Szkolne gotowanie z Sebastianem Olmą. "Łączymy biologię, żywy organizm, z chemią"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Szkoła od strony kuchni z Sebastianem Olmą
Szkoła od strony kuchni z Sebastianem Olmą
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Nauka poprzez gotowanie jest nie tylko praktyczna, ale i zabawna. Przekonali się o tym uczniowie jednej z warszawskich podstawówek. Zamiast zwyczajnej lekcji spotkali się z szefem kuchni Sebastianem Olmą, by przed kamerami Dzień Dobry TVN spróbować swoich sił w kuchni. Jak im poszło?

Sebastian Olma i 8-klasiści

Szef kuchni Sebastian Olma odwiedził uczniów ósmej klasy z 85 SP w Warszawie, by przeprowadzić szkolne warsztaty kulinarne. Nastolatkowie nie tylko podążali wskazówkami eksperta, ale i musieli zmierzyć się z kuchenną matematyką. Wspólnie przygotowali proste, acz zdrowe i smaczne desery, pizzę oraz przekąski. - Chcemy pokazać, że kuchnia to nie tylko gotowanie, ale przez kuchnię można się nauczyć geografii, fizyki, chemii, matematyki. Wszędzie mamy liczby, kształty i odkrycia geograficzne - tłumaczyła kulinarną inicjatywę wicedyrektor Agnieszka Olszewska.

Kuchnia, która łączy

Sebastian Olma podzielił się z młodzieżą swoim doświadczeniem, a także przekazał najmłodszym wskazówki łączące matematykę i chemię z gotowaniem. Celem zajęć była też dobra zabawa oraz praca w grupie, która świetnie się sprawdziła podczas przygotowywania wspólnej pizzy.

- Urośnie? Można powiedzieć, że drożdże "żyją". [...] Łączymy biologię, żywy organizm, z chemią, bo nasze ciasto rośnie - tłumaczył kucharz, prezentując ciasto.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Źródło: Marta Wrońska

Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości