Przepisy kulinarne

Sylwestrowe menu - przepisy Beaty Kartowicz

W Dzień Dobry TVN swoje pomysły na sylwestrowe przekąski przedstawiła Beata Kartowicz. Poznajcie jej przepisy!

Przepis na mini burgery z pieczonym kalafiorem/ sosem z pieczonej papryki i hummusem
Składniki:

  • 2 kg mąki
  • 1 l mleka
  • 1 kostka masła
  • 7 jajek
  • 400 g cukru
  • 20 g soli
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • awokado
  • sok z cytryny
  • kilka różyczek ugotowanego kalafiora
  • masło
  • sól
  • cukier
  • 50 ml białego octu winnego
  • wykałaczki
  • pasta z papryki
  • 3 czerwone papryki, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, białe wino)

Przygotowanie:

wszystkie składniki kroimy w mała kostkę i podsmażany na maśle, następnie zalewany białym winem i odrobiną wody, gotujemy na małym ogniu aż marchew będzie miękka, całość blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą, cukrem i octem winnym)

- hummus

( cieciorka w puszce, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki pasty tahini, prażone pestki dyni, kmin rzymski, cukier, sól, sok z cytryny )

wszystko wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy, można ewentualnie podlać wodą z cieciorki do uzyskania gładkiej masy

Ugotowany kalafior padsmażamy na maśle i solimy

Jedna część dolną bułki smarujemy wcześniej rozgniecionym avocado, kładziemy poszarpaną sałatę rzymską, hummus, kalafior, drugą część bułki smarujemy pastą z papryki i zamykamy, przekuwając wykałaczką

Przepis - sałatka z kaszy gryczanej, brokułem, pieczoną dynią i kozim serem
Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • świeży szpinak
  • 1 cukinia
  • kilka różyczek ugotowanego brokułu
  • 100 g upieczonej dyni
  • 1 czerwona cebula
  • owoce granatu
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • kozi ser

Na patelnie z oliwą wrzucamy cebulę, cukinię, brokuł, podsmażamy, podlewamy białym winem , czekamy aż alkohol odparuje, dodajemy dwie łyżki masła, szpinak, wcześniej upieczona dynie i kaszę gryczaną, doprawiamy solą i cukrem.

Nakładamy na głęboki talerz, na górę kruszymy kozi ser i posypujemy granatem.

Przepis - bagietka z camembertem z miodem i konfiturą z rabarbaru
Składniki:

  • 1 bagietka
  • 1 ser camembert
  • 2 łyżki miodu
  • prażone orzechy włoskie
  • konfitura z rabarbaru

Bagietka kroimy w paski, nakładamy na nią kilka plastrów pokrojonego w paski camembertu, polewamy delikatnie miodem. Bagietkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika lub opiekacza 190 stopni Celcjusza/ 7-8 minut aż ser zacznie się rozpuszczać i z góry zarumieni. Wyciągamy wykładamy na talerz, posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi, jedząc maczamy w konfiturze.

Przepis - pomidory z mozzarellą, pesto z rukoli i bazylii|
Składniki:

  • 2 pomidory
  • kulka mozzarelli
  • kilkanaście liści bazylii
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 szklanka oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz
  • rukola
  • garść świeżej bazylii
  • 1 garść słoneczniku prażonego
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • Pesto z rukoli z bazylią

Do wysokiego naczynia wrzucamy rukolę, słonecznik, czosnek, bazylię i pół szklanki oliwy, blendujemy, na koniec już mieszając łyżką dodajemy resztę oliwy, starty wcześniej parmezan i sól, delikatnie mieszamy.

Pomidory kroimy w plasterki, mozzarellę wyciągamy z zalewy i kroimy na cienkie plastry, układamy na talerzu na przemian, polewamy pesto z rukoli i ozdabiamy świeżą bazylią, delikatnie solimy i pieprzymy najlepiej pieprzem z młynka.

Kostki czekoladowe z solonym karmelem

  • 180 g masła
  • 300 g gorzkiej czekolady 50%
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, przestudzić.

W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. Dodać przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Masę czekoladową przelać do formy o wymiarach 28 x 18 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, oblepiony ciastem, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej przez noc.

Przepis - solony karmel

  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki wody
  • 120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 30 g masła
  • duża szczypta soli

Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.

Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Postawić w powrotem na palnik i pogotować około 1 minuty, mieszając. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia pilnując, by nie stężał zbyt mocno przed polaniem ciasta.

Dodatkowo

- płatki soli morskiej

Na wystudzone brownie, jeszcze w formie, przelać sos karmelowy, wyrównać. Posypać płatkami soli. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, ciasto będzie się lepiej kroiło. Wyjąć, pokroić na kwadraty.

Co sądzisz o tym artykule?
4
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0