Biegamy, trenujemy na siłowni lub w fitness klubie i często korzystamy z porad dietetyków lub coachów żywieniowych, bo chcemy być zdrowi, smukli i wysportowani. Ale czy każdy doradca żywieniowy zna się na rzeczy? Jak sprawdzić jego kompetencje? Czym różni się coach żywieniowy od dietetyka? O tym rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetykiem Celiną Kinicka i z Elżbietą Lange, psychodietetykiem i coach zdrowia.
W czwartek w Dzień Dobry TVN: Michał Wiśniewski z najnowszym singlem nieźle miesza po trzech latach milczenia. Oprócz tego: z Warszawy do Gdańska przeprowadzka tanecznym krokiem - Magdalena Soszyńska o zmianach w życiu zawodowym i prywatnym. Ponadto: na jakie zmiany liczą polscy lekarze? Wsłuchujemy się w protesty tych, którzy nie zdążyli jeszcze wyjechać za granicę. A także: są słodkie i lubią słodycze - co zrobić z dziećmi, które nie chcą jeść niczego innego? Na naszym czacie doradzi dietetyk Justyna Mizera. Bądźcie z nami o 8.00!
Czasami, kiedy czujemy znużenie, sięgamy po napoje i przekąski, które mają dodać nam energii. Zazwyczaj są to produkty, które - owszem - pobudzają nas, ale tylko na chwilę. Po jej upływie zmęczenie powraca. Jakie zatem produkty należą do spożywczych wampirów energetycznych? Kiedy kawa pobudzi nas na dłużej? O tym gość Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek.
Amerykańska organizacja EWG co roku publikuje listę warzyw oraz owoców najbardziej i najmniej skażonych pestycydami. O komentarz do raportu poprosiliśmy dietetyka Damiana Parola. Czy według niego lista jest przygotowywana rzetelnie? Od gościa Dzień Dobry TVN dowiedzieliśmy się również, czy są one bardzo groźne dla zdrowia.
Wydawałoby się, że lodówka może przedłużyć życie każdemu produktowi. Okazuje się jednak, że nie jest to prawda i wielu produktom lodówka nie służy. Jakim? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN dietetyk Anetę Łańcuchowską. A Marcin Prokop wytłumaczył, dlaczego warto trzymać w lodówce... jeansy :)
Dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i dietetyk Udo Pollmer - wraz z Juttą Muth, Moniką Niehaus, Andreą Fock - postanowił przyjrzeć się informacjom na temat m.in. produkcji żywności, bio-certyfikatom i szczepionkom. Następnie, na podstawie wyników badań, grupa wydała książkę, w której wyjaśnia, w jaki sposób wielkie koncerny wykorzystują naszą niewiedzę. W Dzień Dobry TVN Pollmer powiedział, dlaczego - jego zdaniem - surowe warzywa wcale nie są takie zdrowe, jak się uważa. Dowiedzieliśmy się również, z jakich powodów powinniśmy podawać dzieciom frytki, a nie ziemniaki w mundurkach.
Otyłość jest dużym problemem w naszym kraju. Dotyka ona zarówno dorosłych, jak i dzieci. O to, czy w leczeniu otyłości możemy liczyć na pomoc służby zdrowia zapytaliśmy gościa Dzień Dobry TVN - dietetyczkę Joannę Neuhoff-Murawską. Na naszej kanapie zasiedli również: Franciszek Dubicki, który w ciągu ruchu schudł aż 40 kg i jego mama - Agnieszka. Opowiedzieli o walce chłopca z nadmiernymi kilogramami.
Wiele osób, by osiągnąć wymarzoną wagę, ciężko trenuje i stosuje diety, a mimo to ma problem ze schudnięciem. Przyczyną tego stanu rzeczy mogą być niewłaściwe nawyki żywieniowe. O najczęściej popełnianych błędach w odżywianiu rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetyczką Agnieszką Piskałą.
Przeciwnicy mikrofalówek twierdzą, że mają one negatywny wpływ na odgrzewaną w nich żywność. Czy mają rację? Która z metod przygotowywania żywności pozwala na zachowanie najwięcej wartości odżywczych warzyw? Co to jest punkt dymienia? Zapytaliśmy o to dietetyczkę Barbarę Dąbrowską-Górską, którą gościliśmy w Dzień Dobry TVN.
Już jutro pierwszy dzień kalendarzowej jesieni, zatem to najwyższy czas, by wzmocnić swoją odporność. Niestety okres ten sprzyja przeziębieniom i zakażeniom wirusowym. W kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Jakubiak oraz Anna Jelonek podzielili się z nami sposobem, który pomoże przetrwać chłodne, jesienne dni. Zobaczcie, jakie zioła warto pić i z czym je mieszać, by stworzyć mieszankę bakteriobójczą, a przy okazji pobudzić nasze enzymy trawienne? Dowiecie się również, dlaczego o tej porze roku warto jeść grzyby.
Okazuje się, że osoba szczupła na zewnątrz może być jednocześnie otłuszczona w środku. W Dzień Dobry TVN spotkaliśmy się z dietetyczką Anetą Łańcuchowską oraz lekarzem internistą Pawłem Grzesiowskim. Jak nadmierna ilość tkanki tłuszczowej wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu? Co powoduje, że jesteśmy otyli od wewnątrz? Czy stłuszczenie narządów jest procesem odwracalnym?
Co tak naprawdę znajduje się w naszej żywności? Dlaczego ceny produktów spożywczych tak bardzo się różnią? Czy ma to przełożenie na ich jakość? Gościem Dzień Dobry TVN była Agata Ziemnicka. Razem z dietetyczką prześwietliliśmy to, co znalazło się na naszym stole. Ser żółty czy biały twaróg? Tanie pszenne bułki czy pełnoziarniste i droższe pieczywo? Co wybrać i dlaczego? I Jak czytać sklepowe etykiety, by nie dać się nabrać?
Nad światem zapanowała moda na "be fit". Uprawiasz sport i dbasz o zdrowe odżywianie? Koniecznie musisz to zobaczyć! W studio Dzień Dobry TVN dietetyk Magdalena Jarzynka wyjaśnia na czym polega problem z fruktozą, zawartą w wielu produktach spożywanych codziennie. Czy to prawda, że syrop glukozowo-fruktozowy sprawia, że odczuwamy wilczy głód?
Zielona herbata to napój uwielbiany na całym świecie, który słynie z wielu zdrowotnych właściwości, między innymi obniża cholesterol i wspomaga odchudzanie. W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościliśmy dietetyk Annę Jelonek. Na bazie zielonej herbaty Ania przygotowała lemoniadę oraz pasujące do niej przekąski.
Walka z kilogramami - zwłaszcza w pojedynkę - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego coraz więcej osób wyjeżdża na obozy lub wczasy odchudzające. Czy takie odchudzanie rzeczywiście jest skuteczne? Dla kogo zalecane są tego typu wyjazdy? Ile kilogramów można zgubić? W Dzień Dobry Wakacje gościmy Marię Lesiak wraz z córką Izabelą, która niedawno wróciła z takiego obozu oraz dietetyczkę Annę Jelonek.
Bób jest zdrowy, ale nie można go polecić każdemu. Kto zatem nie powinien jeść tej rośliny strączkowej? Jakie właściwości ma bób? Czy jest kaloryczny? Jaki ma indeks glikemiczny? Czy młody bób różni się od tego późnego? Jak go przechowywać? O tym gość Dzień Dobry TVN - technik żywienia i dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Brak energii, apatia, ziemisty kolor skóry. By z tym walczyć, nasza codzienna dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Dostarczamy je głównie jedząc owoce i warzywa. Jednak nie zawsze mamy czas, by zjeść pięć świeżych porcji. Co wtedy zrobić? Alternatywą są soki i gęste musy, które dodatkowo bogate są w błonnik. O zamiennikach świeżych warzyw i owoców, o ich zaletach, opowiedziała w Dzień Dobry TVN dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska.
Wielu dietetyków uważa, że niektórych produktów spożywczych nie powinno się łączyć. Jednym z takich niebezpiecznych związków jest herbata z cytryną, ponieważ ten miks może wywołać chorobę Alzheimera. Jakich innych produktów spożywczych nie należy ze sobą łączyć? O tym gość Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.
Witaminy szczęścia to witaminy z grupy B, zwłaszcza B6. Najlepiej w połączeniu z magnezem i cynkiem. A za co witamina D jest odpowiedzialna w naszym organizmie i czym skutkuje jej brak? W studiu Dzień Dobry TVN Justyna Mizera dietetyk zdradziła, ze ich niedobór może odpowiadać za stany depresyjne, a ich zrównoważony poziom za euforię?
Czy badania genetyczne rzeczywiście mogą być podstawą do ustalenia optymalnej diety? Czego jeszcze możemy się dowiedzieć z tego typu badań, ile one kosztują i jak powinna wyglądać konsultacja wyników takich badań? O badaniach DNA rozmawialiśmy z dr Anetą Górską-Kot. Czy Waszym zdaniem takie badania mają sens?
Ewa Sypnik-Pogorzelska odpowiada na pytania dotyczące diety, odchudzania i zdrowego żywienia. Na co zwrócić szczególną uwagę? Dietetyk odpowiada. Zobacz zapis czatu z ekspertem.
Wspólnie z dietetykiem, Anną Jelonek, postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej, zyskującym ostatnio coraz większą popularność, dietom w proszku. Czy to dobry sposób na redukcję wagi i czy każdy może w ten sposób odchudzać?
Genodieta to sposób odżywiania dopasowany do profilu genetycznego konkretnej osoby. By poznać swój przyszły jadłospis, musisz przejść badanie DNA. Czy to kolejny dietetyczny mit, czy rewolucja w odchudzaniu? O tym w studiu Dzień Dobry TVN dietetyczka Agnieszka Piskała.
Kasza jest bardzo zdrowa: jaglana zwiększa odporność, jęczmienna sprawia, że lepiej funcjonują jelita a gryczana jest źródłem przeciwutleniaczy. Jej prozdrowotne właściwości potwierdziła dietetyczka Katarzyna Foszner, a Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania, w których główną rolkę odgrywały kasze: zupę z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej, ser koryciński smażony z kaszą manną i szparagami, pizzę z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem i baklawę kokosową z kaszą manną.
Dieta OXY bazuje na żurawinie, kefirze oraz otrębach pszennych. Należy do diet odchudzających. Czy ta dieta jest rzeczywiście zdrowa? Z ilu etapów się składa? Czy mogą ją stosować osoby uczulone na laktozę i gluten? Czy dieta OXY ma efekty uboczne? O tym prowadzący Dzień Dobry TVN Jolanta Pieńkowska i Robert Kantereit rozmawiali ze współtwórczynią diety OXY dietetyczką Patrycją Mazur.
Idzie wiosna! Zaczynamy myśleć o odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu za pomocą głodówek. Zanim jednak zaczniemy działać, warto poznać odpowiedzi na bardzo ważne pytania: Czy głodówki są bezpieczne dla zdrowia? Jak należy się do nich przygotować? Czy są dobrym sposobem na szybkie chudnięcie? I kto nie powinien stosować głodówek? W studio Dzień Dobry TVN wypowiadała się na ten temat dietetyk i psycholog Agata Ziemnicka-Łaska.
Został pobity, miał krwotok wewnętrzny, przeszedł kilka operacji, dwa zawały serca i był w śpiączce. Oto Kamil Szadkowski, który po ciężkim wypadku zdobył złoty medal w kulturystyce, choć lekarze nie dawali mu szans na normalne życie. W studiu Dzień Dobry TVN towarzyszyła mu jego dziewczyna - Natalia Malinowska.
Są tacy, którzy na diecie są całe życie. Do czego mogą doprowadzić tzw. diety cud? Czy można schudnąć bez stosowania diety?O tym, w Dzień Dobry TVN, opowiedzieli: aktor Robert Kudelski, który całe życie jest na diecie i dietetyczka Anna Jelonek.
Okazuje się, że bezglutenowe potrawy mogą być smaczne, nieskomplikowane i różnorodne. W kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk Anna Jelonek przygotwała dania na bazie zmieniaków i brązowego ryżu. Nie tylko dla bezglutenowców! Czego muszą unikać osoby uczulone na gluten?
W ciągu 50 lat światowe spożycie cukru potroiło się i wynosi 165 ml ton rocznie. Ile cukru powinniśmy jeść? Czy od cukru można się uzależnić? Czy można go przedawkować? O wpływie cukru na nasz organizm i o tym, czym można go zastąpić rozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetyk Agatą Białek, która mówi, że człowiek jest genetycznie uwarunkowany do jedzenia słodyczy.