Płyty indukcyjne to obecnie bardzo popularne rozwiązanie w kuchni. Mają coraz więcej zwolenników – zwłaszcza w mieszkaniach, które nie posiadają instalacji gazowych. Wyjaśniamy, dlaczego warto zainwestować w indukcję. I przy okazji podpowiadamy, które modele są warte szczególnej uwagi.
Gofry bez mleka z pewnością spodobają się osobom na diecie lub tym, które nie mogą spożywać tego produktu. Jak zrobić pyszne i zdrowe gofry? Sprawdź trzy niezawodne przepisy na gofry bez mleka, bezglutenowe, wegańskie i dla alergików.
Wybór ryżu jest bardzo duży. Półki w sklepach wręcz uginają się od różnych jego odmian, ale który ryż jest najlepszy? Który warto przyrządzić na obiad, aby oczarować domowników? Jednym z najbardziej cenionych rodzajów jest ryż basmati.
Kilka propozycji na sylwestrowe przekąski dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, dla poszukujących nowości, ale także dla osób, które dobrze czują się przy kuchennym blacie, przedstawiły Agnieszka i Tonia Kręglickie. Życzymy smacznego i udanej zabawy sylwestrowej!
Mimo trudnej przeszłości Patrycja Wydrzyńska odnalazła w sobie siłę, by pomagać innym. Choć sama ma niewiele, dzieli się tym, co posiada. Gotuje gorące posiłki i rozdaje tym, którzy ich potrzebują.
Marzenie każdego z nas – prywatny szef kuchni w domu. Ty kupujesz składniki, a on robi za ciebie. Prawie, bo jeśli masz piekarnik parowy Electrolux, to będzie on doglądał potrawy za ciebie, a jedyne co musisz zrobić, to przygotować potrawę i wstawić ją do piekarnika. Koniec z niedopieczonym lub spalonym jedzeniem!
Rafał i Grzegorz Zawieruchowie zdradzą widzom przepisy na potrawy z kultowych filmów, takich jak "Chłopcy z ferajny", "Lepiej późno niż później" i "Notting Hill".
Zamawianie jedzenia online funkcjonuje w Polsce już od 10 lat. Tak samo długo istnieje portal Pyszne.pl, obchodzący w tym roku okrągłe 10. urodziny. Z tej okazji serwis prześledził ostatnią dekadę rozwoju kultury kulinarnej - proces, w którego przebiegu odegrał zdaniem Polaków jedną z najistotniejszych ról. Jakich nowych doświadczeń posmakowali Polacy, i jak wpłynęła na ich codzienne wybory wygoda zamawiania jedzenia online?
Wakacyjna kuchnia nie musi się nam kojarzyć jedynie z pieczoną na grillu karkówką czy kiełbaskami. Gotujący w Krynicy Morskiej Sebastian Olma pokazał pyszne potrawy, które mogą ucieszyć osoby niejedzące mięsa. Na miejscu towarzyszył mu Olivier Janiak.
Blanka Lipińska to prawdziwa kobieta sukcesu. Jest jedną z najbardziej poczytnych polskich pisarek. Jej nasycone erotyką książki to bestsellery, a nakręcony na podstawie jednej z nich film "365 dni" stał się kinowym hitem. Okazuje się, że bycie gwiazdą literatury nie przeszkadza w dbaniu o ukochanego mężczyznę i przyrządzaniu mu posiłków. Pisarka zdradziła nam, co Baron lubi jeść najbardziej.
Kasia Sokołowska, podobnie jak większość Polaków, w tym roku spędza wakacje w Polsce. Jurorka "Top Model" wypoczywa na Mazurach. Cieszy się tam powolnym życiem, miłym towarzystwem i dobrym jedzeniem. Pyszne danie przyrządziła specjalnie dla niej Kinga Rusin. Zobacz, co prowadząca Dzień Dobry TVN ugotowała swojej przyjaciółce.
Taki dzień zdarza się tylko raz w roku! Z okazji Dnia Dziecka zapraszamy Was na wspólne gotowanie. Już o godzinie 15:00 na Facebooku Dzień Dobry TVN gotowanie na żywo z Davidem Gaboriaud. Przygotujemy pyszne placuszki akacjowe i owocowe smoothie.
Kinga Korta wzięła udział w projekcie "Wielkie Gotowanie". Wraz ze swoim mężem przygotowała pyszne spaghetti z pomidorami. Żona Hollywood zdradziła także, kto gotuje w jej domu.
Gaja Suchocka to dziesięciolatka, która wygrała 5. edycję programu "MasterChef Junior". Swoje umiejętności kulinarne od najmłodszych lat trenowała na rodzinie, dzięki czemu mogła podbić serca jurorów talent-show. Dziewczynkę odwiedziliśmy w jej domu w Sanoku.
W naszej kuchni urzędowała dziś Cristina Catese. Przygotowała pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka wg przepisu swojej mamy, gnocchi i kurczaka w pomidorach.
W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na fondant czekoladowy, najprostsze ciasto czekoladowe na świecie oraz kolorowy deser z czekoladowymi ciasteczkami. Darii asystowały w kuchni Gabrysia i Marysia, czyli mała bohaterka z Szydłowca i jej młodsza siostra. Zobaczcie jak sobie poradziły.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Ewę Szczęsną, która odpadła we wczorajszym odcinku "Master Chefa". Jak wspomina udział w programie? Pani Ewa przygotowała potrawy jak: policzki wołowe z puree ziemniaczanym oraz raviolo z grzybami.
Dziś w naszej kuchni Janek Kuroń przygotuje trzy dania, których wspólnym mianownikiem jest pieczenie. Poznamy ciekawe pomysły na to jak przygotować ciekawe danie z łososia i dorsza. Dowiemy się też jak upiec drobiowo-wieprzowy pasztet.
Katarzyna Nadolska jest organizatorką warsztatów kulinarnych, które mają na celu nauczenie dzieci z domów dziecka podstaw gotowania, a tym samym zwiększenie ich samodzielności i pewności siebie. Podczas spotkań młodzi ludzie mają okazję gotować pod okiem znanych szefów kuchni. Zobaczcie, jak wyglądają takie warsztaty.
Jak obchodzi się święto zmarłych w Meksyku, a jak w Argentynie? Na czym polega kult czaszek w Ameryce Południowej? Gościem Dzień Dobry TVN był dziś szef kuchni Martin Gimenez Castro! Poznajcie jego przepisy na czaszki, nachosy, tortille i paluszki z dorsza w halloweenowej stylistyce.
19-letni Flynn McGarry gotuje od 10. roku życia. Nigdy nie chodził do szkoły dla kucharzy i gotowania uczył się w domu. Już jako 13-latek był stażystą u znanych szefów kuchni nowojorskich restauracji, a dziś prowadzi swoją. W Stanach Zjednoczonych okrzyknięto go cudownym dzieckiem gotowania albo Justinem Bieberem kulinariów. Czy Flynnowi podoba się porównywanie do Biebera? Kto wspierał jego pasję do gotowania? Jakim jest szefem? Zna jakieś polskie potrawy?
W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe dania przygotowali: Karolina Kowalewska i Mateusz Ratajczyk, którzy pożegnali się wczoraj z MasterChef TVN. Czego nauczyli się w programie i co ich najbardziej zaskoczyło?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, jesienne przysmaki na bazie dyni, przygotowała Natalia Maszkowska, która wczoraj zakończyła swoją przygodę z programem MasterChef. Poznajcie jej przepisy na: gofry z pure z dyni z dodatkiem bitej śmietany zrobionej z tłuszczu kokosowego, karmelizowanych fig, oraz pistacji, gęsty krem z dyni z masłem orzechowym, curry i kurczakiem i tartę z dynią, fetą, oraz suszonymi pomidorami!
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca szóstej edycji programu MasterChef, przygotował menu śniadaniowo-obiadowe. Oczywiście, na końcu pojawił się też deser :) Co powiecie na brioszkę z pastą z awokado, jajkiem i granatem, burgera z kurkami i morelami oraz tartę z sezonowymi owocami?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN było smacznie i wesoło. Swoje popisowe dania przygotowali komicy: Wojtek Fiedorczuk, Maciej Adamczyk i Karol Kopiec. Lepiej radzą sobie na scenie, czy w kuchni? Zobaczcie.
Kuchenne wariacje na temat śliwek zaproponowała nam dziś, w Dzień Dobry TVN, Samar Khanafer, blogerka kulinarna i finalistka III edycji MasterChefa. Poznajcie jej przepisy na gulasz jagnięcy ze śliwką, konfiturę ze śliwek, brownie ze śliwką i śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych!