Przepisy kulinarne

Bezalkoholowa margarita. Trzy pomysły na orzeźwiający letni koktajl

Przepisy kulinarne

Westend61

Margarita to popularny drink wywodzący się z Meksyku. Jego klasyczna wersja przygotowywana jest na bazie alkoholu, jednak przepis na koktajl można dowolnie modyfikować, dostosowując składniki do naszych preferencji. Margarita bezalkoholowa to doskonała propozycja na lato, ponieważ idealnie sprawdza się jako orzeźwiający napój podczas upałów, a w dodatku zwykle przyrządzana jest ze świeżych owoców sezonowych.

Owocowy koktajl do złudzenia przypominający wyszukanego drinka może stać się hitem na letnim przyjęciu, które zorganizujemy w ogrodzie. Może też zasmakować dzieciom, które znudzone dobrze znanymi napojami chętnie sięgną po przyciągający żywymi kolorami napój. Margaritę zwykle podajemy w specjalnie przygotowanych do tego szklankach. Dzięki temu koktajl jeszcze lepiej się prezentuje i zachęca tym samym do jego wypróbowania. Jak prawidłowo ozdobić szklankę? Wystarczy zmoczyć brzeg naczynia wodą lub sokiem z limonki, a następnie delikatnie obsypać go cukrem. Tak zaserwowana margarita z pewnością przekona do siebie każdego.

Klasyczna margarita powinna być przygotowywana wyłącznie w shakerze, jednak decydując się na jej bezalkoholową wersję będziemy potrzebować także blendera, który ułatwi nam rozdrabnianie wybranych owoców. Poszczególne składniki koktajlu dobieramy zgodnie z upodobaniami, jego najbardziej popularne wersje wymagają użycia truskawek, arbuza lub mango.

Truskawkowa margarita - przepis

Truskawki to chyba najbardziej lubiane owoce sezonowe. Nic w tym dziwnego, ponieważ są pyszne i przede wszystkim zdrowe. Truskawkowa margarita powinna być słodka, jednak smak ten można odrobinę przełamać, dodając do niej kilka kropel soku z cytryny.

Składniki na truskawkową margaritę:

  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml soku z limonki
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • syrop smakowy (opcjonalnie)

Jak przygotować truskawkową margaritę:

Umyj truskawki i usuń z nich szypułki, a następnie umieść owoce w kielichu blendera. Zblenduj na gładką masę. Przełóż do shakera. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Arbuzowa margarita - przepis

Margarita z arbuza to wyjątkowo orzeźwiający napój, który przypadnie nam do gustu zwłaszcza podczas dokuczliwych upałów. Przygotowanie koktajlu jest niezwykle proste, jednak wymaga odrobiny czasu, bowiem arbuz najlepiej będzie smakował zmrożony.

Składniki na arbuzową margeritę:

  • 2 szklanki pokrojonego arbuza
  • 100 ml wody gazowanej
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka soku z limonki lub cytryny

Jak przygotować arbuzową margeritę:

Pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek umieść w zamrażalniku na około 2 godziny. Po upływie tego czasu przełóż owoc do blendera, który pozwala kruszyć lód. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj tak, by dobrze się ze sobą połączyły.

Margarita o smaku mango - przepis

Żółtą wersję koktajlu możemy przyrządzić ze świeżych lub mrożonych owoców. Obydwa warianty sprawdzą się świetnie jako podstawa pysznej, orzeźwiającej margarity.

Składniki na margaritę o smaku mango:

  • 2 duże plastry świeżego lub mrożonego owocu mango
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml soku z limonki
  • łyżeczka miodu
  • łyżka cukru trzcinowego

Jak przygotować margaritę o smaku mango:

Mango pokrój w kostkę i umieść w blenderze. W przypadku świeżego owocu pamiętaj o tym, by dokładnie oddzielić miąższ od skórki za pomocą łyżeczki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

Zobacz wideo: Skąd u Wojciecha Urbańskiego wzięła się pasja do cocktaili i mocktaili?

Zobacz także:

Lód bez foremek i woreczków. Jak go zrobić bez użycia specjalnych gadżetów?

Chciała zjeść domowe pierogi, podali jej mrożonkę z paczki. Jak nas oszukują w barach i restauracjach?

Lodowata woda wcale nie taka zdrowa. Dlaczego należy jej unikać?

Autor: Magdalena Brzezińska

Pozostałe wiadomości