Może ważyć nawet 24 kilogramów. Pełen kwasów tłuszczowych omega-3 dobroczynnych dla naszego serca i mózgu. W kuchni Dzień Dobry TVN łososia przyrządzali Joseph Seelesto, bardziej znany jako Józek oraz Robert Sowa.

Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek / East News

PRZEPIS JÓZKA:
Tatar z wędzonego Łososia norweskiego Limito
Składniki:
Wędzony Łosoś norweski Limito (200 g)
Świeży imbir (1 łyżeczka)
Oliwa truflowa (do smaku)
Jajka przepiórcze (6 szt.)
Ocet (1 łyżeczka)

Mus awokado:
Awokado (1 szt)
Limonka (1 szt)
Cukier puder (1 łyżeczka)

Sałatka do tatara
Pomidory (1 szt)
Kiwi (1 szt)
Kostka z mango (1 łyżka)
Sól, pieprz (do smaku)
Oliwa (do smaku)

Przygotowanie:
Wyporcjowanego wędzonego Łososia norweskiego Limito i obrany imbir kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie doprawiamy oliwą truflową.
Obrane awokado, skrapiamy sokiem wyciśniętym z całej limonki i posypujemy cukrem pudrem. Miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko w celu pozbycia się gródek.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Wypestkowane pomidory, obrane mango i kiwi kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Mieszamy
Do patelni w niewielkiej ilości wody dodajemy odrobinę octu, a następnie wbijamy jajko przepiórcze. Czekamy do ścięcia białka, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Wykrajamy tworząc ładne jajko, przypominające jajeczko sadzone. W foremce wykładamy przygotowany tatar, smarujemy wierzch musem z awokado. Wyjmujemy tatar z foremki, delikatnie potrząsając. Na musie układamy przygotowane jajeczko, a obok tatara układamy sałatkę.


PRZEPISY ROBERTA:
Aromatyczny, pikantny krem z soczewicy i marchewki z wędzonym łososiem norweskim Limito
Składniki:
250 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy
250 g ugotowanej w bulionie marchewki
2 obrane, pokrojone w kostkę cebule
3 łyżki klarowanego masła
1,5 l bulionu z kurczaka  (lub warzywnego)
100 ml śmietany kremówki.
1 pęczek natki pietruszki
Sól, czarny pieprz, ostra papryka, kumin
200 g wędzonego na zimno łososia norweskiego w plastrach Limito
Pokrojony w kostkę miąższ z 3 pomidorów malinowych
100 g gęstego jogurtu bałkańskiego
Sposób przygotowania:
Plastry wędzonego łososia norweskiego Limito pokroić w julienne (cienkie paseczki) i wymieszać z pomidorami i posiekaną natką pietruszki. W dużym rondlu na maśle podsmażyć cebulę, dodać marchew i soczewicę, dusić około 10 minut. Całość zalać bulionem, gotować do miękkości, a następnie zmiksować. Do tak przygotowanej zupy  wlać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku. Pikantny krem z soczewicy i marchewki podawać z łyżką jogurtu bałkańskiego oraz wędzonym łososiem z pomidorami i pietruszką. 

Wiosenna sałatka z rukoli i wędzonego łososia norweskiego, z truskawkami, jajami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico
Składniki:
100 g rukoli
200 g wędzonej na zimno polędwicy z łososia norweskiego Limito 
50 ml octu winnego 8 świeżych, pokrojonych w cząstki truskawek
50 g orzechów pekan
4 łyżki białego kremu balsamico

Sposób przygotowania:
W rondelku zagotować 500 ml wody z octem winnym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wybijać do niej partiami jajka, najlepiej po 3 szt. Gotować około 30 sekund, a następnie zahartować w wodzie z lodem. Czynność powtórzyć trzykrotnie.Na talerzu ułożyć umytą rukolę, pokrojoną w plastry wędzoną na zimno polędwicę z łososia norweskiego, jajka przepiórcze w koszulkach, cząstki truskawek i orzechy pekan. Całość skropić białym kremem balsamicznym i podawać z chrupiącym pieczywem.

Chrupiące grzanki z pastą serowo - ziołową, jajecznicą ze szczypiorkiem i wędzonym łososiem norweskim
Składniki:
12 tostów z ciemnego pieczywa wieloziarnistego
150 g serka śmietankowego
1 mały pęczek koperku
1 łyżka masła wiejskiego
3 jaja wiejskie
1 mały pęczek szczypiorku
1 mały pęczek rukoli
250 g wędzonego na zimno łososia norweskiego w plastrach Limito
1 pokrojona w piórka czerwona cebula
1 łyżka oleju z pestek dyni
Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Każdy tost posmarować serkiem śmietankowym połączonym z koperkiem i przyprawami. Przygotować jajecznicę ze szczypiorkiem i ułożyć na tostach wraz z rukolą, kawałkami wędzonego łososia norweskiego i czerwoną cebulą. Przed podaniem skropić olejem z pestek dyni i oprószyć grubo mielonym czarnym pieprzem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0