
Sylwestrowe menu: mini burgery, sałatka, bagietki z camembertem i czekoladowe kostki z solonym karmelem. Przepisy Beaty Kartowicz
Sylwestrowe menu: mini burgery, sałatka, bagietki z camembertem i czekoladowe kostki z solonym karmelem. Przepisy Beaty Kartowicz
W Dzień Dobry TVN swoje pomysły na sylwestrowe przekąski przedstawiła Beata Kartowicz. Poznajcie jej przepisy!
Przepis na mini burgery z pieczonym kalafiorem/sosem z pieczonej papryki i hummusem
Składniki:
-
2 kg mąki
-
1 l mleka
-
1 kostka masła
-
7 jajek
-
400 g cukru
-
20 g soli
-
kilka liści sałaty rzymskiej
-
awokado
-
sok z cytryny
-
kilka różyczek ugotowanego kalafiora
-
masło
-
sól
-
cukier
-
50 ml białego octu winnego
-
wykałaczki
-
pasta z papryki
-
3 czerwone papryki, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, białe wino)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w mała kostkę i podsmażany na maśle, następnie zalewany białym winem i odrobiną wody, gotujemy na małym ogniu aż marchew będzie miękka, całość blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą, cukrem i octem winnym)
Przepis na hummus:
Składniki: cieciorka w puszce, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki pasty tahini, prażone pestki dyni, kmin rzymski, cukier, sól, sok z cytryny
Przygotowanie: wszystko wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy, można ewentualnie podlać wodą z cieciorki do uzyskania gładkiej masy
Ugotowany kalafior padsmażamy na maśle i solimy
Jedna część dolną bułki smarujemy wcześniej rozgniecionym avocado, kładziemy poszarpaną sałatę rzymską, hummus, kalafior, drugą część bułki smarujemy pastą z papryki i zamykamy, przekuwając wykałaczką
Sałatka z kaszy gryczanej, brokułem, pieczoną dynią i kozim serem
Składniki:
-
200 g kaszy gryczanej
-
świeży szpinak
-
1 cukinia
-
kilka różyczek ugotowanego brokułu
-
100 g upieczonej dyni
-
1 czerwona cebula
-
owoce granatu
-
50 ml białego wina
-
2 łyżki masła
-
kozi ser
Przygotowanie:
Na patelnie z oliwą wrzucamy cebulę, cukinię, brokuł, podsmażamy, podlewamy białym winem , czekamy aż alkohol odparuje, dodajemy dwie łyżki masła, szpinak, wcześniej upieczona dynie i kaszę gryczaną, doprawiamy solą i cukrem.
Nakładamy na głęboki talerz, na górę kruszymy kozi ser i posypujemy granatem.
Przepis - bagietka z camembertem z miodem i konfiturą z rabarbaru
Składniki:
-
1 bagietka
-
1 ser camembert
-
2 łyżki miodu
-
prażone orzechy włoskie
-
konfitura z rabarbaru
Przygotowanie:
Bagietka kroimy w paski, nakładamy na nią kilka plastrów pokrojonego w paski camembertu, polewamy delikatnie miodem. Bagietkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika lub opiekacza 190 stopni Celcjusza/ 7-8 minut aż ser zacznie się rozpuszczać i z góry zarumieni. Wyciągamy wykładamy na talerz, posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi, jedząc maczamy w konfiturze.
Przepis - pomidory z mozzarellą, pesto z rukoli i bazylii|
Składniki:
-
2 pomidory
-
kulka mozzarelli
-
kilkanaście liści bazylii
-
szczypta suszonego oregano
-
1 szklanka oliwa z pierwszego tłoczenia
-
sól i pieprz
-
rukola
-
garść świeżej bazylii
-
1 garść słoneczniku prażonego
-
50 g startego parmezanu
-
1 ząbek czosnku
-
Pesto z rukoli z bazylią
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wrzucamy rukolę, słonecznik, czosnek, bazylię i pół szklanki oliwy, blendujemy, na koniec już mieszając łyżką dodajemy resztę oliwy, starty wcześniej parmezan i sól, delikatnie mieszamy.
Pomidory kroimy w plasterki, mozzarellę wyciągamy z zalewy i kroimy na cienkie plastry, układamy na talerzu na przemian, polewamy pesto z rukoli i ozdabiamy świeżą bazylią, delikatnie solimy i pieprzymy najlepiej pieprzem z młynka.
Kostki czekoladowe z solonym karmelem
Składniki:
-
180 g masła
-
300 g gorzkiej czekolady 50%
-
3 duże jajka
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-
220 g drobnego cukru do wypieków
-
100 g mąki pszennej
-
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego, przestudzić.
W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. Dodać przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Masę czekoladową przelać do formy o wymiarach 28 x 18 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, oblepiony ciastem, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej przez noc.
Przepis - solony karmel
Składniki:
-
1 szklanka cukru
-
4 łyżki wody
-
120 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
-
30 g masła
-
duża szczypta soli
Przygotowanie:
Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszać) aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty.
Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Postawić w powrotem na palnik i pogotować około 1 minuty, mieszając. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia pilnując, by nie stężał zbyt mocno przed polaniem ciasta.
Dodatkowo
- płatki soli morskiej
Na wystudzone brownie, jeszcze w formie, przelać sos karmelowy, wyrównać. Posypać płatkami soli. Odstawić do lodówki na 1 godzinę, ciasto będzie się lepiej kroiło. Wyjąć, pokroić na kwadraty.





