Materiał promocyjny

Koktajl, budyń, a może placki? Pomysły na letnie desery prezentuje Daria Ładocha

W kuchni Dzień Dobry Wakacje lekkie, pyszne i zdrowe propozycje na desery, które sprawdzą się w upalne dni. Przygotuj mrożony koktajl, budyń jaglany z truskawkami lub placuszki marchewkowe na mleku owsianym. Który deser wybierasz?

Mrożony koktajl bananowo-truskawkowy z masłem orzechowym udekorowany borówkami

Składniki na koktajl bananowo-truskawkowy:

  • 200 g truskawek zamrożonych
    • 2 banany zamrożone bez skórki
      • 1 szklanka mleka wysokobiałkowego
        • 1 łyżka masła orzechowego
          • 2 łyżki borówek amerykańskich
            • skórka z limonki starta na tarce o małych oczkach

              Przygotowanie mrożonego koktajlu bananowo-truskawkowego:

              Truskawki, banany, masło orzechowe i mleko zmiksuj na wysokich obrotach blendera. Przełóż szybko do dwóch szklanek do ¾ wysokości naczynia. Szklanki możesz wcześniej schłodzić. Następnie udekoruj borówkami i skórką z limonki. Dodaj słomkę i wypij. Taki koktajl możesz jeszcze dodatkowo schłodzić w lodówce jeśli nie chcesz go spożywać po przygotowaniu.

              Truskawkowy budyń jaglany z nasionami chia, makiem i świeżymi truskawkami (podawany w słoiku)

              Składniki na truskawkowy budyń jaglany:

              • ½ szklanki kaszy jaglanej
                • 1,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
                  • 2 szklanki truskawek + dodatkowe truskawki do dekoracji
                    • 1 łyżka maku
                      • 1 łyżeczka nasion chia
                        • 1 łyżeczka miodu + dodatkowo do dekoracji
                          • kilka liści świeżej mięty
                            • kilka pistacji obranych i potłuczonych w moździerzu na mniejsze kawałki

                              Przygotowanie truskawkowego budyniu jaglanego:

                              Kaszę jaglaną opłucz na sitku. Przesyp do rondelka. Dodaj nasiona chia i gotuj pod przykryciem. Gdy kasza się ugotuje w mleku dodaj odszypułkowane truskawki oraz miód i zmiksuj na gładki budyń. Dodaj mak i wymieszaj. Budyń przełóż do słoików. Udekoruj truskawkami, dodaj pistacje i liście świeżej mięty. Możesz wstawić też do lodówki i podawać schłodzony.

                              Marchewkowe placuszki z orzechami i wiórkami kokosowymi (na mleku owsianym)

                              Składniki na marchewkowe placki z orzechami:

                              • 1 marchewka starta na tarce o małych oczkach
                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                  • 1 łyżeczka cynamonu
                                    • 1 szklanka mąki
                                      • szczypta soli
                                        • ⅓ szklanki oleju
                                          • 1 szklanka mleka owsianego
                                            • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
                                              • 1 łyżka płatków kokosowych
                                                • olej do smażenia

                                                  Do dekoracji:

                                                  • marchewka starta na tarce
                                                    • jogurt grecki
                                                      • syrop klonowy
                                                        • płatki kokosowe
                                                          • orzechy włoskie

                                                            Przygotowanie marchewkowych placuszków z orzechami:

                                                            W misce wymieszaj wszystkie składniki suche. Obok w misce wymieszaj mleko z olejem oraz ekstraktem z wanilii. Dodaj startą marchewkę i dodaj składniki suche. Następnie dodaj płatki kokosowe. Całość wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj udekorowane jogurtem greckim, syropem klonowym, płatkami kokosowymi, orzechami oraz tartą marchewką.

                                                            Zobacz też:

                                                            Krem zabajony, pasta, risotto, parmigiana – dania włoskie, szybkie i łatwe

                                                            Truskawki w niecodziennym wydaniu na słodko i słono. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                            Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

                                                            Autor: Adrianna Kowalczyk

                                                            Materiał promocyjny
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości