Sebastian Olma i 8-klasiści
Szef kuchni Sebastian Olma odwiedził uczniów ósmej klasy z 85 SP w Warszawie, by przeprowadzić szkolne warsztaty kulinarne. Nastolatkowie nie tylko podążali wskazówkami eksperta, ale i musieli zmierzyć się z kuchenną matematyką. Wspólnie przygotowali proste, acz zdrowe i smaczne desery, pizzę oraz przekąski. - Chcemy pokazać, że kuchnia to nie tylko gotowanie, ale przez kuchnię można się nauczyć geografii, fizyki, chemii, matematyki. Wszędzie mamy liczby, kształty i odkrycia geograficzne - tłumaczyła kulinarną inicjatywę wicedyrektor Agnieszka Olszewska.
Kuchnia, która łączy
Sebastian Olma podzielił się z młodzieżą swoim doświadczeniem, a także przekazał najmłodszym wskazówki łączące matematykę i chemię z gotowaniem. Celem zajęć była też dobra zabawa oraz praca w grupie, która świetnie się sprawdziła podczas przygotowywania wspólnej pizzy.
- Urośnie? Można powiedzieć, że drożdże "żyją". [...] Łączymy biologię, żywy organizm, z chemią, bo nasze ciasto rośnie - tłumaczył kucharz, prezentując ciasto.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rozgrzewające zupy Sebastiana Olmy. Poznaj przepisy idealne na jesienne obiady
- Sernik pieczony z borówkami, malinami i czereśniami na zwieńczenie lata
- Ciekawy pomysł na obiad? Wypróbuj węgierski kociołek z papryką i grzybami
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło: Marta Wrońska
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN