Przepisy kulinarne

Koreańskie dania – zdrowie i smak na talerzu

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Uśmiechnięta kobieta z dzieckiem nad suto zastawionym stołem. Kuchnia koreańska. Przepisy kulinarne.
Images By Tang Ming Tung/Getty ImagesKuchnia koreańska

Koreańskie jedzenie to ostre potrawy, dbałość o estetykę, wielobarwność, niska kaloryczność. Tak w skrócie można opisać kuchnię koreańską, która jest wielką biesiadą z niekończącymi się nigdy przystawkami. Wiele koreańskich potraw ma również właściwości lecznicze i zdrowotne. Dania koreańskie podawane są zazwyczaj w małych miseczkach, co pozwala tworzyć ciekawą, kolorową kompozycję.

Filarem koreańskiej kuchni jest kimchi, czyli mieszanka warzyw wykorzystywana do niemal każdego posiłku. Istnieje wiele przepisów na to słynne danie, niektóre zalecają dodanie krewetek czy mięsa. Koreańskie potrawy to także zupy i bardzo ważny w tej części świata ryż. Charakterystyczna jest także pasta ze sfermentowanej soi, zwana doenjang. Choć kuchnia koreańska bazuje na potrawach ostrych, umiejętnie równoważy smaki, stosując kontrasty: słodycz przełamywana jest czymś kwaśnym, a danie rozgrzewające podane zostaje wraz z chłodzącym.

Najbardziej znane potrawy koreańskie

Podstawowymi składnikami, na których bazuje kuchnia koreańska są: ryż, warzywa i mięso. W przepisach kuchni koreańskiej znajdziemy wiele dań niskokalorycznych i zdrowych, ponieważ mieszkańcy Korei przykładają dużą wagę do zdrowego odżywiania, zachowania równowagi między ciałem i duszą, co wynika z ich filozofii i religii. Cechą charakterystyczną koreańskich potraw jest pikantność, którą osiągają dzięki wykorzystaniu specjalnych dodatków: pasty ze sfermentowanej soi oraz kimchi, czyli specyficznej mieszanki wieloskładnikowej. Oba dodatki są w Korei tak popularne, że wielu mieszkańców raczy się nimi codziennie. Jak zrobić tradycyjne koreańskie kimchi? Podstawowym składnikiem jest kapusta pekińska i aromatyczne przyprawy. Koreańczycy podają kimchi do ryżu, ale również do zup i sosów.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
wideo 2/3

Składniki (na 6 słoików):

  • 6 sztuk kapusty pekińskiej;
  • 1 kg marchwi;
  • 2 jabłka;
  • 5 pęczków cebuli dymki;
  • 2 główki czosnku;
  • 200 g korzenia imbiru;
  • 2,5 szklanki chili gochugaru;
  • 3 szklanki wody;
  • 1/2 szklanki słodkiej mąki ryżowej;
  • 1/4 szklanki cukru;
  • 1/3 szklanki sosu sojowego;
  • szklanka soli.

Przygotowanie:

  1. 1Pokrój kapustę pekińską, usuń twardy środek, umyj, odcedź i zasyp szklanką soli. Odstaw na 3 godziny.
  2. 2Umyj i pokrój na cienkie plasterki jabłka i marchew. Czosnek i cebulę obierz.
  3. 3Do garnka wlej 3 szklanki wody, wsyp ½ szklanki mąki, wymieszaj i zagotuj. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
  4. 4Do blendera wrzuć pokrojone jabłka, obrany czosnek, imbir i sos sojowy. Zblenduj na jednolitą masę.
  5. 5Do miski przełóż masę ryżową, wsyp chili. Dodaj marchew i pokrojoną cebulę. Wymieszaj składniki.
  6. 6Kapustę przepłucz dwa razy i przełóż do miski. Połącz z masą paprykową. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 24 godziny, aby sfermentowała.
  7. 7Po upływie doby wstaw kapustę do lodówki i pozostaw na 3 dni. Po tym czasie przełóż kapustę do słoików i przechowuj w lodówce. Podawaj z ryżem.

Najbardziej cenionym w Korei mięsem jest wołowina, z niej przyrządza się popularne na całym świecie bulgogi, czyli wołowinę marynowaną na słodko, smażoną, a potem grillowaną. W opublikowanej przez CNN liście najsmaczniejszych dań świata, bulgogi zajęły 23 miejsce. Choć w oryginalnym przepisie wykorzystywana jest wołowina, potrawę przygotowuje się również z kurczaka czy wieprzowiny, ze względu na bardziej przystępną cenę tego rodzaju mięsa. Jak przygotować słynne koreańskie jedzenie? 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 450 g piersi z kurczaka;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • łyżka zmiażdżonego czosnku;
  • łyżka soku z cytryny;
  • łyżka brązowego cukru;
  • łyżka miodu;
  • łyżka wina do gotowania Mirin;
  • łyżka startego imbiru;
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego;
  • łyżka sezamu;
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. 1Mięso pokrój na małe kawałki.
  2. 2W misce połącz wszystkie składniki na marynatę. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  3. 3Połącz kurczaka z marynatą i wstaw na 30 minut do lodówki.
  4. 4Smaż kurczaka, mieszając, aby nie przywarł do patelni.
  5. 5Podaj mięso posypane sezamem z różnymi rodzajami ryżu.

Taki kurczak po koreańsku to doskonały pomysł na egzotyczny obiad w domu.

Koreańskie dania – czego jeszcze warto spróbować?

Koreańskie restauracje serwują również zupy, np. leczniczy i delikatny rosół, zwany samgyetang. Przygotowuje się go z młodego, trzymiesięcznego kurczaka, którego faszeruje się żeń-szeniem, ryżem, ginkgo-biloba, daktylami i kasztanami. Zupa cieszy się powodzeniem głównie zimą, szczególnie poleca się ją kobietom w ciąży. Inną zupą, polecaną zwłaszcza po imprezach, jest zupa gotowana na wołowych ogonach, czyli kkori gomtang. Jest to rozgrzewająca i wzmacniająca koreańska potrawa. Koreańska dieta bogata jest w dania z owoców morza, a osobom poszukującym niezwykłych wrażeń poleca się żywe ośmiornice. Jedzenie sannakji to narodowe święto Koreańczyków, podczas którego spożywają żywe ośmiornice w całości (nieprzekraczające 20 centymetrów) lub kawałki odnóży, doprawione sezamem, olejem sezamowym i dymką. Koreańska kuchnia to bogactwo owoców morza: gulasz z mięsa krabów, kraby marynowane w sosie sojowym, solone i sfermentowane owoce morza. W koreańskiej kuchni nie brak także dań wegetariańskich. Bardzo popularny jest juk, czyli kleik ryżowy, a także galaretka z żołędzi, dotorimuk. Potrawy serwowane w Korei pozwalają delektować się mnóstwem smaków, a na dodatek sycą oczy pięknym wyglądem, kolorystyką i sposobem podania. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Images By Tang Ming Tung/Getty Images

Pozostałe wiadomości