Co zrobić, żeby mleko nie przywierało do garnka i nie wykipiało? Mamy na to sposób!

Kipiące mleko w garnku
Co zrobić, żeby mleko nie przywierało do garnka i nie wykipiało?
Źródło: Michael Haegele/Getty Images
Kiedy gotuje się mleko trzeba być niezwykle czujnym. Wystarczy moment nieuwagi, mrugnięcie i cała zawartość rondla jest na kuchence, a spód garnka będzie trzeba szorować. Dlaczego właściwie mleko kipi i co zrobić, aby tego uniknąć? Czy da się zapobiec jego przywieraniu? Znamy odpowiedź na te pytania.

Dlaczego mleko kipi i przywiera?

Kto nie zna sytuacji, w której odwraca na chwilę wzrok od gotującego się mleka, a ono natychmiast wylewa się z garnka na płytę kuchenki. Nie ma tak właściwie z żadnym innym gotującym się płynem. Dlaczego zatem mleko kipi? Przyczyną jest kożuch, który powstaje najczęściej w momencie, kiedy przestaje się mieszać mleko. Pod wpływem wysokiej temperatury białko ścina się, tworząc właśnie kożuch, który zaczyna pokrywać wierzchnią warstwę płynu. Temperatura i ciśnienie pod nim gwałtownie rosną, co prowadzi do szybszego gotowania się i pienienia mleka, a kiedy kożuch się przerwie - płyn wylewa się poza garnek. 

Zobacz wideo: Czym zastąpić mleko?

Czym zastąpić mleko?
Dziś na warsztat bierzemy mleka i roślinne napoje. Czym każdy z nich się charakteryzuje? Często mówimy mleko roślinne, ale to błąd, są to napoje.
Źródło: Dzień Dobry TVN

Kożuch powstaje w stosunkowo niskiej temperaturze, ponieważ 70 stopni Celsjusza. Aby uniknąć jego powstawania, wystarczy stale mieszać mleko, przez co ciągle rozbijane są ścinające się cząsteczki białka. Przyczyną przywierania do garnka jest wysoka temperatura spodu rondla. Trzeba dokładnie mieszać i wzbudzać płyn przy dnie, aby nie zastał się on i nie przypalił.

Co zrobić, żeby mleko nie kipiało i nie przywierało?

Czy to możliwe zatem, żeby mleko nie przywierało i nie wykipiało? Jak najbradziej. Pierwszą metodą jest mieszanie - podgrzewane mleko należy stale mieszać i nie doprowadzać do wrzenia, czyli utrzymywać temperaturę poniżej 70 stopni.

Drugą metodą jest położenie drewnianej łyżki na garnku z gotującym się mlekiem, drewno absorbuje gorącą parę wodną i zmniejsza ryzyko wykipienia. Można też zastosować babciną metodę smarowania brzegów i wewnętrznej strony rondla powyżej linii płynu - masłem.

A co zrobić, aby gotujące się mleko nie przywierało? Można wypełnić delikatnie dno rondla wodą, jeżeli nie będzie się intensywnie mieszać, pozostanie ona poniżej mleka (gdyż jest ono tłustsze od wody) i gotujący się płyn nie przywrze do dna. Jeśli jednak mleko będzie mieszane podczas gotowania, warto wybrać silikonową szpatułkę do tego. Można nią zbierać przywierające do dna mleko. Mącone mleko podczas podgrzewania nie będzie przystawało do ścianek i zmywanie będzie później znacznie prostsze!

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Michael Haegele/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Kiedy trzeba iść do kościoła w czasie Triduum Paschalnego i Wielkanocy?

Kiedy trzeba iść do kościoła w czasie Triduum Paschalnego i Wielkanocy?

Przed laty była obiecującą aktorką. Dlaczego żona Ryana Goslinga rzuciła karierę?

Przed laty była obiecującą aktorką. Dlaczego żona Ryana Goslinga rzuciła karierę?

Triduum Paschalne - najważniejsze wydarzenie w roku liturgicznym katolików

Triduum Paschalne - najważniejsze wydarzenie w roku liturgicznym katolików

Majonez odchudzony, wegański i tradycyjny. Jak wykonać je samodzielnie w domu?

Majonez odchudzony, wegański i tradycyjny. Jak wykonać je samodzielnie w domu?

Życzenia dla kapłanów – na Wielki Czwartek i inne okazje

Życzenia dla kapłanów – na Wielki Czwartek i inne okazje

Jak zrobić pyszne i zdrowe żelki w domu? Przepis krok po kroku

Jak zrobić pyszne i zdrowe żelki w domu? Przepis krok po kroku

W aptekach nie ma leków na ADHD. "Bez tego nie jestem w stanie pracować"

W aptekach nie ma leków na ADHD. "Bez tego nie jestem w stanie pracować"

"Możemy sobie wprowadzać nowy smak, nowy aromat". Dlaczego jeszcze warto jeść chwasty?

"Możemy sobie wprowadzać nowy smak, nowy aromat". Dlaczego jeszcze warto jeść chwasty?

Międzynarodowy Dzień Bez Kłamstwa - dlaczego kłamiemy?

Międzynarodowy Dzień Bez Kłamstwa - dlaczego kłamiemy?

Irena Santor przeszła operację, teraz mieszka w Skolimowie. "Wracam tu do zdrowia"

Irena Santor przeszła operację, teraz mieszka w Skolimowie. "Wracam tu do zdrowia"