Przepisy kulinarne

Ciasto lodowe, plumcake i zuccotto - przepisy Cristiny Catese

Przepisy kulinarne

Źródło:
Cristina Catese
Lodowe desery we włoskim stylu

W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała pyszne ciasto lodowe, lodowy plumcake z ciasteczkami ladyfingers oraz zuccotto półkoliste. To ciekawe desery na nadchodzącą wiosnę z wykorzystaniem lodów. Sprawdź, jak je przygotować w domu z autorskich przepisów włoskiej kucharki. 

Ciasto Lodowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Podstawa:
  • 100 g herbatników kakaowych,
  • 25 ml mleka.
  • Nadzienie:
  • 500 g lodów waniliowych i orzechów makadamia,
  • 200 g niesolonych orzechów ziemnych,
  • 300 g lodów z solonym karmelem.
  • Polewa:
  • 50 g Nutelli,
  • 150 g mleka skondensowanego.
  • Dekoracje:
  • 200 g Nutelli,
  • ciastka Oreo 5,
  • garść orzechów laskowych bez skórki,
  • 3 tabliczka czekolady z orzechami laskowymi,
  • 6 wafli,
  • 3 Kinder,
  • trufle czekoladowe 5 (Ferrero Roche),
  • Raffaello Ferrero 4,
  • 10 wafli,
  • 6 małych Marsów.
  • Przygotowanie blachy do pieczenia:
  • masło 1 łyżka stołowa.
  • Przybory kuchenne:
  • 1 forma pierścieniowa o średnicy 16-18 cm,
  • 1 kartonowa podstawa lub 1 płaski talerz nieco większy niż forma,
  • papier do pieczenia lub folia acetat na boki formy.

Sposób przygotowania:

  1. 1Baza: za pomocą miksera zmiksuj herbatniki, aż staną się proszkiem. Przełóż je do miski, dodaj mleko i wymieszaj wszystko razem. Wyłóż formę papierem do pieczenia, lekko posmaruj boki masłem, aby papier się przykleił.
  2. 2Przełóż masę biszkoptową do formy. Dobrze dociśnij masę, aż pokryje całą podstawę. Aby uzyskać jednorodną bazę, można wspomóc się dnem szklanki: uzyskamy cienką warstwę o tej samej grubości. Pozostawić w zamrażalniku, aby odpoczęło, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać resztę przepisu.
  3. 3Napełnianie: gdy baza jest już zimna, włóż lody z orzechów makadamia do miski i zmiękcz je, mieszając przez 2 minuty elektryczną trzepaczką lub - jeśli używasz miksera planetarnego - ubijając hakiem.
  4. 4Wlać do formy i wyrównać. Zamrażać przez 2 godziny.
  5. 5Ułóż warstwę z niesolonych orzechów ziemnych i schładzaj w zamrażarce przez 1 godzinę.
  6. 6Zmiękczyć solone lody karmelowe w taki sam sposób, jak lody waniliowe.
  7. 7Umieść ją na wierzchu warstwy orzechowej, wyrównując szpatułką do ciasta, i włóż do zamrażarki na 2 godziny.
  8. 8Okładka: w dużej misce wymieszaj Nutellę z mlekiem skondensowanym.
  9. 9Wyjmij ciasto z zamrażarki i pokryj kremem z Nutellą, udekoruj herbatnikami, truflami, czekoladkami i innymi dekoracjami.
  10. 10Uwaga: spód biszkoptowy jest celowo bardzo cienki, dzięki czemu można kroić plastry bez napotykania zbyt twardej warstwy.

Plumcake lodowy z ciasteczkami ladyfingers - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g lodów sernik truskawkowych,
  • 300 g lodów czekoladowych,
  • 15 ladyfingers,
  • 300 g dżemu jagodowego,
  • 100 g jeżyn,
  • 100 g borówek amerykańskich,
  • 100 g malin,
  • 2 łyżki malin do lodów truskawkowych.

Sposób przygotowania:

  1. 1Formę do plumcake wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Włóż lody sernikowe truskawkowe do miski i zmiękcz je, mieszając przez 2 minuty elektryczną trzepaczką razem z malinami lub, jeśli używasz miksera planetarnego, ubij je za pomocą haka k.
  2. 2Wlej do formy i wyrównaj. Zamrażaj przez 2 godziny.
  3. 3Ułóż warstwę dżemu jagodowego i schładzaj w zamrażarce przez 1 godzinę.
  4. 4Zmiękcz również lody czekoladowe, dokładnie tak samo jak lody truskawkowe.
  5. 5Umieść na wierzchu dżemu, wyrównując szpatułką do ciasta.
  6. 6Ułóż warstwę ciastek typu ladyfingers i zamrażaj przez co najmniej 6 godzin.
  7. 7Gdy nadejdzie pora podania, odwróć ciasto do góry dnem na talerz i udekoruj jagodami według uznania.

Zuccotto półkuliste - przepis krok po kroku

Składniki (Ilość dla formy półkulistej 16 cm):

  • 300 g gotowego ciasta biszkoptowego,
  • 350 gr lodów sernikowych truskawkowych,
  • 350 gr lodów czekoladowych,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki likieru amaretto,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • gorzkie kakao w proszku,
  • dekoracja - bita śmietana.

Sposób przygotowania:

  1. 1Pokrój biszkopt na plastry o grubości ok. 1 cm i pokrój je na paski o długości ok. 5 cm.
  2. 2Następnie wyłóż półkulistą formę do zuccotto folią spożywczą, aby ułatwić jej wyjmowanie.
  3. 3Na koniec wyłóż formę kawałkami biszkoptu.
  4. 4Na koniec zwilż łyżką bazę około 1 szklanką wody uprzednio wymieszanej z cukrem i 1/2 szklanki amaretto.
  5. 5Następnie dodaj pierwszą warstwę lodów truskawkowych, tworząc wgłębienie i pozostawiając 1 cm brzegu.
  6. 6Dodaj resztę lodów czekoladowych.
  7. 7Na koniec nałóż warstwę biszkoptu i zwilż ją tylko 1 łyżką poprzedniego roztworu wody i cukru:
  8. 8Zamknij folią i pozostaw w zamrażarce na co najmniej 3 godziny, aby stwardniały.
  9. 9Na koniec wyjmij z formy na talerz i oprósz całą powierzchnię kakao.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Źródło: Cristina Catese

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości