Materiał promocyjny

Jedyna taka szkoła pszczelarska w Polsce i w Europie. "Sery z miodem posypane kawą to nasze ostatnie odkrycie"

Szkoła dla pszczelarzy - jedyna taka w Polsce i w Europie
Jedyna taka szkoła pszczelarska w Polsce i w Europie
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Pszczelej Woli znajduje się Zespół Szkół Rolniczych, w którym funkcjonuje m.in. Technikum Pszczelarskie. To właśnie tam niemal od 80 lat przyszli pszczelarze uczą się swojego zawodu. Jak wygląda proces odwirowywania miodów?

Jak wygląda pozyskiwanie miodu?

Czas na pozyskiwanie miodów trwa od maja do połowy lub końca września. Pszczelarze wówczas w pierwszej kolejności zajmują się najjaśniejszym rodzajem miodów - rzepakowym. Pozostałe są coraz ciemniejsze w zależności od kolejności pozyskiwania. - Kolory te zawdzięczamy barwnikom i właściwościom nektaru roślin - uświadamia Mariusz Chachuła, nauczyciel przedmiotów zawodowych pszczelarskich w Zespole Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli.

- Najpierw odsklepiamy plastry, na których znajduje się dojrzały miód. Wkładamy je do urządzenia, zamykamy i uruchamiamy. Miód siłą odśrodkową trafia na ścianki, później zostaje przepuszczony przez sito i finalnie trafia do słoików
- instruuje ekspert.

Wykorzystanie miodu w kuchni

Do Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli wybrała się reporterka Dzień Dobry TVN Magda Bober, która nie tylko miała okazję przyglądać się procesowi pozyskiwania miodu, lecz także porozmawiać z nauczycielką przedmiotów zawodowych gastronomicznych w tamtejszym Zespole Szkół Rolniczych. Dziennikarka poprosiła ekspertkę o wskazanie potraw, które idealnie komponują się z tym naturalnym wyrobem pracowitych pszczół.

- Miodu możemy używać praktycznie do wszystkich potraw. Jest to doskonałe źródło energii, które zastępuje nam cukier w każdej postaci i inne słodziki. Możemy polać miodem pajdę chleba z twarogiem, możemy polać miodem rzepakowym racuchy. Sery z miodem posypane kawą to bardzo ciekawa przekąska, nasze ostatnie odkrycie, które cieszy się powodzeniem - wymieniła pani Anna Szcześniak.

Nauczycielka dodała, że delikatnego miodu rzepakowego można użyć również do doprawienia zup lub kremu z dyni, natomiast ostrzejszego miodu gryczanego do złamania smaku chociażby w zupie pomidorowej.

Miód to Twoje naturalne źródło energii, a także substancji korzystnych dla naszego zdrowia. Miód rzepakowy ponadto poprawia koncentrację oraz przyspiesza i wspomaga regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym. Miody, w tym rzepakowy, warto wykorzystywać w codziennej diecie. Szczególnie teraz, jesienią.

Zastosowanie miodów w kuchni jest właściwie nieograniczone. Warto wykorzystywać go w potrawach i napojach. Na uwagę zasługuje fakt, że miód rzepakowy, ze względu na swój delikatny smak nie zmienia walorów smakowych potraw, do których jest dodawany.

Jak wygląda wirówka do pozyskiwania miodu? Zobacz w naszym materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Plansza
Miody - plansza
Plansza
Źródło: Materiały sponsora

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości