Pigwa pomaga w walce z przeziębieniem, wspomaga układ odpornościowy i układ pokarmowy. Mimo że w naszym kraju pigwa nazywana jest „polską cytryną”, wystarczy ją w odpowiedni sposób przyrządzić, aby urzekała oryginalnym smakiem. Jak jeść pigwę, aby w pełni wykorzystać jej właściwości?
Pigwa, która jest jedną z najstarszych roślin hodowanych przez człowieka, przywędrowała do Europy z Azji. Podobno na obszarze Iranu uprawiano ją już kilkadziesiąt stuleci temu. Wydaje się jednak, że cały czas jest równie wartościowa, jak wtedy: zawiera więcej witaminy C niż cytryna, jest bogata w potas, wapń, żelazo i magnez, a także w miedź oraz fosfor. Dowiedz się, jak jeść pigwę i uzupełnij swoją spiżarnię o egzotyczne smaki.
Jak jeść pigwę na surowo? Co można z niej zrobić?
Wiele osób zastanawia się, czy można jeść pigwę na surowo. Jak się okazuje, jest ona bardzo twarda, a jej miąższ ma cierpki smak, dlatego zbytnio nie ma to sensu. Istnieje jeden wyjątek od tej reguły: można spożyć pigwę na surowo, gdy przez kilka miesięcy przechowuje się ją w chłodnym miejscu, np. w piwnicy. Wówczas staje się bardziej miękka i słodka. Pigwa znajduje zastosowanie głównie w syropach, nalewkach, konfiturach oraz kompotach – pod wpływem obróbki termicznej uzyskuje ciekawy smak. Produkuje się z niej również syropy do lodów, desery czy galaretki.
Należy pamiętać, że pigwa jest czymś zupełnie innym niż pigwowiec, który jest ozdobnym, niewielkim krzewem. Owoce pigwowca są mniejsze, twardsze i bardziej pachnące. Jest to o tyle istotne, że te dwie rośliny często są ze sobą mylone.
Poniżej podajemy kilka sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem pigwy.
Konfitury z pigwy
Jeśli nie masz pomysłu, jak jeść owoc pigwy, możesz przyrządzić własne, domowe konfitury.
Składniki:
1 i ½ kg pigwy,
4 szklanki wody,
4 szklanki cukru,
szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Oczyść pigwy, obierz je ze skórki i pokrój na ósemki. Pozbądź się gniazd nasiennych i poszatkuj owoce na małe kawałki.
Zagotuj w garnku wodę, umieść w nim pigwy, a następnie gotuj całość przez 30–40 min do momentu, aż owoce staną się miękkie. Mieszaj od czasu do czasu.
Odcedź pigwy i przełóż je na patelnię. Dodaj do mieszanki cukier i cynamon. Smaż całość przez 30 min, aż owoce staną się gęste i będą miały ciemnopomarańczowy kolor.
Tak przygotowaną konfiturę możesz zaserwować od razu lub przechowywać ją zapasteryzowaną w słoikach. Stanowi świetny dodatek do herbaty, warto ją również podawać z serami pleśniowymi.
Sok z pigwy z miodem
Gotowy sok możesz traktować jako dodatek do wody lub aromatycznej herbaty.
Składniki (na 1 dzbanek):
10 owoców pigwy,
½ szklanki miodu.
Przygotowanie:
Umyj pigwy, pokrój je na cztery części i pozbaw pestek.
Pokrój pigwy na drobno, a następnie włóż je do garnka i zalej miodem.
Odstaw tak przygotowane pigwy na 2 lub 3 dni. Po tym czasie owoce wypuszczą sok.
Odcedź owoce i ciesz się gotowym sokiem z pigwy.
Nalewka z pigwy
Kto z nas nie zna rozgrzewającego smaku nalewki z pigwy? Nadeszła pora, aby przygotować ją samemu.
Składniki na jedną nalewkę:
1 kg dorodnych owoców pigwy,
0,5 l spirytusu 95%,
200 ml przegotowanej wody,
½ kg cukru.
Przygotowanie:
Dokładnie umyj owoce pigwy i pokrój je na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne.
Poszatkuj pigwy w plasterki, a następnie wrzuć je do słoika.
Wlej do garnka spirytus i wodę. Wymieszaj je – w ten sposób całość będzie miała moc około 70%.
Zalej alkoholem pigwy w słoiku tak, aby nie wystawały ponad powierzchnię.
Zamknij słoik bardzo szczelnie i odstaw na 6 tygodni.
Po upływie 6 tygodni wlej powstały płyn do butelki. Pigwy w słoiku zasyp cukrem, a następnie odstaw w ciepłe, suche i słoneczne miejsce. Poczekaj, aż cukier zamieni się w syrop. Kiedy tak się stanie, wlej go do butelki z płynem.
Nalewkę odstaw przynajmniej na 3 lub 4 miesiące, a jeżeli chcesz, aby osiągnęły pełny smak – nawet na kilkanaście miesięcy.
Pigwowy deser z kaszą manną
A może pigwa w postaci deseru? Wypróbuj owocowy przysmak z kaszą manną.
10 owoców pigwy,
2 szklanki wody,
200 g cukru trzcinowego,
1 łyżka galaretki truskawkowej,
starta skórka z cytryny do smaku,
1½ szklanki mleka,
½ szklanki kaszy manny,
cukier waniliowy do smaku.
Przygotowanie:
Dokładnie umyj pigwę i pokrój ją na kawałki.
Wrzuć owoce pigwy do garnka i zalej taką ilością wody, aby je zakryła. Zasyp owoce cukrem trzcinowym. Gotuj całą mieszankę do momentu, aż pigwy się rozgotują i będą miękkie.
Wsyp do garnka jedną łyżkę galaretki truskawkowej i zblenduj wszystkie składniki.
Do osobnego garnka wlej mleko, dodaj do niego cukier waniliowy oraz startą skórkę z cytryny, a następnie zagotuj całość. Wsyp do mleka kaszę manną i ugotuj ją.
Kaszę rozlej do talerzy i poczekaj aż wystygnie. W momencie, gdy zgęstnieje, pokrój ją w kostkę.
Wlej połowę mieszanki z pigwy do pucharków i rozłóż w niej równomiernie kostki kaszy. Następnie wlej kolejną część mieszanki na wierzch. Smacznego!
Owoce często przyciągają do siebie nieproszonych gości, jakimi są muszki owocówki. Jak się ich pozbyć? Oto przydatne porady.