Przepisy - Wojtek Fiedorczuk:
Sałatka z burakami, figami i mozzarellą
Składniki:
(1 duży talerz dla 2 osób)
1 kulka mozzarelli
10-15 plastrów buraków
2 figi
garść malin
ok. 10 listków mięty
2 łyżki prażonego sezamu
dressing powstały na dnie słoika marynowanych buraków
przepis na buraki:
ok. 2-3 duże buraki
2 łyżki sezamu
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cynamonu
10 przekręceń młynka pieprzu
2 przeciśnięte przez praskę (lub zgniecione i poszatkowane) ząbki czosnku
4 łyżki balsamico
3 łyżki oleju sezamowego
10 kropli tabasco lub pół łyżeczki sproszkowanego chilli lub pół łyżeczki pieprzu cayenne
łyżeczka miodu
DESER ETON MESS
Składniki na 4 - 6 porcji:
2 granaty
2 łyżeczki drobnego cukru lub cukru z wanilią lub cukru pudru
2 łyżeczki soku z granatów (zamiast można użyć octu balsamicznego lub pominąć)
2 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
kilka większych bez (kupionych wcześniej lub zrobionych)
Przepisy - Maciej Adamczyk:
Krem z białych warzyw
Składniki:
3-4 pietruszki
Seler, por, kalafior
kilka topinamburów
cebula, czosnek
masło, oliwa
Pasta tom-kha i / albo tom yum
nasiona (słonecznik/dynia/płatki migdałów etc)
kilka kromek chleba
małe krewetki
białe wino wytrawne
mleko kokosowe
kostki bulionowe wegetariańskie
świeże zioła (kolendra albo bazylia albo mięta)
natka, imbir
ziele angielskie
liście laurowe/liście limonki kaffir
Przygotowanie:
Warzywa podsmażam. Zalewam wodą, dodaje kostkę i gotuje do miękkości. Dodaje mleko kokosowe, przyprawy, podsmażam krewetki na patelni, i tworze talerz
Kokosowy pudding z tapioki i musem z mango
Składniki:
tapioka
mleko kokosowe 500ml
mango
syrop klonowy
cukier
maliny/jeżyny/porzeczki
kardamon, mięta
cynamon
Przygotowanie:
Gotuje tapiokę w mleku, robię mus z mango, łączę i dekoruje miętą.
Potrzebuję:
duży garnek
mniejszy garnek x2
dwie patelnie
ostre noże.
jakieś mieszadła ze 2-3
widelec
talerze do podania
Przepisy - Karol Kopiec:
Bataty faszerowane
Składniki:
2 duże bataty
200 g sera typu kanapkowo-sałatkowego (np. feta)
8-10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju
2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku
4-6 kurek lub pieczarek
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
duża garść liści kolendry
sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy przez ok. 40 minut w 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części pieczarki/kurki oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu i mieszamy. Przyprawiamy płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem.
KAKAOWE SMOOTHIE Z DAKTYLAMI I LISTKIEM MIĘTY
Składniki:
500 ml wody kokosowej lub mleka roślinnego
1 banan
1 łyżka kakao (gorzkiego, naturalnego)
50 g daktyli
kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie: Do pojemnika blendera wlać wodę kokosową lub mleko. Dodać obranego banana, kakao oraz daktyle (sprawdzić czy nie mają pestek). Zmiksować na gładki koktajl.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN