Weekendowe śniadanie na bogato. Poznaj przepisy Kasi Bukowskiej

Kasia Bukowska w kuchni Dzień Dobry TVN
Kasia Bukowska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online
Leniwy sobotni, czy niedzielny poranek nie może się obejść bez pysznego śniadania. Gorące bułeczki cynamonowe, domowe burgery z dynią i czosnkiem, czy pieczona owsianka z pewnością świetnie się wpiszą się w tę konwencję. Kasia Bukowska w kuchni Dzień Dobry TVN pokaże, jak je przygotować.

Bułeczki cynamonowe z jabłkiem

Składniki na bułeczki:

  • 2 szklanki letniego mleka;
    • 1 ½ opakowania suszonych drożdży;
      • ½ szklanki cukru;
        • 5 szklanek mąki;
          • ½ kostki miękkiego masła;
            • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
              • ½ łyżeczki soli.

                Sposób przygotowania:

                Do dużej miski wlewamy lekko ciepłe mleko i wsypujemy do niego suszone drożdże, cukier i pół szklanki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 minut.Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować – na ich powierzchni muszą pojawić się bąbelki lub piana. Gdy właśnie tak wyglądają dosypujemy pozostałe 4 ½ szklanki mąki, dodajemy pół kostki miękkiego masła, wsypujemy sodę i sól. Mieszamy początkowo łyżką, a następnie przechodzimy do zagniatania. Po około 5 minutach zagniatania ciasto wraca do miski i ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy je na podsypanym mąką blacie na bardzo długi, cienki prostokąt. Przygotowujemy szybko nadzienie.

                Składniki nadzienia:

                • ½ kostki bardzo miękkiego masła;
                  • ½ szklanki brązowego cukru;
                    • 3 łyżeczki cynamonu;
                      • 3 jabłka.

                        Sposób przygotowania:

                        Na rozwałkowanym cieniutko cieście rozsmarowujemy równą warstwą od brzegu do brzegu masło. Najwygodniej robić to dłonią, ewentualnie sztywnym pędzelkiem. Masło obsypujemy równomiernie brązowym cukrem i cynamonem. Jabłka ścieramy (wraz ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Na cukrze rozkładamy starte jabłka. Zaczynamy zwijanie ciasta w rulon. Zwijamy go po szerzej krawędzi i robimy to ciasno. Następnie gotowy rulon kroimy w równej grubości plastry. Używamy ostrego noża i staramy się nie miażdżyć ciasta podczas krojenia. Powinniśmy uzyskać około 30 plastrów. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i w niej ustawiamy na sztorc bułeczki. Powinny znajdować się blisko siebie – po upieczeniu pozrastają się ze sobą. Bułeczki ostatni raz pozostawiamy do wyrośnięcia (przykryte wilgotną ściereczką) na około 25 minut. Następnie wstawiamy je do pieca nagrzanego do 180oC na około 25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w blaszce do ostygnięcia.

                        Pieczona owsianka z owocami

                        Składniki:

                        • 2 jajka;
                          • 2 1/2 szkl. mleka;
                            • 2 czubate łyżki masła orzechowego;
                              • 1/4 łyżeczki soli;
                                • 1/4 łyżeczki cynamonu;
                                  • 1/4 łyżeczki kardamonu;
                                    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
                                      • 2 szklanki płatków owsianych;
                                        • 1/4 szkl. rodzynków;
                                          • 2-3 łyżki wiórków kokosowych;
                                            • 1-2 łyżeczki cukru;
                                              • Owoce (jabłka, banany, gruszki, borówki, maliny...);
                                                • Masło do wysmarowania formy.

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Piekarnik rozgrzewamy do 175oC. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich mleko, masło orzechowe i sól, mieszamy dokładnie. Teraz dosypujemy cynamon, kardamon, proszek do pieczenia, płatki owsiane i rodzynki, i ponownie łączymy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę owoców - np. pokrojone w kostkę jabłko albo borówki. Na owoce wylewamy owsiankę, rozkładamy równo i układamy kolejną warstwę owoców np. plasterki banana lub maliny. Wierzch posypujemy kokosem i cukrem. Owsiankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut.

                                                  Burgery śniadaniowe z dynią, pieczonym czosnkiem i hummusem

                                                  Składniki:

                                                  • 6 plastrów dyni piżmowej;
                                                    • 3 łyżki roztopionego masła;
                                                      • 1 ½ łyżki miodu;
                                                        • ¼ łyżeczki cynamonu;
                                                          • 6 ząbków czosnku;
                                                            • 6 bułek do burgerów;
                                                              • ok. 300g hummusu (domowego lub ze sklepu);
                                                                • 3 garście rukoli;
                                                                  • sól i świeżo mielony pieprz;

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Piekarnik rozgrzewamy do 220oC. Z dyni piżmowej, z podłużnej części bez pestek odkrawamy 6 równej grubości plastrów (około 1cm). Pozbawiamy ją skórki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Stopione masło mieszamy z miodem i cynamonem. Przy pomocy pędzelka smarujemy dynię, przyprawiamy ją również solą i pieprzem, po czym wstawiamy do pieca. Obok plastrów dyni układamy nieobrane ząbki czosnku zawinięte dodatkowo w folię aluminiową. Dynia powinna się piec ok.25-30 minut lub do czasu aż zmięknie, a jej powierzchnia nabierze miejscami złoto-brązowego koloru. Po upieczeniu ząbki czosnku rozwijamy z folii i obieramy z łupinek. Każdy ząbek rozgniatamy i rozsmarowujemy na spodzie każdej bułeczki. Bułki możemy wcześniej lekko stosować lub zrumienić na patelni. Na spodzie bułki i czosnku powinna znaleźć się porcja hummusu, pół garści rukoli, plaster upieczonej dyni i wierzch bułki (najlepiej również lekko posmarowany hummusem).  Burgery można wzbogacić wedle swojego upodobania - większą porcją warzyw, jajecznicą lub jajkiem sadzonym, serem...

                                                                    Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                    Reporter: Katarzyna Bukowska

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                    Materiał promocyjny

                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana