Krystyna, która dziś towarzyszyła mu w kuchni Dzień Dobry TVN.
Michel Moran to Francuz hiszpańskiego pochodzenia i jedna z najbardziej wyrazistych postaci polskiej gastronomii. Jest ekscentrycznym i wiecznie uśmiechniętym jurorem w programach kulinarnych stacji TVN. Zaprosiliśmy go do Dzień Dobry TVN, aby spytać, czy to prawda, że w dzieciństwie był łobuziakiem, czy żona akceptuje jego pracoholizm oraz jaką ma opinię o polskich kulinariach.
Prowadzący Dzień Dobry TVN Dorota Wellman i Marcin Prokop znaleźli się na planie serialu "Na noże". Zobaczcie jak sobie poradzili jako aktorzy!
Przez kotlety mielone i makówki do serca? Viola Kołakowska i Tomasz Karolak opowiedzieli dziennikarce Dzień Dobry TVN Agnieszce Jastrzębskiej o początkach znajomości i życiu od kuchni.
Anna Starmach i Sylwia Ładyga pokazały nam dziś jak przygotować lasagne. Przy okazji poznaliśmy historię tej potrawy. Co zrobić, żeby nie wyszła nam ... "mamałyga zamiast lasagne"? Zobaczcie.
Saleta: "Nie żyję po to, żeby jeść tylko jem po to, żeby żyć". Mimo, że w jedzeniu głównie zwraca uwagę na jego kaloryczność, to i tak córki często proszą go by przygotował im hamburgera "bo podobno robi najlepsze". Agnieszka Jastrzębska spytała też Przemysława Saletę o jego kulinarne grzechy. Czy mistrz lubi sobie pofolgować? :)
Z Odetą Moro o zasadach rządzących randkowaniem i gotowaniem rozmawiała Agnieszka Jastrzębska. A Wy zdobywacie serca partnerów przez żołądek? Zdarza się Wam gotować na pierwszej randce? ;-)
On jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Ona była finalistką MasterChef Junior. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje siły połączyli Wojciech i Zuzanna Harapkiewiczowie! Wspólnie uraczyli nas sałatką soligrano z półgęskiem, zupą dyniowo-rokitnikową z krewetkami oraz tatarem z jelenia ze smażonymi kurkami. Pycha!
Obecnie w gastronomii panuje trend powrotu o natury. Szef kuchni Ewa Malika Szyc-Juchnowicz trzy lata temu wymyśliła, że będzie gotować w kociołku nad ogniem. Teraz Ewa w ten sposób gotuje dla swoich gości. Co można ugotować nad ogniem? I czy klienci są zadowoleni?
Od kilku lat, w ramach promocji polskiej kultury, organizuje w Berlinie "obiady czwartkowe". O swojej inicjatywie i przełamywaniu stereotypów, opowiedziała nam, w studiu Dzień Dobry TVN, Julia Bosski. Przy okazji zaprezentowała też swoje przepisy na: sałatkę z kaszy pęczak z burakiem i bryndzą, bosski burger i sernik lawendowy.
Pascal Brodnicki i Paweł Dobrzański są przyjaciółmi od kilkunastu lat, obaj świetnie gotują i wspólnie zamierzają wygrać program Azja Express! Inspirowani swoimi ostatnimi doświadczeniami przygotowali nam, w kuchni Dzień Dobry TVN, prawdziwą azjatycką ucztę!
Jedzenie uliczne podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Naszymi dzisiejszymi gośćmi byli, mistrzowie burgerów, Piotr Staszczyński i Dawid Bojarojć. Poznajcie ich przepisy na pyszne, domowe burgery. Jadacie w food truckach?
Wkrótce rozpocznie się 14. edycja "Kuchennych rewolucji", a Magda Gessler - królowa rewolucji - nadal ma co robić... w kuchniach Polaków. W Dzień Dobry TVN Magda Gessler opowiedziała nam o kuchennych koszmarach i zaprojektowanych przez nią ubraniach. Kto nie powinien gotować? Czy z rosołu z gęsi można zrobić bigos? Jakie potrawy królują w polskiej kuchni? Na czym restauratorzy mogą zarabiać? I dlaczego Polki boją się kolorów?
W Sopocie od czwartku trwa festiwal literacki, którego motywem przewodnim jest Izrael. Dlatego do Sopotu przyjechała zwyciężczyni izraelskiej edycji programu "MasterChef" Nof Atamna Ismaeel, z którą spotkała się dziennikarka Ania Wendzikowska. Jak udział w programie zmienił życie Nof Atamny Ismaeel, która wcześniej pracowała jako naukowiec, ekspert od mikrobiologii? Czy podoba się jej Polska i, jak ocenia polską kuchnię?
Już wiemy dlaczego tak dobrze poszło nam na Euro 2016. Naszym gościem był dziś Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej - Tomasz Leśniak. Zobaczcie jakie były ulubione dania naszych piłkarzy!
Najpopularniejszy DJ w Polsce, kończy muzyczną karierę! Postanowił postawić na swoje dwie pasje – podróże i gotowanie. Jak będzie wyglądało teraz jego życie? Czy będzie musiał zmienić pseudonim? O tym wszystkim opowiedział nam … oczywiście w kuchni, gdzie zademonstrował swoje kulinarne umiejętności.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje, zwyciężczyni MasterChefa - Beata Śniechowska zaprezentowała kilka przepisów na dania, które można przygotować w dwóch wariantach - dla mamy i dziecka! Wypróbujecie?
Mateusz Gessler to świetny kucharz. Czy gotował, kiedy był dzieckiem? Czy w ślady jurora MasterChef Junior pójdzie jego syn? Z Mateuszem rozmawiała dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Jastrzębska.
Natasza Urbańska, w rozmowie z dziennikarką Dzień Dobry TVN Agnieszką Jastrzębską przyznała, że jej rodzina boi się jeść poza domem. Kto więc gotuje w ich kuchni - ona czy Janusz Józefowicz? Czy Natasza Urbańska stosuje jakąś dietę i jak odżywia swoją córkę?
Gośćmi w kuchni Dzień Dobry TVN były dziś trzy panie: Leyla Elsanova z Czeczenii, Betelehem "Bety" Wdneh z Etiopii i Jarmiła Rybicka – koordynatorka projektu "Kuchnia Konfliktu". Zobaczcie na czym ma polegać ten innowatorski projekt. Jak myślicie, uda im się dotrzeć przez żołądek do serc Polaków? :)
Jacek Kopyciński jest pierwszym białym kucharzem lamów i Karmapy, czyli buddyjskiego odpowiednika papieża oraz poszukiwaczem przygód, na podstawie którym mogłaby powstać bardzo ciekawa książka. Jak doszło do tego, że zaczął gotować dla najważniejszych buddyjskich duchownych?
Dłuuuuugie weekendy sprzyjają rodzinnym spotkaniom, podczas których, bardzo często, najlepsze imprezy odbywają się w kuchni. Adam Kozanecki, uczestnik programu „Masterchef”, postanowił takie spotkanie do kuchni Dzień Dobry TVN. Wspólnie z bratem - Tomaszem i siostrą - Martą przygotowali dziś: kotlety wołowe z koperkiem, duszonego królika w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie i kompot z rabarbaru z aronią i wanilią. A co zagości dziś na waszym, "majówkowym" stole?
Majówka, nie bez kozery, nazywana jest "świętem grilla". Miliony Polaków ruszają w tym czasie w plener, by oddać się kuchennej pasji! Dlatego też, w Dzień Dobry TVN, swoje grillowe propozycje zaprezentowali: Jakub Kuroń, Tomasz Oświeciński i Maja Oświecińska. Może przetestujecie ich dzisiejsze przepisy: szparagi w boczku, sałatka orientalna z wołowiną oraz deser z tapioką i musem z mango. Smacznego
Mateusz Truszkiewicz był jednym z uczestników "MasterChef Junior". Choć nie dotarł do ścisłego finału, podbił serca jurorów i widzów. Jak zmieniło się jego życie po programie? Czy chłopcu podoba się zamieszkanie wokół jego osoby? Co robi oprócz gotowania? I czy jest dobrym uczniem?
W kuchni Dzień Dobry TVN: Małgorzata Majewska i jej przepisy na dania dla biegaczy! Lubicie biegać? Zobaczcie co, zdaniem autorki książki "Przepis na bieganie", warto jeść, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN rządzili: Magda Gessler i Robert Biedroń. Wspólnie przygotowali dania w, których główne role grały: bób, hummus i włoszczyzna! Smacznego.