Rydze, piwna polewka i comber jeleni. Potrawy prosto z "Pana Tadeusza" gotuje Kasia Bosacka

Co jedli Zosia i Tadeusz sprawdzisz podczas „Kolacji mickiewiczowskiej”
Co jedli Zosia i Tadeusz? Sprawdzić to będzie można podczas "Kolacji Mickiewiczowskiej". W naszej kuchni dania ze słynnego trzynastozgłoskowca przyrządza Katarzyna Bosacka i Agnieszka Kręglicka. Sprawdź niezwykłe przepisy.

Kawa po soplicowsku

Składniki:

  • podwójne espresso
    • ćwierć szklanki słodkiej, tłustej śmietanki
      • łyżeczka miodu
        • kakao, cynamon i sproszkowany kardamon

          Sposób przygotowania:

          Kawę parzymy, dodajemy przyprawy, słodzimy miodem. Obok podajemy podgrzaną śmietankę

          Polewka piwna

          Składniki:

          • 1,5 l jasnego piwa
            • 1 łyżka masła
              • 4 żółtka
                • 2-3 łyżki cukru
                  • miód, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki
                    • Sól, pieprz, śmietanka

                      dodatki: chleb razowy na miodzie, lub litewski ciemny z kminkiem, tłusty twaróg

                      Sposób przygotowania:

                      Piwo gotuj z masłem, imbirem, gałką i goździkami, aż znacząco odparuje. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel. Do ubitych żółtek wlewaj gorące piwo po troszku, aby się połączyło, a nie zwarzyło. Przelej z powrotem do garnka, dopraw do smaku solą i pieprzem, podgrzej, nie gotuj.

                      Do miski włóż rozkruszony chleb i twaróg, zalej gorącą polewką. Jeśli jest zbyt gorzka, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

                      Pola Namysł

                      Rydze na maśle z rozmarynem oraz rydze w śmietanie

                      Składniki:

                      • łyżka masła najlepiej klarowanego
                        • dwie garści rydzów (mogą być rozmrożone)
                          • sól, pieprz
                            • kilka gałązek rozmarynu

                              Sposób przygotowania:

                              Na patelni rozgrzać masło, wrzucić umyte grzyby i posiekany drobno rozmaryn. Smażyć ok. 5 minut, posolić, popieprzyć. Podawać natychmiast!

                              Rydze w śmietanie

                              Składniki:

                              • 2 garści rydzów (mogą być mrożone)
                                • łyżka masła
                                  • sól
                                    • pół szklanki śmietany
                                      • 50 ml białego wina (z nuta lekkiej słodyczy)
                                        • sól, pieprz
                                          • świeży koper

                                            Sposób przygotowania:

                                            Na patelni rozpuścić masło, wrzucić rydze i podsmażyć 5 minut. Potem wlać wino, a gdy lekko odparuje śmietanę. Doprawić solą oraz pieprzem.

                                            Podawać, gdy śmietana lekko zgęstnieje z ziemniakami lub chlebem, posypane posiekanym koprem.

                                            Pola Namysł

                                            Comber z jelenia z plackami z kaszy pęczak

                                            Składniki:

                                            • ogórki świeże i kiszone z patelni
                                              • pół kilo mięsa z comber jeleniego
                                                • 250-300 ml wina czerwonego wytrawnego
                                                  • 50 ml octu balsamicznego
                                                    • 2 posiekane ząbki czosnku
                                                      • 1 mała cebula
                                                        • 1 gałązka rozmarynu
                                                          • kilka kulek jałowca
                                                            • 3 ziarna ziela angielskiego
                                                              • 1 liść laurowy
                                                                • olej rzepakowy do smażenia
                                                                  • pół szklanki kremówki
                                                                    • kieliszek nalewki z tarniny, czeremchy, pigwy lub wiśni

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Składniki marynaty wymieszać w misce. Mięso włożyć do marynaty i odstawić na około 2 – 3 godziny albo i dłużej. Po tym czasie wyjąć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem - obsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym rumieniąc z każdej strony.

                                                                      Następnie piec w piekarniku (temp. około 180C) ok. 10-12 min w zależności od wielkości kawałka mięsa i odstawić na bok, aby comber odpoczął.

                                                                      Z resztek marynaty oraz z soków po pieczeniu i smażenia mięsa zrobić sos. Wlać cały płyn na patelnie, podgrzać, dodać śmietankę i nalewkę i intensywnie wymieszać. Sosem polać mięso.

                                                                      Pola Namysł

                                                                      Placki z kaszy pęczak

                                                                      Składniki:

                                                                      • 2 szklanki ugotowanego pęczaku
                                                                        • 2 jaja
                                                                          • garść mrożonego groszku
                                                                            • 1 cebula
                                                                              • 1 marchewka
                                                                                • łyżka masła
                                                                                  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w drobniutką kostkę marchewkę, podsmaż kilka minut, dorzuć groszek, podłej lekko wodą i duś kilka minut.

                                                                                    Zdejmij z gazu, lekko przestudź, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, wbij jajka, wymieszaj.

                                                                                    Wyłóż na blaszkę wysmarowaną masłem, piecz 10-15 minut, pokrój w kawałki i podawaj do mięsa.

                                                                                    Ogórki smażone

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • kilka świeżych ogórków
                                                                                      • cebula
                                                                                        • bulion
                                                                                          • mąka

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Kilka lub więcej świeżych ogórków obrać starannie, pokroić wzdłuż, posolić i tak zostawić na pół godziny.

                                                                                            Rozpuścić łyżkę masła, podsmażyć w niej drobno usiekaną cebulę, zmieszać z ogórkami i smażyć póki nie zmiękną.

                                                                                            Na koniec osypać ogórki mąką, zalać dobrym bulionem, zagotować, a na wydaniu ugarnirować nimi mięso.

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego

                                                                                            Jajecznica, risotto, polędwica z dorsza i tarta - dania na słono i słodko Darii Ładochy. Oto jej wypróbowane przepisy

                                                                                            Jajka faszerowane, kurczak w pomidorach i mandarynki z sosem czekoladowym. Pyszne i zdrowe przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości