Na przejście z diety mięsnej na wegetariańską należy się właściwie przygotować. W jaki sposób? Czym można zastąpić białko zwierzęce? Z czego pozyskiwać żelazo? Jak radzić sobie ze wzdęciami, które mogą pojawić się przy diecie wegetariańskiej? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Wiele osób, by schudnąć, pomija posiłki. Zazwyczaj rezygnujemy z kolacji. W Dzień Dobry TVN dietetyczka Aneta Łańcuchowska wytłumaczyła, dlaczego to duży błąd. Ile posiłków dziennie powinniśmy jeść? Co, jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań? Co się dzieje z organizmem jeśli pomijamy posiłek? I o której zabierać się za kolację?
Dbanie o cerę to nie tylko drogie kremy na dzień, na noc i pod oczy. To również odpowiednia dieta. Co nas "upiększa od środka"? O tym w Dzień Dobry TVN dietetyczna Aneta Łańcuchowska. Zobacz, które kasze, mięsa, oleje, warzywa, owoce i rośliny strączkowe sprawią, że Twoja skóra będzie świetlista i nawilżona. Które z nich opóźnią procesy starzenia? I co z mitem o piciu 2 l wody dziennie? Ile faktycznie powinniśmy jej pić?
Wszyscy wiemy, że cukier niszczy nasze zdrowie i sylwetkę, ale czy faktycznie przyspiesza starzenie skóry? W Dzień Dobry Wakacje spytaliśmy o to dr. Marcina Ambroziaka - lekarza medycyny estetycznej. Ale jak żyć bez słodkości? Czy "zdrowe" zamienniki cukru są faktycznie takie zdrowe? Czy cukier należy wyeliminować z diety całkowicie? I jak go najłatwiej ostawić? Zobacz, co do powiedzenia na ten temat ma dietetyczka Agnieszka Mielczarek.
Kucharz Giancarlo Russo jest w trakcie terapii odchudzającej. W ciągu 4 tygodni schudł aż 11 kg! To jednak bardzo duże tempo utraty kilogramów. Jak racjonalnie chudnąć? Wystarczy odstawienie cukru, czy konieczny jest większy wysiłek? A może kluczem do sukcesu jest indywidualna dieta? W Dzień Dobry Wakacje mówiła o tym dietetyczka Olga Kryczka, która ma pod swoimi skrzydłami Giancarlo. Ciekawe czego kucharzowi na diecie brakuje najbardziej...
Olej z konopi wraca do łask ze względu na swoje wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Co kryje w sobie olej konopny? Jak go stosować w kuchni, a jak w kosmetyce? Jak go przechowywać, by nie stracił swoich właściwości? O właściwościach oleju konopnego rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Anetą Łańcuchowską.
Istnieje teoria, że cukier uzależnia tak silne jak alkohol i narkotyki. Czy to prawda? Czy jedzenie niedzielnego ciasta babci to już uzależnienie? Jak na glukozę reaguje nasz organizm? W Dzień Dobry TVN dietetyk Justyna Mizera powiedziała, jak zachowuje się człowiek na cukrowym "głodzie" i kto jest w grupie wysokiego ryzyka, jeśli chodzi o uzależnienie od cukru.
Wiosna za pasem, dlatego warto zmienić dietę na lżejszą. Co zatem jeść w okresie wiosennym? Czy sięgać już po nowalijki? Swoje propozycje przedstawiła w Dzień Dobry TVN dietetyk Aneta Łańcuchowska.
Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy. Jak nie jeść niezdrowego cukru nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W Dzień Dobry TVN dietetyk Aneta Łańcuchowska przedstawiła swoje top 3, jeśli chodzi o naturalne zamienniki cukru: stewię, ksylitol i miód. Czy poleca je każdemu? Czym charakteryzuje się każdy z zaproponowanych zamienników? Czemu nie ma wśród nich tak popularnych naturalnych substancji słodzących jak: syrop z agawy, syrop klonowy i cukier trzcinowy?
Według najnowszych badań margaryna miękka zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca aż o 6 proc. Czy to oznacza, ze wszyscy powinniśmy porzucić masło? Na co zwracać uwagę przy kupnie kanapkowych "mazideł"? W Dzień Dobry TVN dietetyk Justyna Mizera powiedziała, kto powinien jeść masło, a kto margarynę.
Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie świąteczne stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Dlaczego warto go jeść? O historię karpia i jego prozdrowotne właściwości zapytaliśmy gościa Dzień Dobry TVN dietetyczkę Anetę Łańcuchowską. Zobaczcie, jak Czesi postanowili wypromować karpia ;)
Biegamy, trenujemy na siłowni lub w fitness klubie i często korzystamy z porad dietetyków lub coachów żywieniowych, bo chcemy być zdrowi, smukli i wysportowani. Ale czy każdy doradca żywieniowy zna się na rzeczy? Jak sprawdzić jego kompetencje? Czym różni się coach żywieniowy od dietetyka? O tym rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Celiną Kinicka i z Elżbietą Lange, psychodietetykiem i coach zdrowia.
W czwartek w Dzień Dobry TVN: Michał Wiśniewski z najnowszym singlem nieźle miesza po trzech latach milczenia. Oprócz tego: z Warszawy do Gdańska przeprowadzka tanecznym krokiem - Magdalena Soszyńska o zmianach w życiu zawodowym i prywatnym. Ponadto: na jakie zmiany liczą polscy lekarze? Wsłuchujemy się w protesty tych, którzy nie zdążyli jeszcze wyjechać za granicę. A także: są słodkie i lubią słodycze - co zrobić z dziećmi, które nie chcą jeść niczego innego? Na naszym czacie doradzi dietetyk Justyna Mizera. Bądźcie z nami o 8.00!
Czasami, kiedy czujemy znużenie, sięgamy po napoje i przekąski, które mają dodać nam energii. Zazwyczaj są to produkty, które - owszem - pobudzają nas, ale tylko na chwilę. Po jej upływie zmęczenie powraca. Jakie zatem produkty należą do spożywczych wampirów energetycznych? Kiedy kawa pobudzi nas na dłużej? O tym gość Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek.
Amerykańska organizacja EWG co roku publikuje listę warzyw oraz owoców najbardziej i najmniej skażonych pestycydami. O komentarz do raportu poprosiliśmy dietetyka Damiana Parola. Czy według niego lista jest przygotowywana rzetelnie? Od gościa Dzień Dobry TVN dowiedzieliśmy się również, czy są one bardzo groźne dla zdrowia.
Wydawałoby się, że lodówka może przedłużyć życie każdemu produktowi. Okazuje się jednak, że nie jest to prawda i wielu produktom lodówka nie służy. Jakim? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyk Anetę Łańcuchowską. A Marcin Prokop wytłumaczył, dlaczego warto trzymać w lodówce... jeansy :)
Dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i dietetyk Udo Pollmer - wraz z Juttą Muth, Moniką Niehaus, Andreą Fock - postanowił przyjrzeć się informacjom na temat m.in. produkcji żywności, bio-certyfikatom i szczepionkom. Następnie, na podstawie wyników badań, grupa wydała książkę, w której wyjaśnia, w jaki sposób wielkie koncerny wykorzystują naszą niewiedzę. W Dzień Dobry TVN Pollmer powiedział, dlaczego - jego zdaniem - surowe warzywa wcale nie są takie zdrowe, jak się uważa. Dowiedzieliśmy się również, z jakich powodów powinniśmy podawać dzieciom frytki, a nie ziemniaki w mundurkach.
Otyłość jest dużym problemem w naszym kraju. Dotyka ona zarówno dorosłych, jak i dzieci. O to, czy w leczeniu otyłości możemy liczyć na pomoc służby zdrowia zapytaliśmy gościa Dzień Dobry TVN - dietetyczkę Joannę Neuhoff-Murawską. Na naszej kanapie zasiedli również: Franciszek Dubicki, który w ciągu ruchu schudł aż 40 kg i jego mama - Agnieszka. Opowiedzieli o walce chłopca z nadmiernymi kilogramami.
Wiele osób, by osiągnąć wymarzoną wagę, ciężko trenuje i stosuje diety, a mimo to ma problem ze schudnięciem. Przyczyną tego stanu rzeczy mogą być niewłaściwe nawyki żywieniowe. O najczęściej popełnianych błędach w odżywianiu rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetyczką Agnieszką Piskałą.
Przeciwnicy mikrofalówek twierdzą, że mają one negatywny wpływ na odgrzewaną w nich żywność. Czy mają rację? Która z metod przygotowywania żywności pozwala na zachowanie najwięcej wartości odżywczych warzyw? Co to jest punkt dymienia? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Barbarę Dąbrowską-Górską, którą gościliśmy w Dzień Dobry TVN.
Już jutro pierwszy dzień kalendarzowej jesieni, zatem to najwyższy czas, by wzmocnić swoją odporność. Niestety okres ten sprzyja przeziębieniom i zakażeniom wirusowym. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak oraz Anna Jelonek podzielili się z nami sposobem, który pomoże przetrwać chłodne, jesienne dni. Zobaczcie, jakie zioła warto pić i z czym je mieszać, by stworzyć mieszankę bakteriobójczą, a przy okazji pobudzić nasze enzymy trawienne? Dowiecie się również, dlaczego o tej porze roku warto jeść grzyby.
Okazuje się, że osoba szczupła na zewnątrz może być jednocześnie otłuszczona w środku. W Dzień Dobry TVN spotkaliśmy się z dietetyczką Anetą Łańcuchowską oraz lekarzem internistą Pawłem Grzesiowskim. Jak nadmierna ilość tkanki tłuszczowej wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu? Co powoduje, że jesteśmy otyli od wewnątrz? Czy stłuszczenie narządów jest procesem odwracalnym?
Co tak naprawdę znajduje się w naszej żywności? Dlaczego ceny produktów spożywczych tak bardzo się różnią? Czy ma to przełożenie na ich jakość? Gościem Dzień Dobry TVN była Agata Ziemnicka. Razem z dietetyczką prześwietliliśmy to, co znalazło się na naszym stole. Ser żółty czy biały twaróg? Tanie pszenne bułki czy pełnoziarniste i droższe pieczywo? Co wybrać i dlaczego? I Jak czytać sklepowe etykiety, by nie dać się nabrać?
Nad światem zapanowała moda na "be fit". Uprawiasz sport i dbasz o zdrowe odżywianie? Koniecznie musisz to zobaczyć! W studio Dzień Dobry TVN dietetyk Magdalena Jarzynka wyjaśnia na czym polega problem z fruktozą, zawartą w wielu produktach spożywanych codziennie. Czy to prawda, że syrop glukozowo-fruktozowy sprawia, że odczuwamy wilczy głód?
Zielona herbata to napój uwielbiany na całym świecie, który słynie z wielu zdrowotnych właściwości, między innymi obniża cholesterol i wspomaga odchudzanie. W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy dietetyk Annę Jelonek. Na bazie zielonej herbaty Ania przygotowała lemoniadę oraz pasujące do niej przekąski.
Walka z kilogramami - zwłaszcza w pojedynkę - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego coraz więcej osób wyjeżdża na obozy lub wczasy odchudzające. Czy takie odchudzanie rzeczywiście jest skuteczne? Dla kogo zalecane są tego typu wyjazdy? Ile kilogramów można zgubić? W Dzień Dobry Wakacje gościmy Marię Lesiak wraz z córką Izabelą, która niedawno wróciła z takiego obozu oraz dietetyczkę Annę Jelonek.
Bób jest zdrowy, ale nie można go polecić każdemu. Kto zatem nie powinien jeść tej rośliny strączkowej? Jakie właściwości ma bób? Czy jest kaloryczny? Jaki ma indeks glikemiczny? Czy młody bób różni się od tego późnego? Jak go przechowywać? O tym gość Dzień Dobry TVN - technik żywienia i dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Brak energii, apatia, ziemisty kolor skóry. By z tym walczyć, nasza codzienna dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Dostarczamy je głównie jedząc owoce i warzywa. Jednak nie zawsze mamy czas, by zjeść pięć świeżych porcji. Co wtedy zrobić? Alternatywą są soki i gęste musy, które dodatkowo bogate są w błonnik. O zamiennikach świeżych warzyw i owoców, o ich zaletach, opowiedziała w Dzień Dobry TVN dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska.
Wielu dietetyków uważa, że niektórych produktów spożywczych nie powinno się łączyć. Jednym z takich niebezpiecznych związków jest herbata z cytryną, ponieważ ten miks może wywołać chorobę Alzheimera. Jakich innych produktów spożywczych nie należy ze sobą łączyć? O tym gość Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.
Witaminy szczęścia to witaminy z grupy B, zwłaszcza B6. Najlepiej w połączeniu z magnezem i cynkiem. A za co witamina D jest odpowiedzialna w naszym organizmie i czym skutkuje jej brak? W studiu Dzień Dobry TVN Justyna Mizera dietetyk zdradziła, ze ich niedobór może odpowiadać za stany depresyjne, a ich zrównoważony poziom za euforię?