Polacy jedzą mniej mięsa
Według raportu Rolnictwo 2019, w ubiegłym roku przeciętne spożycie mięsa na jedną osobę wynosiło 61 kg. Według danych statystyczny Polak zjadł w 2019 roku o 15,9 kg mniej mięsa w porównaniu do 2018 roku.
Powyższa informacja ucieszyła autorów kampanii RoślinnieJemy i jednocześnie wzbudziła podejrzenie, że przedstawiony dane mogą być błędne. Po wnikliwej analizie raportu oraz wyjaśnieniach GUS okazało się, że obawy się potwierdziły, a spadek konsumpcji mięsa nie jest tak duży.
Dane odnośnie spożycia mięsa na osobę w publikacji "Rolnictwo w 2019" zostały przedstawione błędnie. Spożycie mięsa na osobę w 2018 roku wyniosło nie 76,9 kg, a 62,4 kg, co dalej oznacza spadek spożycia mięsa o 2,24%, a nie o 20% jak wynika z danych cytowanych bezpośrednio ze wspomnianego raportu.
- czytamy w mediach społecznościowych kampanii RoślinnieJemy.
Choć to mniejszy krok w stronę roślinnej diety, to także inne publikacje wskazują na to, że coraz rzadziej sięgamy po mięso. W kwietniu tego roku, IQS, jeden z liderów badań opinii, zaznaczył, że około 43 proc. Polaków nie je w ogóle lub ogranicza spożycie mięsa.
Pandemia a spożycie mięsa
Ponad 40 proc. Polaków podczas pandemii zmieniło swoje zwyczaje jedzeniowe. Badanie przeprowadzone w czerwcu 2020 r. przez Market Research World na zlecenie Upfield pokazało, że okres minionych kilku miesięcy i izolacji spowodowanej rozprzestrzenianiem się koronawirusa zachęcił 25,4 proc. mieszkańców kraju nadwiślańskiego do ograniczenia spożycia mięsa. Jednocześnie aż 31,6 proc. badanych wskazało, że w tym okresie częściej kupowało roślinne alternatywy mięsa.
Zobacz materiał o roślinnej rewolucji Marty Dymek:
Zobacz też:
Jak schudnąć po kwarantannie? Radzi dietetyczka Anna Radowicka
Bób – wartości odżywcze. Jak długo gotować bób?
Jak jeść melona? Melon galia, kantalupa i miodowy – popularne odmiany
Autor: Anna Korytowska