Ponad połowa Polaków przygotowuje za dużo jedzenia na święta. Lista potraw, które najczęściej wyrzucają

Ponad połowa Polaków przygotowuje za dużo jedzenia na święta
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jajka i kiełbasa - królowie wielkanocnego stołu
Jajka i kiełbasa - królowie wielkanocnego stołu
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
54 proc. Polaków przygotowuje na Wielkanoc więcej jedzenia niż potrzebuje - wynika z badania Kantar Public na zlecenie aplikacji Too Good To Go. - Sałatka jarzynowa jest na szczycie najbardziej marnowanych potraw - podkreśla Anna Kurnatowska. Jak temu zapobiec?

Wielkanocne marnowanie

Wielkanocne potrawy na stole to część tradycji, której ciemną stroną bywa marnowanie jedzenia. Niestety, jak pokazują badania, często przygotowujemy ich za dużo i zamiast do naszych żołądków trafiają one do kosza.  Z danych zebranych przez Too Good To Go wynika, że po Wielkanocy najczęściej wyrzucamy:

  • sałatkę jarzynową (62 proc.),
  • pieczywo (39 proc.),
  • wędlinę - różnego rodzaju szynki (27 proc.),
  • jajka na twardo (21 proc.),
  • jajka faszerowane (20 proc.).

- Sałatka jarzynowa jest potrawą, bez której nie wyobrażamy sobie świąt, więc jest to paradoksalne, że to właśnie ona znajduje się na szczycie najbardziej marnowanych potraw przez Polaków. To wynika przede wszystkim z tej ilości. Przygotowujemy jej za dużo i przechowujemy ją nieodpowiednio - tłumaczyła Anna Kurnatowska z firmy To Good To Go.

Jak nie marnować jedzenia w święta?

Na szczęście coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z problemu, jakim jest marnowanie jedzenia. Dlatego przypominamy porady edukatorki ekologicznej Sylwii Majcher, co zrobić, by uniknąć strat.

-  Wystarczy, że tę sałatkę jarzynową pokroimy, ale nie wymieszamy od razu z majonezem, tylko podzielimy na porcje. Poszczególne racje będziemy mogli przyrządzić tuż przed podaniem. Jeśli po świętach okaże się, że nie wszystkie warzywa cieszyły się zainteresowaniem, z powodzeniem wykorzystamy je jako składniki do zupy albo zamrozimy, co w przypadku sałatki z dodatkiem majonezu byłoby niemożliwe - wyjaśniła autorka książek o niemarnowaniu jedzenia w rozmowie z dziendobry.tvn.pl.

Jak dodała, potrawy warto mrozić w mniejszych porcjach, a na opakowaniach napisać datę włożenia i wyjęcia z zamrażalnika. - W ten sposób łatwiej nam będzie to później wykorzystać - podkreśliła. Pozostałe porady Sylwii Majcher znajdziesz w artykule Wielkanoc w duchu zero waste.

Pamiętajmy też, że produkty możemy oddać do jadłodzielni czy schronisk dla bezdomnych.

Zobacz także:

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

podziel się:

Pozostałe wiadomości