Rokitnik zwyczajny jest rośliną występującą dziko na terenie Europy oraz Azji. W Polsce można go znaleźć na wybrzeżu Bałtyku i w Pieninach. Rokitnik pokryty jest gronami owoców o złocistopomarańczowej barwie. Są one wykorzystywane w kuchni, ale również jako środek leczniczy. Sok z rokitnika zyskał sławę na całym świecie i ze względu na bogactwo substancji odżywczych znany jest jako tzw. superfood.

Owoce rokitnika są cierpkie, kwaskowate, o smaku przypominającym ananasa. Stanowią źródło witamin, minerałów, kwasów organicznych, tłuszczowych oraz fitozwiązków. Przygotowuje się z nich liczne przetwory, ale również kosmetyki, takie jak kremy czy odżywki. Najpopularniejszym produktem jest jednak sok rokitnikowy, który warto włączyć do codziennej diety. Działa on przeciwnowotworowo, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność, obniża ciśnienie krwi. To tylko niektóre jego zalety. Do tego sok z rokitnika jest też bezpieczny dla dzieci. Istnieje tylko kilka przeciwwskazań do jego stosowania.

Sok z rokitnika – właściwości

Rokitnik bogaty jest w witaminy C, A, E, K, P i z grupy B. Owoce rośliny zawierają także mnóstwo potasu, beta-karotenu i flawonoidów, a także kwasy tłuszczowe omega-7. Inne składniki odżywcze soku z rokitnika to: sód, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk, miedź. Sok z rokitnika to doskonałe źródło przeciwutleniaczy: antocyjanów, steroli, karotenoidów, flawonoidów, garbników. Wszystkie te związki wpływają korzystnie na odporność organizmu. Sok z owoców rokitnika dodaje energii, witalności, poprawia nastrój, dlatego warto sięgać po niego jak najczęściej.

Działanie soku z rokitnika

Sok z rokitnika to przede wszystkim bogactwo witaminy C , dlatego najczęściej sięgają po niego osoby, które cierpią na jej niedobór, czyli z krwawiącymi dziąsłami czy brakiem apetytu, a jednocześnie wszyscy, którzy chcą wzmocnić odporność w sezonie zwiększonej zachorowalności (wiosennym, jesienno-zimowym). Kto jeszcze powinien pić sok z owoców rokitnika? Głównie osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Co ciekawe, sok rokitnikowy działa antydepresyjnie, wspomaga pracę mózgu, a także pomaga zachować piękny wygląd cery. Inne działanie soku z rokitnika to m.in.:

  • działa przeciwnowotworowo,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • zapobiega takim chorobom, jak miażdżyca, zawał, udar, choroba niedokrwienna,
  • wzmacnia kości oraz naczynia krwionośne,
  • chroni oczy,
  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • chroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych,
  • pomaga leczyć wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • zwiększa krzepliwość krwi,
  • przyspiesza gojenie się ran, blizn, oparzeń,
  • wspomaga trawienie.

Sok z rokitnika mogą spożywać dzieci, często sięgają po niego kobiety w ciąży. Jest bezpieczny i nie można go przedawkować. Warto jednak, by kobiety w ciąży i karmiące piersią skonsultowały z lekarzem to, w jakiej dawce będą go pić. Przeciwwskazania do picia soku z rokitnika to kamica żółciowa, zapalenie pęcherzyka żółciowego, stany zapalne trzustki i wątroby.

Sok z rokitnika – przepis

Jak zrobić sok z owoców rokitnika zwyczajnego? Wymaga to nieco umiejętności, ponieważ trzeba odpowiednio przetworzyć owoce, aby nie straciły swoich właściwości leczniczych. Owoce rokitnika nie nadają się do spożywania na surowo, ponieważ mają zbyt cierpki smak. Aby przygotować sok, należy zebrać owoce po pierwszych przymrozkach, gdyż wówczas są najmniej cierpkie. Sposobów na uzyskanie domowego soku z rokitnika jest kilka. Można wycisnąć go z surowych owoców i połączyć z innym sokiem, nieco słodszym. Inną metodą na przetworzenie owoców rokitnika jest zasypanie ich cukrem w proporcjach 1:1 i pozostawienie ich na 8 godzin. Kolejnym krokiem jest gotowanie owoców przez pół godziny na wolnym ogniu, odcedzenie soku, przelanie do butelek i spasteryzowanie. Sok należy przechowywać w ciemnym miejscu. Domowy sok z rokitnika można także przyrządzić, korzystając z poniższego przepisu.

Składniki (na 1–2 butelki):

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 5 jabłek,
  • ¾ szklanki cukru.

Przygotowanie:

  1. owoce umyj i osusz ręcznikiem;
  2. jabłka obierz i pokrój na mniejsze części;
  3. utrzyj owoce rokitnika i jabłka, a następnie zasyp cukrem;
  4. odstaw na 2 dni;
  5. Po tym czasie przeciśnij i odlej sok do butelek;
  6. Zakorkuj butelki i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Jak powinno wyglądać dawkowanie soku z rokitnika, byśmy zauważyli efekty jego działania? Można dodawać go do herbaty, łączyć z wodą, przygotowywać koktajle. Choć nie ma ścisłych wskazań, jak stosować sok z rokitnika, dostępne informacje wskazują, że najlepiej pić go, rozcieńczając wcześniej wodą, w stosunku 1:4 i spożywać w ilości 150 ml dziennie w przypadku osób dorosłych i 100 ml w przypadku dzieci.

Zobacz też:

Trawa pszeniczna – źródło cennych dla organizmu składników. Agnieszka Cegielska: „Działa lepiej niż kawa”

Mikołaj Rey pije sok z pokrzywy i zwiedza ekologiczne gospodarstwo. "Piękna ta nasza Polska"

Sok ze szpinaku – właściwości, przepis. Jakie wartości odżywcze ma sok szpinakowy?

Co sądzisz o tym artykule?
59
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0