Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Chleb bezglutenowy
Składniki:
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki kukurydzianej
175 g maki gryczanej
400 g letniej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki gumy ksantanowej
2 łyżki oleju roślinnego
1 jajko
ziarna słonecznika do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę ziemniaczaną, kukurydziana i gryczaną bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do mieszanki mąk dodać sól, proszek do pieczenia i gumę ksantanową. Dokładnie wymieszać, do suchych składników dolać wodę z drożdżami i roztrzepane jajko. Wymieszać przez chwilę aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy (około 25 cm). Wierzch posypać ziarnami słonecznika, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wstawić foremkę i piec około 50 minut.
Pizza ziemniaczana
Składniki:
Spód:
600 g ziemniaków
sok z jednej cytryny
50 g tartego sera parmezan
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki kukurydzianej
Dodatki:
200 g sosu pomidorowego
200 g mozzarelli
6 plasterków szynki dojrzewającej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z sokiem z cytryny. Masę przełożyć na sito i odstawić do ocieknięcia na około 20 minut. Pod koniec docisnąć masę do sita aby usunąć nadmiar wody. Do masy dodać pozostałe składniki na spód i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na okrągłą formę do pieczenia (około Ø 28), wyrównać i wstawić do rozgrzanego pieca do 200°C. Piec około 25 minut. Na wierzch podpieczonego placka wyłożyć sos pomidorowy, ułożyć kawałki porwanej mozzarelli i plasterki szynki. Ponownie podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
Placek migdałowy
Składniki:
4 jajka
200 g cukru pudru
250 g mielonych migdałów
skórka otarta z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywno dodając cukier. Pod koniec dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Dodać mielone migdały, skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do okrągłej (Ø 24 cm) natłuszczonej formy i piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 35 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kruche ciasteczka
Składniki:
130 g mąki ryżowej
70 g mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
100 g łyżki miękkiego masła
100 g cukru
1 jajko
100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Obie mąki dokładnie wymieszać ze sobą. Następnie dodać proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Wymieszać i dodać masło i jajko i płatki migdałowe. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Przy pomocy foli spożywczej z ciasta uformować walec. Wstawić na 20 minut do lodówki. Następnie pokroić na 1 cm plasterki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C przez około 10 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN