Nie ma nic lepszego niż zapach świeżego, domowego chleba o poranku. Chrupiąca skórka i niepowtarzalny smak urozmaicą nawet najprostsze śniadanie! Zapytaliśmy Piotra Kucharskiego o jego sekretny przepis na chleb orkiszowo-żytni na zakwasie. Gwarantujemy, że ten przysmak zdobędzie wasze serca.
Przepis na chleb żytni jest prosty, a samo pieczenie nie zajmie ci dłużej niż około godziny. Piekąc chleb żytni czy razowy, musisz pamiętać o właściwej temperaturze pieczenia i odpowiednich składnikach. Jak szybko upiec chleb żytni na zakwasie lub na drożdżach bez zakwasu?
Grzyb portobello to po prostu tradycyjna pieczarka. Świetna alternatywa dla wegetarian, bo przypomina smak pieczonego mięsa. W studiu Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey opowiedział, czym różnią się pieczarki portobello od tych tradycyjnych, przez nas najczęściej stosowanych.
Już niedługo cena chleba może wzrosnąć nawet o 60 proc. Z czego to wynika? Co jeszcze może zdrożeć w najbliższym czasie? O tym w Dzień Dobry TVN mówił dziennikarz Mateusz Walczak.
W kuchni Dzień Dobry TVN Aneta Łańcuchowska i Piotr Kucharski przygotowali potrawy bazujące na chlebie. Zapomnijcie jednak o nudnych kanapkach! :) Nasz duet łańcuchowy proponuje: podpłomyki, zapiekankę chlebową ze szpinakiem i ogórkiem kiszonym i zupę porową z grzankami z chleba razowego.
W kolejnej odsłonie cyklu "Reakcja łańcuchowa" Aneta Łańcuchowska wzięła na warsztat chleb. Jak zdradza dietetyczka, prawdziwy chleb powinien mieć tylko 4 składniki. Jakie? Jak czytać etykiety? Dlaczego dobry chleb powinien być ciężki? Jakich składników odżywczych dostarczy nam razowy chleb? I dlaczego brązowy lub rudawy kolor chleba powinien nas zaniepokoić?
Marnowanie żywności to już powszechny problem. Wśród produktów, które najczęściej wyrzucamy jest chleb. Jak zatem go przechowywać, aby jak najdłużej utrzymał świeżość? Co można zrobić z suchym chlebem, aby go nie wyrzucać? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN piekarza i cukiernika Tomasza Dekera. Który chlebak według naszego gościa jest najlepszy dla pieczywa?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasz Dekera, który zdradził nam, jak upiec chleb idealny. Okazuje się, że do pieczenia chleba nie są nam potrzebne specjalistyczne sprzęty. Wystarczą dobre składniki i szczere chęci, a więc do dzieła! ;)
Zima to trudny czas dla ptaków. Mają wtedy ograniczony dostęp do pokarmu. Możemy im pomóc i je dokarmiać. Czym? Od kiedy to robić? Czym grozi przedwczesne dokarmianie ptaków? Jak wybrać odpowiedni karmnik? O tym w Dzień Dobry TVN mówił biolog, fotograf Łukasz Bożycki.
W kuchnie Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił zająć się cudowną przyprawą, którą jest tymianek. Do czego najlepiej pasuje? Z jakimi innymi ziołami go łączyć? Wypróbujcie jego przepisy na: chleb tymiankowo-serowy, cytrynowo-tymiankowe nóżki z kurczaka i zapiekankę kalafiorową z tymiankiem.
Co robisz z z czerstwym pieczywem? Wyrzucasz? Oddajesz zwierzętom? A może wykorzystujesz go podczas gotowania? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni piekarstwa Monika Walecka, która zachwyciła samą Nigellę Lawson. Wypróbujcie jej proste przepisy oparte o chleb drugiej świeżości: pudding bread, bruschetty z pieczonymi pomidorami Migdałowo-kalafiorową zupę z chlebem i letnią panzanellę. Rodzina będzie zachwycona!
Cypr to 360 słonecznych dni w roku. Monika Mariotti wybrała się tam z naszą kamerą i trafiła na ... pochmurną pogodą. Dlatego tez postanowiła skupić się na kulinarnej stronie turystyki i poznać tę wyspę od kuchni. Kto ma największą wiedzę o tradycyjnych potrawach? Oczywiście babcie! Poznajcie babciną stronę Cypru.
Jak łatwo, szybko i pysznie, w domowym zaciszu, przygotować chleb? W plażowej kuchni Agata Jędraszczak zdradziła swój przepis Olivierowi Janiakowi. Robicie chleb w domu?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: golonkę na buraczkach z chrzanem, krupnik gryczany z boczniakami, modre gołąbki z wołowiną oraz chleb czosnkowy. Dość hamburgerów, sushi i pizzy. Tradycyjna kuchnia smakuje najlepiej!
Janka Pomianowska to miłośniczka słodkości, która słynie z ulubionego deseru Anny Kalczyńskiej, tarty cytrynowej. A dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: muffiny pomarańczowe z żurawiną, małpi chlebek, sos karmelowy oraz dekorowane ciasteczka. Smacznego!
Piotr Kucharski i Aida Kosojan-Przybysz zaprezentowali nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, przepisy na: chleb żytni codzienny, bułki poznańskie z przedziałkiem, szybką ciabattę oraz domowe masło, zupę cebulową i cytrusowe tosty z malinami.
Ten młyn funkcjonuje od ponad stu lat. Razowa, pełnoziarnista, tradycyjna czy mieszana? Jaka mąka najlepsza jest do robienia chleba? Zobaczcie, jak prawdziwy młynarz robi chleb. Jakie są typy mąki i która jest najbardziej odpowiednia do rodzaju pieczywa?
Seler to niedoceniane warzywo o nadzwyczajnych właściwościach. Ma mało kalorii, przyspiesza trawienie, działa uspokajająco, moczopędnie i przeciwbólowo, wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn. Piotr Kucharski postanowił to zmienić, dlatego w naszej kuchni przygotował tym razem potrawy z selera: krem z selera ze smażoną kaszanką, zapiekankę z selera i orzechów, remoladę z selera z wędzoną makrelą oraz purée z selera z jarmużem i pieczenią z łopatki. Dlaczego, zdaniem Piotra Kucharskiego, seler nadaje się idealnie na zupę-krem?
Krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany z domowym majonezem, domowy majonez, schabowe inaczej. Skorzystajcie z naszych przepisów!
Drugie śniadanie jest równie ważne jak pierwsze. Może być na bazie pieczywa, którego rodzajów jest bez liku. Chleb można też zastąpić domowymi wypiekami typu racuszki. Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował: racuszki drożdżowe z jabłkami, bułeczki pomidorowe i banana dog z serem. A jak wygląda Wasze drugie śniadanie?
Jej blog kulinarny powstał z miłości do ... fotografii. W naszej kuchni, Eliza Mórawska, pokazała jak samodzielnie zrobić chleb. Pieczecie chleb w domu?
Chleb żytni na zakwasie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Tym razem ciekawość Mikołaja Reya zaprowadziła go do Podłęża w Małopolsce. Asystował tam piekarzowi podczas wypiekania chleba na zakwasie.
Piotr Kucharski, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował chleb jęczmienny, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi, potrawkę z królika, grzybów, kukurydzy i orzechów, zupę szczawiową z jajkiem w koszulce, konfiturę z jarzębiny, kozi ser z pikantną konfiturą z jarzębiny. Skorzystajcie z jego przepisów! Smacznego :)
Idealny do przechowywania żywności. Ma właściwości antyalergiczne. W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Adrianna Wołczyk, właścicielka firmy szyjącej lniane worki. Skąd zrodził się pomysł na produkcję lnianych worków?
W naszej kuchni Piotr Kucharski pokazał, jak samemu przygotować domowy majonez, chleb orkiszowy, przyprawę uniwersalną, jogurt naturalny, cukier waniliowy i domowy żółty ser. Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza i zróbcie to sami!
Dobrze planować swoje tygodniowe menu, robić zakupy z listą zakupową, dzięki temu możemy zaoszczędzić - radzi kucharz Piotr Kucharski, który podpowiada, jak przygotować tani i samczny obiad dla rodziny. Szaszłyki drobiowe z pieczonymi warzywami, ryż z łososiem i jajkami gotowanymi na twardo, zapiekanka z kapusty włoskiej i zupa pomidorowa z chlebem i soczewica - to potrawy, które Piotr przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Pumpernikiel został wymyślony w Niemczech. W założeniu jego główną cechą miała być kilkumiesięczna świeżość. Czy ta idea przetrwała? Jaka jest tajemnica jego produkcji ? Co daje tę wyjątkową słodycz i niezwykły zapach? W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Maciej Nowak. A z czym Dorota Wellman podaje pumpernikiel?
Tym razem, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski przygotował potrawy bezglutenowe. Co było największym wyzwaniem dla Piotra? Chleb, pizza ziemniaczana, pizza ziemniaczana, czy może kruche ciasteczka?
Ewelina Wojtasik prowadzi blog kulinarny i uwielbia gotować! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pasty do smarowania pieczywa - z dyni, z pomidorów i z zielonego groszku. Wspaniała alternatywa dla gotowych "mazideł". Smacznego!