Rokitnik zwyczajny jest ceniony ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C, a także witamin: A, D, E, K, P i z grupy B. Zawiera również wiele innych składników przydatnych w kosmetyce i naturalnym leczeniu chorób. Olej z rokitnika – jak stosować, by maksymalnie wykorzystać wszystkie jego właściwości?

Olej z rokitnika syberyjskiego, bo również tak nazywa się ten surowiec, może być stosowany doustnie lub zewnętrznie w pielęgnacji skóry normalnej i w przypadku problemów skórnych. Sprawdź, jakie zalety ma olej z rokitnika i na co może pomóc.

Olej z rokitnika – właściwości

Rokitnik zwyczajny ( Hippophae rhamnoides ), zwany także rokitnikiem pospolitym lub rokitnikiem syberyjskim, jest rośliną z rodziny oliwnikowatych, występującą w Europie i Azji, głównie na wybrzeżach morskich. Sadzi się go jako roślinę ozdobną, ale i leczniczą – jego owoce są bogate w witaminy i inne cenne składniki. Są to przede wszystkim witaminy: A, C, D, E, K, P i z grupy B, a także flawanoidy, karotenoidy, antyoksydanty, aminokwasy, komplet nienasyconych kwasów tłuszczowych i mikroelementy.

Olej z owoców rokitnika jest otrzymywany z pulpy owocowej, ma owocowy zapach i czerwono-pomarańczowy kolor. Charakterystyczna barwa to skutek wysokiej zawartości witaminy A, która występuje w oleju z rokitnika w postaci karotenoidów. Wykazują one właściwości regeneracyjne, antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe, a także poprawiają koloryt skóry. Nienasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają regeneracji naskórka, przyspieszają gojenie się ran i zmniejszają widoczność blizn.

Olej z rokitnika – zastosowanie w kosmetyce

Olej z rokitnika syberyjskiego jest chętnie stosowany przez producentów kosmetyków naturalnych – znajdziesz go przede wszystkim w kremach do twarzy. Na jakie działanie możesz liczyć, stosując kosmetyki wzbogacone tym surowcem?

Dzięki zawartości karotenoidów, polifenoli i witaminy E olej z owoców rokitnika pomaga chronić skórę przed promieniowaniem UVB i działa antyoksydacyjnie – dlatego nazywany jest naturalnym filtrem na słońce i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kosmetyków wzmacniających ochronę przed promieniowaniem słonecznym.

Wysokie stężenie kwasu omega-7 (palmityno-oleinowego) wpływa na doskonałe właściwości gojące oleju rokitnikowego – wspomaga on regenerację naskórka i może być stosowany w przypadku skóry trądzikowej, wyprysków i podrażnień wywołanych działaniem promieni słonecznych. Olej z rokitnika stosuje się w kosmetyce również jako składnik preparatów przeciwzmarszczkowych, w pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się i wymagającej regeneracji.

Olej z rokitnika na twarz – jak stosować?

Możesz kupić czysty olej i dodawać kilka kropli do porcji kremu lub tworzyć własne mieszanki olejowe. Możesz również wykorzystać olej z rokitnika na trądzik – pomoże w regeneracji naskórka, złagodzi stany zapalne i zminimalizuje ryzyko powstania blizn. Olejek z rokitnika do twarzy to świetny wybór również w przypadku skóry zniszczonej (na przykład działaniem promieni słonecznych), naczynkowej i ze zmarszczkami. Zasada jest podobna – wystarczy odrobina oleju rokitnikowego, by wspomóc działanie kremu.

Olej z rokitnika poprawi koloryt skóry, nadając jej złocistego blasku. Warto jednak pamiętać, że stosowany bez rozcieńczenia może nadmiernie zabarwić skórę – poleca się wykorzystanie go w kosmetykach (kremach, mieszankach olejowych) w stężeniu do 5%.

Olej z rokitnika na włosy – sposób użycia

Jeśli posiadasz już olej z rokitnika, działanie tego surowca możesz wykorzystać również na włosach. Wspomoże walkę z łupieżem i wypadaniem włosów, a także poprawi ich stan, dogłębnie je odżywiając. Olej z rokitnika – jak stosować go na włosy? Najlepiej zmieszać kilkanaście kropli z łyżką innego oleju – kokosowego lub oliwy z oliwek. Następnie należy wmasować mieszankę olejową w skórę głowy i włosy, i pozostawić na około godzinę, a po tym czasie zmyć delikatnym szamponem bez SLS-ów.

Olej z rokitnika – dawkowanie w celach leczniczych

Właściwości lecznicze , jakie wykazuje olej z rokitnika są wszechstronne. Dobrze jest wykorzystać rokitnik jako naturalny sposób na kilka przypadłości. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C (kilka razy więcej niż zawiera czarna porzeczka), jest stosowany do podnoszenia odporności i podczas przeziębień. Olej z rokitnika do picia sprawdzi się jako naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Używa się go także pomocniczo przy leczeniu astmy, w problemach żołądkowych, chorobach reumatycznych i chorobach skóry. Na skórę można używać go przy oparzeniach, egzemach, zmianach alergicznych, odmrożeniach czy odleżynach – na małych obszarach punktowo, na większych – w rozcieńczeniu z innym olejem.

Olej z rokitnika – przeciwwskazania

Przeciwwskazania do jego stosowania nie są do końca zbadane. Na pewno należy zachować ostrożność w przypadku pielęgnacji delikatnej skóry dzieci, a także podczas stosowania oleju na rany – nie mogą być zbyt rozległe. W przypadku wątpliwości, skontaktuj się z lekarzem medycyny naturalnej. Trzeba jednak przyznać, że działanie oleju rokitnikowego jest znane w fitoterapii od wielu lat – warto skorzystać z tej wiedzy i włączyć olej do leczenia wielu chorób i zmian skórnych.

Zobacz film: Rokitnik - wielka moc małego owocu. Źródło: Dzień Dobry TVN



Co sądzisz o tym artykule?
1
0