W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Tomasz Dekera, który zdradził nam, jak upiec chleb idealny. Okazuje się, że do pieczenia chleba nie są nam potrzebne specjalistyczne sprzęty. Wystarczą dobre składniki i szczere chęci, a więc do dzieła! ;)
Zima to trudny czas dla ptaków. Mają wtedy ograniczony dostęp do pokarmu. Możemy im pomóc i je dokarmiać. Czym? Od kiedy to robić? Czym grozi przedwczesne dokarmianie ptaków? Jak wybrać odpowiedni karmnik? O tym w Dzień Dobry TVN mówił biolog, fotograf Łukasz Bożycki.
W kuchnie Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił zająć się cudowną przyprawą, którą jest tymianek. Do czego najlepiej pasuje? Z jakimi innymi ziołami go łączyć? Wypróbujcie jego przepisy na: chleb tymiankowo-serowy, cytrynowo-tymiankowe nóżki z kurczaka i zapiekankę kalafiorową z tymiankiem.
Co robisz z z czerstwym pieczywem? Wyrzucasz? Oddajesz zwierzętom? A może wykorzystujesz go podczas gotowania? W kuchni Dzień Dobry TVN mistrzyni piekarstwa Monika Walecka, która zachwyciła samą Nigellę Lawson. Wypróbujcie jej proste przepisy oparte o chleb drugiej świeżości: pudding bread, bruschetty z pieczonymi pomidorami Migdałowo-kalafiorową zupę z chlebem i letnią panzanellę. Rodzina będzie zachwycona!
Cypr to 360 słonecznych dni w roku. Monika Mariotti wybrała się tam z naszą kamerą i trafiła na ... pochmurną pogodą. Dlatego tez postanowiła skupić się na kulinarnej stronie turystyki i poznać tę wyspę od kuchni. Kto ma największą wiedzę o tradycyjnych potrawach? Oczywiście babcie! Poznajcie babciną stronę Cypru.
Jak łatwo, szybko i pysznie, w domowym zaciszu, przygotować chleb? W plażowej kuchni Agata Jędraszczak zdradziła swój przepis Olivierowi Janiakowi. Robicie chleb w domu?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: golonkę na buraczkach z chrzanem, krupnik gryczany z boczniakami, modre gołąbki z wołowiną oraz chleb czosnkowy. Dość hamburgerów, sushi i pizzy. Tradycyjna kuchnia smakuje najlepiej!
Janka Pomianowska to miłośniczka słodkości, która słynie z ulubionego deseru Anny Kalczyńskiej, tarty cytrynowej. A dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: muffiny pomarańczowe z żurawiną, małpi chlebek, sos karmelowy oraz dekorowane ciasteczka. Smacznego!
Piotr Kucharski i Aida Kosojan-Przybysz zaprezentowali nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, przepisy na: chleb żytni codzienny, bułki poznańskie z przedziałkiem, szybką ciabattę oraz domowe masło, zupę cebulową i cytrusowe tosty z malinami.
Ten młyn funkcjonuje od ponad stu lat. Razowa, pełnoziarnista, tradycyjna czy mieszana? Jaka mąka najlepsza jest do robienia chleba? Zobaczcie, jak prawdziwy młynarz robi chleb. Jakie są typy mąki i która jest najbardziej odpowiednia do rodzaju pieczywa?
Seler to niedoceniane warzywo o nadzwyczajnych właściwościach. Ma mało kalorii, przyspiesza trawienie, działa uspokajająco, moczopędnie i przeciwbólowo, wzmacnia układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn. Piotr Kucharski postanowił to zmienić, dlatego w naszej kuchni przygotował tym razem potrawy z selera: krem z selera ze smażoną kaszanką, zapiekankę z selera i orzechów, remoladę z selera z wędzoną makrelą oraz purée z selera z jarmużem i pieczenią z łopatki. Dlaczego, zdaniem Piotra Kucharskiego, seler nadaje się idealnie na zupę-krem?
Krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany z domowym majonezem, domowy majonez, schabowe inaczej. Skorzystajcie z naszych przepisów!
Drugie śniadanie jest równie ważne jak pierwsze. Może być na bazie pieczywa, którego rodzajów jest bez liku. Chleb można też zastąpić domowymi wypiekami typu racuszki. Andrzej Polan, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował: racuszki drożdżowe z jabłkami, bułeczki pomidorowe i banana dog z serem. A jak wygląda Wasze drugie śniadanie?
Jej blog kulinarny powstał z miłości do ... fotografii. W naszej kuchni, Eliza Mórawska, pokazała jak samodzielnie zrobić chleb. Pieczecie chleb w domu?
Chleb żytni na zakwasie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Tym razem ciekawość Mikołaja Reya zaprowadziła go do Podłęża w Małopolsce. Asystował tam piekarzowi podczas wypiekania chleba na zakwasie.
Piotr Kucharski, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotował chleb jęczmienny, kruche ciasto z bzem i owocami leśnymi, potrawkę z królika, grzybów, kukurydzy i orzechów, zupę szczawiową z jajkiem w koszulce, konfiturę z jarzębiny, kozi ser z pikantną konfiturą z jarzębiny. Skorzystajcie z jego przepisów! Smacznego :)
Idealny do przechowywania żywności. Ma właściwości antyalergiczne. W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Adrianna Wołczyk, właścicielka firmy szyjącej lniane worki. Skąd zrodził się pomysł na produkcję lnianych worków?
W naszej kuchni Piotr Kucharski pokazał, jak samemu przygotować domowy majonez, chleb orkiszowy, przyprawę uniwersalną, jogurt naturalny, cukier waniliowy i domowy żółty ser. Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza i zróbcie to sami!
Dobrze planować swoje tygodniowe menu, robić zakupy z listą zakupową, dzięki temu możemy zaoszczędzić - radzi kucharz Piotr Kucharski, który podpowiada, jak przygotować tani i samczny obiad dla rodziny. Szaszłyki drobiowe z pieczonymi warzywami, ryż z łososiem i jajkami gotowanymi na twardo, zapiekanka z kapusty włoskiej i zupa pomidorowa z chlebem i soczewica - to potrawy, które Piotr przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN.
Pumpernikiel został wymyślony w Niemczech. W założeniu jego główną cechą miała być kilkumiesięczna świeżość. Czy ta idea przetrwała? Jaka jest tajemnica jego produkcji ? Co daje tę wyjątkową słodycz i niezwykły zapach? W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Maciej Nowak. A z czym Dorota Wellman podaje pumpernikiel?
Tym razem, w kuchni Dzień Dobry TVN, Piotr Kucharski przygotował potrawy bezglutenowe. Co było największym wyzwaniem dla Piotra? Chleb, pizza ziemniaczana, pizza ziemniaczana, czy może kruche ciasteczka?
Ewelina Wojtasik prowadzi blog kulinarny i uwielbia gotować! W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała pasty do smarowania pieczywa - z dyni, z pomidorów i z zielonego groszku. Wspaniała alternatywa dla gotowych "mazideł". Smacznego!
Pieczenie chleba na zakwasie wymaga cierpliwości i czasu. W kuchni Dzień Dobry Piotr Kucharski TVN postanowił sprostać tym wymaganiom. Pachniało w całym studiu! A jako dodatek do chleba przygotował pasztet z koniakiem i masło koniakowe.
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania z cebuli: wątróbkę z musztardową gruszką i gotowaną cebulą, zupę z pieczonej cebuli, cebulową tartę tatin. Nie mogło też zabraknąć chleba, tym razem cebulowego, który jest znakiem rozpoznawczym Piotra Kucharskiego. Jakie cebule wykorzystał, przygotowując swoje potrawy? Co trzeba zrobić, by podczas pieczenia nie popękały boki chleba?
Dziś kuchnia tylko dla mężczyzn! Piotr Kucharski proponuje panom w Dzień Dobry TVN bardzo zdrowe i treściwe dania - stek, angielskie śniadanie i babeczki z borówkami. Nie mogło zabraknąć też chleba wypiekanego przez Piotra.
Dziś Anna Starmach nawiązuje do kuchni amerykańskiej, bardzo prostej, dla dzieci. Proponuje sernik, bo to pierwsze cisto, które upiekła w dzieciństwie, w wersji amerykańskiej oczywiście. Czym różni się on od naszego tradycyjnego sernika? Jak samemu przygotować w domu chleb? Skorzystajcie z przepisów i porad Anny Starmach!
Tanio, smacznie i ekonomicznie - w kuchni Dzień Dobry TVN postawiliśmy na ziemniaki, chleb i kurczaka. Zobacz, jak gotować, by jeść do syta aż przez 3 dni!
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, na które wydał tylko po 5 zł. Zobacz, jak minimalnym kosztem zrobić pyszne potrawy!
Mija rok od kiedy Piotr Kucharski wygrał drugą edycję konkursu „Gotuj o wszystko” i został kucharzem Dzień Dobry TVN, który regularnie gości w Waszych domach. To okazja, by uczcić to wyjątkowymi potrawami. Rozsmakujcie się w urodzinowym torcie, combrze z królika z balsamiczną cebulą oraz zupie z pieczonej marchewki i selera.
Kołacz to rodzaj wypieku, który odgrywa olbrzymią role w obrzędach Słowian. Tym razem Maciej Nowak sprawdził słodkie smaki sokólskie: makowiec, ciasto drożdżowe, kruszonkę. Czy kołacz zawsze musi być okrągły?