Zwierzęta

Tchórz zwyczajny – jak wygląda to zwierzę?

Zwierzęta

Autor:
Adrian
Adamczyk
Tchórz zwyczajny

Tchórz zwyczajny, pospolity i europejski – to wszystkie nazwy używane w odniesieniu do tego niedużego ssaka. Jest drapieżnikiem występującym na terenie całej Polski. Sprawdź, jak wygląda tchórz, czym się żywi oraz w jaki sposób się rozmnaża.

Tchórz często bywa mylony ze skunksem, nie tylko ze względu na podobieństwo w wyglądzie. Głównym powodem, dla którego utożsamia się te dwa gatunki, jest fakt, że w sytuacji zagrożenia tchórz wystrzykuje na odległość nawet kilku metrów silnie cuchnącą wydzielinę, pochodzącą z gruczołów przyodbytniczych. Dzięki temu często udaje mu się uciec przed innymi drapieżnikami, takimi jak wilki czy orły. W związku ze swoją zdolnością odstraszania wrogów, przez niektórych bywa nazywany śmierdzielem.

Zwierzęta

Jak pomagać zwierzętom, żeby nie szkodzić
Jak pomagać zwierzętom, żeby nie szkodzić Dzień Dobry TVN
wideo 2/27

Tchórz zwyczajny jest gatunkiem pospolitym i może być niezwykle uciążliwy na terenach wiejskich, w miejscach, gdzie znajduje się dużo kurników i gołębników. Często zdarza się, że tchórz poluje również na te zwierzęta, jeśli w swoim otoczeniu nie umie znaleźć gryzoni, stanowiących jego podstawowe pożywienie. Sprawdź, w jaki sposób rozpoznać tchórza oraz dowiedz się, jak wygląda jego życie w naturalnym środowisku.

Gdzie występuje tchórz zwyczajny?

Tchórz zwyczajny występuje głównie na terenach leśnych, niedaleko rzek, jezior oraz obszarów błotnistych. Można spotkać go w całej Europie, w północno-zachodniej Afryce oraz w niektórych krajach azjatyckich (głównie Chinach). Nie odnotowano pojawienia się gatunku na wyspach Morza Śródziemnego oraz w Skandynawii.

Tchórza można spotkać również w Nowej Zelandii, nie jest to jednak jego naturalne środowisko. Gatunek został tam sprowadzony w celu zwalczania szybko rozprzestrzeniającej się populacji mysz i szczurów.

Tchórze zwyczajne prowadzą osiadły tryb życia i przywiązują się do obszaru, w którym na co dzień funkcjonują.

Jak wygląda tchórz? Charakterystyka gatunku

Tchórz ma podłużne ciało, krótkie i grube łapy z pięcioma palcami, zakończone ostrymi pazurami. Zwierzęta osiągają zazwyczaj od 40 do 50 centymetrów, przy czym samce są większe i cięższe niż samice. Mają wydłużoną szyję, okrągłą głowę i spiczasty pysk. Futro tchórza ma kolor brązowo-czarny, białe przebarwienia pojawiają się tylko na głowie, w okolicach oczu i nosa.

Tchórze zwyczajne na wolności żyją od 3 do 4 lat, w hodowlach od 8 do 12.

Czym się żywi tchórz? Polowanie i tryb życia

Tchórz zwyczajny rzadko kopie dla siebie nory samodzielnie, zazwyczaj zajmuje te już wcześniej przygotowane przez inne gatunki zwierząt (króliki, lisy, borsuki). Na polowania wychodzi nocą, w ciągu dnia może opuścić swoją norę wyłącznie w przypadku istnienia niebezpieczeństwa lub silnego głodu. Tchórze są zwierzętami mięsożernymi, ich podstawowym pokarmem są gryzonie (głównie myszy, ale też króliki i chomiki). Niezwykle łatwo udaje im się upolować również ptaki, żaby, ryby, żmije oraz jaszczurki.

Nazwa tchórza nie pasuje do jego charakteru i trybu życia – zwierzę jest sprytne i przebiegłe, na co wskazuje chociażby sam sposób polowania. Przedstawiciele gatunku rzadko gonią swoją ofiarę, zazwyczaj po prostu zwabiają ją do swojej kryjówki. W trudnych warunkach zdarza się, że głód zmusza tchórza do jedzenia padliny oraz odchodów innych zwierząt.

Tchórz zwyczajny często magazynuje jedzenie. Jeśli ma możliwość, to zabite zwierzęta przeciąga do swojej nory lub innej przygotowanej "spiżarni".

Tchórz zwyczajny – jak się rozmnaża?

Tchórz może rozmnażać się od 9 miesiąca życia. Cieczka u samic rozpoczyna się na początku kwietnia i trwa aż do końca maja. W ciągu roku zwierzęta tego gatunku mogą mieć tylko jeden miot. Ciąża trwa około 1,5 miesiąca, a po tym okresie rodzi się przeważnie od 4 do 6 młodych, które są karmione mlekiem matki przez ponad 4 tygodnie. Po miesiącu potomstwo zaczyna otwierać oczy. W przypadku tchórzy hodowlanych już w 3 tygodniu życia można stopniowo wprowadzać pokarm stały.

Młode stają się w pełni niezależne od matki po 3 miesiącach od urodzenia, jednak już wcześniej podejmują pierwsze próby usamodzielniania się – w 2. miesiącu życia zaczynają same polować na jedzenie, częściej wychodzą z nory. Zdarzają się również przypadki, kiedy matki opiekują się dziećmi znacznie dłużej, co zazwyczaj ma miejsce w przypadku miotów, które urodziły się dopiero późną wiosną. Czasem młode są pod opieką dorosłych nawet przez ponad pół roku.

Co ciekawe, tchórz pospolity często krzyżuje się z norką .Przedstawiciele obu gatunków uwielbiają wodę i świetnie pływają, jest więc to dla nich dobre miejsce do rozmnażania.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Richard Hadfield / Getty Images

Pozostałe wiadomości