Szampańska kawa
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
150 ml wody
50 ml szampana lub wina musującego (może być słodkie)
1 łyżeczka syropu cukrowego
tonik
cząstka cytryny
kostki lodu
Przyrządzanie:
Kawę rozpuścić w wodzie. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu i wlej kawę. Dodaj szampana lub wino musujące. Dolej syrop cukrowy. Nie mieszaj. Uzupełnij szklankę do pełna tonikiem. Dekoruj cząstką cytryny. Możesz tą kawą zarówno podnosić toasty jak i, na co dzień, delektować się jej mocnym orzeźwieniem.
Sprzęt: nie
Czas wykonania: 10 minut
Płomienne zauroczenie
Składniki:
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Jacobs
400 ml wody
cukier waniliowy
pół opakowania lodów malaga
pół opakowania lodów orzechowych
4 łyżeczki rumu lub koniaku
4 kostki cukru
Przyrządzanie:
Posłodzić kawę cukrem waniliowym. Przygotować 2 wysokie szklanki, do każdej z nich wkładać, na przemian, gałkę lodów malaga i orzechowych, aż do wypełnienia szklanki, a następnie wlać kawę. Na łyżce położyć 2 kostki cukru, delikatnie zalać je połową alkoholu, ostrożnie podpalić i położyć w szklance, na lodach. Czynność powtórzyć w drugiej szklance.
Sprzęt: nie
Czas wykonania: 15 minut
Musujące tuskawki
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
7-10 truskawek
10 ml syropu miętowego
woda gazowana – do uzupełnienia
3 kostki lodu
Przyrządzenie:
Zmiksuj świeże truskawki (lub mrożone) z syropem miętowym i przelej do kieliszka od szampana. Na truskawki powoli nalej wcześniej przygotowaną kawę, by otrzymać dodatkowe warstwy. Dodaj kostki lodu. Kieliszek uzupełnij zmiksowanymi truskawkami i wodą gazowaną.
Sprzęt: mikser
Czas wykonania: 20 minut
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN