Sylwestrowe wege menu. Najlepsze przepisy Beaty Kartowicz

Kuchnia. Co zjeść wieczorem przed telewizorem?
Sylwestrowe wege menu coraz częściej pojawia się na wielu imprezach. W Dzień Dobry TVN swoje pomysły na sylwestrowe przekąski wegetariańskie i wegańskie przedstawiła Beata Kartowicz. Poznajcie jej przepisy!

Przepis na mini burgery z pieczonym kalafiorem/sosem z pieczonej papryki i hummusem

Składniki:

  • 2 kg mąki
    • 1 l mleka
      • 1 kostka masła
        • 7 jajek
          • 400 g cukru
            • 20 g soli
              • kilka liści sałaty rzymskiej
                • awokado
                  • sok z cytryny
                    • kilka różyczek ugotowanego kalafiora
                      • masło
                        • sól
                          • cukier
                            • 50 ml białego octu winnego
                              • wykałaczki
                                • pasta z papryki
                                  • 3 czerwone papryki, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, białe wino)

                                    Przygotowanie:

                                    Wszystkie składniki kroimy w mała kostkę i podsmażany na maśle, następnie zalewany białym winem i odrobiną wody, gotujemy na małym ogniu aż marchew będzie miękka, całość blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą, cukrem i octem winnym)

                                    Hummus

                                    Składniki:

                                    • cieciorka w puszce,
                                      • 1 ząbek czosnku,
                                        • 2 łyżki pasty tahini,
                                          • prażone pestki dyni,
                                            • kmin rzymski,
                                              • cukier,
                                                • sól,
                                                  • sok z cytryny

                                                    Przygotowanie całości:

                                                    1. Wszystkie składniki na hummus wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy, można ewentualnie podlać wodą z cieciorki do uzyskania gładkiej masy.
                                                      1. Ugotowany kalafior padsmażamy na maśle i solimy.
                                                        1. Część dolną bułki smarujemy wcześniej rozgniecionym avocado, kładziemy poszarpaną sałatę rzymską, hummus, kalafior, drugą część bułki smarujemy pastą z papryki i zamykamy, przekuwając wykałaczką.

                                                          Sałatka z kaszy gryczanej, brokułem, pieczoną dynią i kozim serem

                                                          Składniki:

                                                          • 200 g kaszy gryczanej
                                                            • świeży szpinak
                                                              • 1 cukinia
                                                                • kilka różyczek ugotowanego brokułu
                                                                  • 100 g upieczonej dyni
                                                                    • 1 czerwona cebula
                                                                      • owoce granatu
                                                                        • 50 ml białego wina
                                                                          • 2 łyżki masła
                                                                            • kozi ser

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              1. Na patelnie z oliwą wrzucamy cebulę, cukinię, brokuł, podsmażamy, podlewamy białym winem, czekamy aż alkohol odparuje, dodajemy dwie łyżki masła, szpinak, wcześniej upieczona dynie i kaszę gryczaną, doprawiamy solą i cukrem.
                                                                                1. Nakładamy na głęboki talerz, na górę kruszymy kozi ser i posypujemy granatem.

                                                                                  Przepis - bagietka z camembertem z miodem i konfiturą z rabarbaru

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 1 bagietka
                                                                                    • 1 ser camembert
                                                                                      • 2 łyżki miodu
                                                                                        • prażone orzechy włoskie
                                                                                          • konfitura z rabarbaru

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            1. Bagietkę kroimy w paski, nakładamy na nią kilka plastrów pokrojonego w paski camembertu, polewamy delikatnie miodem.
                                                                                              1. Bagietkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika lub opiekacza 190 stopni Celcjusza/ 7-8 minut, aż ser zacznie się rozpuszczać i z góry zarumieni.
                                                                                                1. Wyciągamy, wykładamy na talerz, posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi, jedząc maczamy w konfiturze.

                                                                                                  Sylwestrowe pomidory z mozzarellą, pesto z rukoli i bazylii

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 2 pomidory
                                                                                                    • kulka mozzarelli
                                                                                                      • kilkanaście liści bazylii
                                                                                                        • szczypta suszonego oregano
                                                                                                          • 1 szklanka oliwa z pierwszego tłoczenia
                                                                                                            • sól i pieprz
                                                                                                              • rukola
                                                                                                                • garść świeżej bazylii
                                                                                                                  • 1 garść słoneczniku prażonego
                                                                                                                    • 50 g startego parmezanu
                                                                                                                      • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                        • Pesto z rukoli z bazylią

                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                          1. Do wysokiego naczynia wrzucamy rukolę, słonecznik, czosnek, bazylię i pół szklanki oliwy, blendujemy, na koniec już mieszając łyżką dodajemy resztę oliwy, starty wcześniej parmezan i sól, delikatnie mieszamy.
                                                                                                                            1. Pomidory kroimy w plasterki, mozzarellę wyciągamy z zalewy i kroimy na cienkie plastry, układamy na talerzu na przemian, polewamy pesto z rukoli i ozdabiamy świeżą bazylią, delikatnie solimy i pieprzymy najlepiej pieprzem z młynka.

                                                                                                                              Kostki czekoladowe z solonym karmelem

                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                              • 180 g masła
                                                                                                                                • 300 g gorzkiej czekolady 50%
                                                                                                                                  • 3 duże jajka
                                                                                                                                    • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
                                                                                                                                      • 220 g drobnego cukru do wypieków
                                                                                                                                        • 100 g mąki pszennej
                                                                                                                                          • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                                                            • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

                                                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                                                              1. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, przestudzić.
                                                                                                                                                1. W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. Dodać przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną.
                                                                                                                                                  1. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników.
                                                                                                                                                    1. Masę czekoladową przelać do formy o wymiarach 28 x 18 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
                                                                                                                                                      1. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, oblepiony ciastem, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej przez noc.

                                                                                                                                                        Przepis na solony karmel

                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                        • 1 szklanka cukru
                                                                                                                                                          • 4 łyżki wody
                                                                                                                                                            • 120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
                                                                                                                                                              • 30 g masła
                                                                                                                                                                • duża szczypta soli

                                                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                                                  1. Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.
                                                                                                                                                                    1. Ściągnąć z palnika i ostrożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Postawić w powrotem na palnik i pogotować około 1 minuty, mieszając.
                                                                                                                                                                      1. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia pilnując, by nie stężał zbyt mocno przed polaniem ciasta.

                                                                                                                                                                        Dodatkowo:

                                                                                                                                                                        - płatki soli morskiej

                                                                                                                                                                        Na wystudzone brownie, jeszcze w formie, przelać sos karmelowy, wyrównać. Posypać płatkami soli. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, ciasto będzie się lepiej kroiło. Wyjąć, pokroić na kwadraty.

                                                                                                                                                                        Zobacz także inne wege propozycje na sylwestra:

                                                                                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Kseniya Ovchinnikova/GettyImages

                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości