Jak gotują komicy?

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN było smacznie i wesoło. Swoje popisowe dania przygotowali komicy: Wojtek Fiedorczuk, Maciej Adamczyk i Karol Kopiec. Lepiej radzą sobie na scenie, czy w kuchni? Zobaczcie.

Przepisy - Wojtek Fiedorczuk:

Sałatka z burakami, figami i mozzarellą

Składniki:

(1 duży talerz dla 2 osób)

1 kulka mozzarelli

10-15 plastrów buraków

2 figi

garść malin

ok. 10 listków mięty

2 łyżki prażonego sezamu

dressing powstały na dnie słoika marynowanych buraków

przepis na buraki:

ok. 2-3 duże buraki

2 łyżki sezamu

płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki cynamonu

10 przekręceń młynka pieprzu

2 przeciśnięte przez praskę (lub zgniecione i poszatkowane) ząbki czosnku

4 łyżki balsamico

3 łyżki oleju sezamowego

10 kropli tabasco lub pół łyżeczki sproszkowanego chilli lub pół łyżeczki pieprzu cayenne

łyżeczka miodu

DESER ETON MESS

Składniki na 4 - 6 porcji:

2 granaty

2 łyżeczki drobnego cukru lub cukru z wanilią lub cukru pudru

2 łyżeczki soku z granatów (zamiast można użyć octu balsamicznego lub pominąć)

2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej

kilka większych bez (kupionych wcześniej lub zrobionych)

Przepisy - Maciej Adamczyk:

Krem z białych warzyw

Składniki:

3-4 pietruszki

Seler, por, kalafior

kilka topinamburów

cebula, czosnek

masło, oliwa

Pasta tom-kha i / albo tom yum

nasiona (słonecznik/dynia/płatki migdałów etc)

kilka kromek chleba

małe krewetki

białe wino wytrawne

mleko kokosowe

kostki bulionowe wegetariańskie

świeże zioła (kolendra albo bazylia albo mięta)

natka, imbir

ziele angielskie

liście laurowe/liście limonki kaffir

Przygotowanie:

Warzywa podsmażam. Zalewam wodą, dodaje kostkę i gotuje do miękkości. Dodaje mleko kokosowe, przyprawy, podsmażam krewetki na patelni, i tworze talerz

Kokosowy pudding z tapioki i musem z mango

Składniki:

tapioka

mleko kokosowe 500ml

mango

syrop klonowy

cukier

maliny/jeżyny/porzeczki

kardamon, mięta

cynamon

Przygotowanie:

Gotuje tapiokę w mleku, robię mus z mango, łączę i dekoruje miętą.

Potrzebuję:

duży garnek

mniejszy garnek x2

dwie patelnie

ostre noże.

jakieś mieszadła ze 2-3

widelec

talerze do podania

Przepisy - Karol Kopiec:

Bataty faszerowane

Składniki:

2 duże bataty

200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta)

8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju

2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku

4-6 kurek lub pieczarek

1 mały kubeczek jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

duża garść liści kolendry

sól morska, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części pieczarki/kurki oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem.

KAKAOWE SMOOTHIE Z DAKTYLAMI I LISTKIEM MIĘTY

Składniki:

500 ml wody kokosowej lub mleka roślinnego

1 banan

1 łyżka kakao (gorzkiego, naturalnego)

50 g daktyli

kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie: Do pojemnika blendera wlać wodę kokosową lub mleko. Dodać obranego banana, kakao oraz daktyle (sprawdzić czy nie mają pestek). Zmiksować na gładki koktajl.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości