Ciasto Lodowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- Podstawa:
- 100 g herbatników kakaowych,
- 25 ml mleka.
- Nadzienie:
- 500 g lodów waniliowych i orzechów makadamia,
- 200 g niesolonych orzechów ziemnych,
- 300 g lodów z solonym karmelem.
- Polewa:
- 50 g Nutelli,
- 150 g mleka skondensowanego.
- Dekoracje:
- 200 g Nutelli,
- ciastka Oreo 5,
- garść orzechów laskowych bez skórki,
- 3 tabliczka czekolady z orzechami laskowymi,
- 6 wafli,
- 3 Kinder,
- trufle czekoladowe 5 (Ferrero Roche),
- Raffaello Ferrero 4,
- 10 wafli,
- 6 małych Marsów.
- Przygotowanie blachy do pieczenia:
- masło 1 łyżka stołowa.
- Przybory kuchenne:
- 1 forma pierścieniowa o średnicy 16-18 cm,
- 1 kartonowa podstawa lub 1 płaski talerz nieco większy niż forma,
- papier do pieczenia lub folia acetat na boki formy.
Sposób przygotowania:
- Baza: za pomocą miksera zmiksuj herbatniki, aż staną się proszkiem. Przełóż je do miski, dodaj mleko i wymieszaj wszystko razem. Wyłóż formę papierem do pieczenia, lekko posmaruj boki masłem, aby papier się przykleił.
- Przełóż masę biszkoptową do formy. Dobrze dociśnij masę, aż pokryje całą podstawę. Aby uzyskać jednorodną bazę, można wspomóc się dnem szklanki: uzyskamy cienką warstwę o tej samej grubości. Pozostawić w zamrażalniku, aby odpoczęło, podczas gdy Ty będziesz przygotowywać resztę przepisu.
- Napełnianie: gdy baza jest już zimna, włóż lody z orzechów makadamia do miski i zmiękcz je, mieszając przez 2 minuty elektryczną trzepaczką lub - jeśli używasz miksera planetarnego - ubijając hakiem.
- Wlać do formy i wyrównać. Zamrażać przez 2 godziny.
- Ułóż warstwę z niesolonych orzechów ziemnych i schładzaj w zamrażarce przez 1 godzinę.
- Zmiękczyć solone lody karmelowe w taki sam sposób, jak lody waniliowe.
- Umieść ją na wierzchu warstwy orzechowej, wyrównując szpatułką do ciasta, i włóż do zamrażarki na 2 godziny.
- Okładka: w dużej misce wymieszaj Nutellę z mlekiem skondensowanym.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki i pokryj kremem z Nutellą, udekoruj herbatnikami, truflami, czekoladkami i innymi dekoracjami.
- Uwaga: spód biszkoptowy jest celowo bardzo cienki, dzięki czemu można kroić plastry bez napotykania zbyt twardej warstwy.
Plumcake lodowy z ciasteczkami ladyfingers - przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g lodów sernik truskawkowych,
- 300 g lodów czekoladowych,
- 15 ladyfingers,
- 300 g dżemu jagodowego,
- 100 g jeżyn,
- 100 g borówek amerykańskich,
- 100 g malin,
- 2 łyżki malin do lodów truskawkowych.
Sposób przygotowania:
- Formę do plumcake wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Włóż lody sernikowe truskawkowe do miski i zmiękcz je, mieszając przez 2 minuty elektryczną trzepaczką razem z malinami lub, jeśli używasz miksera planetarnego, ubij je za pomocą haka k.
- Wlej do formy i wyrównaj. Zamrażaj przez 2 godziny.
- Ułóż warstwę dżemu jagodowego i schładzaj w zamrażarce przez 1 godzinę.
- Zmiękcz również lody czekoladowe, dokładnie tak samo jak lody truskawkowe.
- Umieść na wierzchu dżemu, wyrównując szpatułką do ciasta.
- Ułóż warstwę ciastek typu ladyfingers i zamrażaj przez co najmniej 6 godzin.
- Gdy nadejdzie pora podania, odwróć ciasto do góry dnem na talerz i udekoruj jagodami według uznania.
Zuccotto półkuliste - przepis krok po kroku
Składniki (Ilość dla formy półkulistej 16 cm):
-
300 g gotowego ciasta biszkoptowego,
- 350 gr lodów sernikowych truskawkowych,
- 350 gr lodów czekoladowych,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki likieru amaretto,
- 1 łyżeczka cukru,
- gorzkie kakao w proszku,
- dekoracja - bita śmietana.
Sposób przygotowania:
- Pokrój biszkopt na plastry o grubości ok. 1 cm i pokrój je na paski o długości ok. 5 cm.
- Następnie wyłóż półkulistą formę do zuccotto folią spożywczą, aby ułatwić jej wyjmowanie.
- Na koniec wyłóż formę kawałkami biszkoptu.
- Na koniec zwilż łyżką bazę około 1 szklanką wody uprzednio wymieszanej z cukrem i 1/2 szklanki amaretto.
- Następnie dodaj pierwszą warstwę lodów truskawkowych, tworząc wgłębienie i pozostawiając 1 cm brzegu.
- Dodaj resztę lodów czekoladowych.
- Na koniec nałóż warstwę biszkoptu i zwilż ją tylko 1 łyżką poprzedniego roztworu wody i cukru:
- Zamknij folią i pozostaw w zamrażarce na co najmniej 3 godziny, aby stwardniały.
- Na koniec wyjmij z formy na talerz i oprósz całą powierzchnię kakao.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Włoski comfort food według Cristiny Catese
- Włoska kuchnia na niedzielę. Sprawdź przepisy Cristiny Catese
- Włoskie smaki na talerzu, czyli tiramisu, panzanella oraz tagliatelle z kiełbaską w wykonaniu Cristiny Catese. Zobacz przepisy
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: