Wychowali się w pracy rodziców. "To płynie w naszej krwi"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Rodzinna tradycja, sposób na życie
Rodzinna tradycja, sposób na życie
Jak unikać niepotrzebnych wydatków?
Jak unikać niepotrzebnych wydatków?
Oddaj moje 500+
Oddaj moje 500+
Jak uczyć dzieci czym są finanse?
Jak uczyć dzieci czym są finanse?
Rozmowy Polaków o pieniądzach
Rozmowy Polaków o pieniądzach
Wyginam śmiało ciało w pracy
Wyginam śmiało ciało w pracy
Zalety krótkiego treningu w pracy
Zalety krótkiego treningu w pracy
Dni wolne od pracy w 2024 roku
Dni wolne od pracy w 2024 roku
Dostępność kredytów i zdolność kredytowa
Dostępność kredytów i zdolność kredytowa
OszczędzaMY – kredytowy ból głowy
OszczędzaMY – kredytowy ból głowy
Zmiany w Kodeksie Pracy już od sierpnia
Zmiany w Kodeksie Pracy już od sierpnia
Workation - praca i wakacje
Workation - praca i wakacje
Praca leży na ulicy? Nie! Wisi na szybie
Praca leży na ulicy? Nie! Wisi na szybie
Czy 16 godzin pracy to gwarancja sukcesu?
Czy 16 godzin pracy to gwarancja sukcesu?
Czy praca po 16 godzin dziennie to gwarancja sukcesu?
Czy praca po 16 godzin dziennie to gwarancja sukcesu?
Kto z nas od czasu do czasu nie przebywał w pracy u swoich rodziców? Tam podglądaliśmy tajniki różnych profesji i zbieraliśmy pierwsze doświadczenia. Często przekłada się to na zajęcie, jakie wykonujemy w dorosłym życiu. O zawodach, które stały się rodzinną tradycją i są przekazywane z pokolenia na pokolenie, opowiadali w Dzień Dobry TVN krawiec Karol Rzeszutko oraz cukiernicy, bracia Krzysztof i Michał Miś.

Rodzinna tradycja krawiecka

Karol Rzeszutko jest prawnukiem Antoniego Krupy, który w 1926 r. po szkole krawieckiej postanowił razem żoną Marią otworzyć pracownię krawiecką. Dziadek naszego gościa urodził się "pod maszyną" i tak wszedł w ten fach. Do końca życia robił to, co kochał – był najstarszym krawcem w Polsce, prowadził pracownię przez kilkadziesiąt lat.

- Kontynuatorką była moja mama. W pracowni przebywałem, jak byłem mały, wtedy, gdy nie było ze mną co zrobić między szkołą a domem. Guziki, nitki, materiały, porządkowanie szpilek - to były moje zabawy z rzemiosłem w najmłodszych latach - wspomina Karol Rzeszutko w Dzień Dobry TVN.

Nie wiązał swojego życia z krawiectwem, chciał bowiem próbować innych rzeczy. Zamierzał działać w marketingu, ale nudziła go praca za komputerem. Rzucił ówczesne zajęcie i wrócił do rodzinnej pracowni. Wtedy dziadek pokazał mu podstawowe umiejętności. W 2015 r. obronił tytuł mistrzowski na ocenę celującą.

- Miałem obok siebie dziadka i mamę, którzy podpowiadali mi, prowadzili mnie przez cały proces wejścia w sztukę tworzenia odzieży na miarę - podkreśla. Aktualnie odpowiada za krojownię. - Krawiectwo mamy w swoich tkankach, to płynie w naszej krwi - twierdzi Karol Rzeszutko.

Cukiernik - zawód od pokoleń

Rodzinna tradycja połączyła braci Krzysztofa i Michała Misiów, którzy zostali cukiernikami. Ich pradziadek Franciszek był kucharzem w jednej z najlepszych łódzkich restauracji, Tivola, a dziadek Józef - szefem kuchni w Grand Hotelu. Jego syn uczył się na cukiernika i wspólnie z ich ojcem w 1989 r. otworzył swoją pierwszą cukiernię w Łodzi. Data nie była przypadkowa.

- 1 lutego, w tłusty czwartek - zaznacza Michał Miś. Jego brat nie ukrywa, że rodzina miała duży wpływ na wybór zawodu.

- Codziennie mówiło się o cukierni, cały czas się przebywało. Tata mnie zabierał, pomagaliśmy, pączki zawijaliśmy, bo to jest najprostsze dla małych chłopców. Od tego się właśnie zaczęło i trwa do dzisiaj. Może i były bunty, poszedłem na studia, ale zawsze ta cukiernia była. Wróciliśmy i razem prowadzimy ten interes - opowiada Krzysztof Miś.

- Można powiedzieć, że słodka kariera. Jest to ciężki zawód, ale daje nam dużo przyjemności - podsumowuje Michał Miś.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki dostępne są na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Luiza Bebłot

Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana