Zapiekanka kalafiorowa z tymiankiem
Składniki:
1 duży kalafior
50 ml mleka
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka tymianku Kamis
200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 łyżka masła
1 kula mozzarelli
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.
W tym czasie podsmażyć na maśle posiekaną cebulę.
Gdy się zeszkli dodać do niej kaszę i przesmażyć razem.
Lekko wychłodzić, dodać jedno jajko i wymieszać.
Przełożyć do naczynia do zapiekania i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 10 minut.
Połowę kalafiora zmiksować z mlekiem, masłem, jednym jajkiem, żółtkiem i tymiankiem.
Pure doprawić solą i pieprzem.
Drugą połowę podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.
I wymieszać z pure kalafiorowym.
Masę przelać na podpieczoną kaszę.
Na górę poukładać porwane kawałki mozzarelli.
Ponownie wstawić do piekarnika na 25-30 minut.
Cytrynowo-tymiankowe nóżki z kurczaka
Składniki:
Kurczak
10 podudzi z kurczaka
2 łyżki oleju do smażenia
4 łyżeczki tymianku
1 cebula
6 ząbków czosnku
2 cytryny
Sól i pieprz
100 ml śmietany 30%
Pieczone ziemniaki
1 kg małych ziemniaków do pieczenia
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki tymianku Kamis
2 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Nóżki z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Odstawić na 30 minut do zamarynowania (najlepiej na noc).
Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą złociste.
Dodać cebulę pokrojoną w dużą kostkę.
Posiekany czosnek i cytryny pokrojone w plasterki.
Dusić pod przykryciem podlewając bulionem lub wodą.
Dusić aż mięso będzie miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości.
Wyjąć nóżki z kurczaka a do sosu dolać śmietany.
Podgotować przez chwilę.
Ziemniaki dokładnie umyć.
Osuszyć na ręcznikami papierowymi.
Skropić oliwą z oliwek i posypać przyprawami.
Dokładnie wymieszać, wysypać na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na 20-25 minut.
Nóżki z kurczaka podawać z sosem i ziemniakami.
Chleb tymiankowo-serowy
Składniki:
300 ml wody
10 g drożdży
30 g cukru
30 g masła
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki tymianku Kamis
100 g tartego parmezanu
3 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie.
Dodać cukier, masło mąkę i sól.
Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35x35 cm.
Posmarować roztopionym masłem.
Posypać tymiankiem i połową sera.
Zwinąć w roladę, przekroić wzdłuż na połowę.
Obrócić, aby przecięte boki były na zewnątrz i poprzekładać podobnie do chałki.
Włożyć do keksówki o wymiarach około 27 cm.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Przed włożeniem do piekarnika posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN