Polacy wyhodowali mięso na liściach szpinaku
Stanisław Łoboziak to polski biolog molekularny z Centrum Nauki Kopernik. Przeprowadził eksperyment, podczas którego, na celulozowym szkielecie liścia szpinaku wyhodował mięso kurczaka.
- Skąd pochodzą komórki, które rozmnaża się na liściach szpinaku?
- Ile czasu trwa taka hodowla?
- Mięso uzyskamy bez zabijania zwierząt?
- Czy poczujemy różnicę smaku?
- Kiedy takie mięso może wejść na rynek?
Skąd pochodzą komórki, które rozmnaża się na liściach szpinaku?
Zobacz też: Tomasz Paterek - polski laureat Antynobla. "Jestem zaszczycony i zachwycony tą nagrodą" >>>
Stanisław Łoboziak:
Można je pobrać od żywego osobnika, pobiera się bardzo mało materiału, a starcza to na wyhodowanie kilkuset kilogramów tych komórek.
Zobacz też: Jaka jest historia piwa w Polsce i na świecie? >>>
Ile czasu trwa taka hodowla?
Taki proces trwa to od trzech do dwunastu tygodni. W momencie kiedy te komórki wypełnią całą strukturę liścia, wzrost się zatrzymuje.
Mięso uzyskamy bez zabijania zwierząt?
Myślę, że jak najbardziej jest taka szansa, ponieważ w technologiach medycznych jest to obecne, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przenieść to do przemysłu spożywczego.
Czy poczujemy różnicę smaku?
Jest to zupełnie nowy smak. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłem. Konsystencją przypomina trochę wodorosty, jest lekko słonawe i nie ma smaku kurczaka. My nie skupialiśmy się nad kwestiami smakowymi, można to jeszcze dopracować. Chodzi o to, że wrzucaliśmy tam tylko komórki mięśniowe, a mięso to również komórki tłuszczowe i inne rodzaje tkanek - to wszystko nadaje smak temu mięsu.
Kiedy takie mięso może wejść na rynek?
Start-upy mówią, że w 2021 to mięso może wejść na rynek, czyli pierwsze produkty będą już dostępne w restauracjach. Inni eksperci twierdzą, że brakuje infrastruktury, która pozwoli wyhodować tak duże ilości tego mięsa.
- 30 lat doświadczenia
- Od 2014 roku z misją w Ukrainie, z biurem pomocowym w Kijowie
- Opiera się na 4 zasadach: humanitaryzmu, bezstronności, neutralności i niezależności
- Regularnie publikuje raporty finansowe ze swoich działań
Autor: Anna Kobyłka
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu