Policzki wołowe
Składniki:
1 kg policzków
1 marchewka
1 pałka selera naciowego
1 cebula
100 gr suszonych grzybów
3 liście laurowe
200 ml wina czerwonego wytrawnego
2 ząbki czosnku
Sól pieprz do smaku
Oliwa do smażenia
Wykonanie
Namocz grzyby suszone.
Pokrój w kostkę warzywa: marchewkę, seler, cebulę czosnek i podsmaż w garnku o grubym dnie.
Na patelni obsmaż policzki, przełóż do garnka z warzywami. Zalej wszystko winem; odczekaj aż odparuje część alkoholową i dodaj pokrojone, wcześniej namoczone grzyby łącznie z ich wodą. Posól i popieprz do smaku. Przykryj przykrywką i gotuj na maleńkim ogniu 2-3 godziny.
Jeśli podczas gotowania wyparuje cały płyn uzupełnij wodą lub bulionem.
Po ugotowaniu wyjmij wszystkie warzywa łącznie z grzybami, zblenduj dobrze.
Purée ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5l ciemnego gorzkiego piwa
100 gr masła
Sól do smaku
Wykonanie:
Ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki w piwie. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Do gorących jeszcze ziemniaków dodaj masło i dobrze wymieszaj.
Na spód talerza wyłóż purée ziemniaczane; połóż na to jeden policzek i polej sosem warzywno-grzybowym.
Raviolo otwarte (aperto)
4 jajka
300 gr mąki
100 g semoliny (lub krupczatki)
1 łyżka oleju
Sos
600 gr świeżych grzybów (mogą być borowiki, pieczarki lub inne)
0,5 l śmietany 30%
Oliwa
Cebula szalotka
Imbir
Sól pieprz do smaku
Pęczek zielonej pietruszki
Kilka grzybów do dekoracji
Wykonanie makaronu Na stolnicę wysyp mąkę; utwórz kształt wulkanu a do środka wybij jajka i oliwę. Następnie roztrzep w nim jajka za każdym razem „zabierając” widelcem odrobinę mąki. Wyrób dobrze ciasto i przykryj miseczką, żeby odpoczęło.
Wykonanie sosu
Podsmaż na oliwie cebule pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojone grzyby i podsmaż razem; dodaj śmietanę i podgotuj. Na koniec dopraw do smaku solą , pieprzem, drobno posiekaną natką pietruszki i sokiem ze startego i wyciśniętego imbiru (niecałą łyżeczkę)
Połowę sosu zblenduj.
Pomiędzy dwa płaty rozwałkowanego makaronu włóż listek pietruszki. Wałkuj naprzemiennie raz wzdłuż raz w poprzek płaty żeby listek pietruszki rozłożył się równomiernie. Pokrój makaron na kwadraty ok 15x15 cm (lub wedle upodobania). Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
Przygotowywanie porcji Na spód talerza wylej łyżkę zblendowanego sosu grzybowego, połóż jeden płat makaronu, przykryj go sosem z kawałkami grzybów, połóż następny płat makaronu z pietruszką. Udekoruj grillowanym grzybem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry
Źródło: Dzień Dobry TVN