Monika Mądra-Pawlak i Jan Pawlak są właścicielami knajpki w Poznaniu. Małżeństwo podróżuje po świecie i zamiast pamiątek ze strefy wolnocłowej przywozi egzotyczne przepisy i przyprawy. Zobaczcie, co ugotowali w kuchni Dzień Dobry TVN.
Dawid Balana - pierwszy Polak, który ukończył elitarną szkołę Alain Ducasse Education w Paryżu, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przekąski idealne na Sylwestra: róże pustyni, czekoladowe trufle, tatara wołowego i buraczane jaja. Jak wygląda współpraca z najlepszymi kucharzami na świecie?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - klasyka śląskiej kuchni wigilijnej! Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef przygotował cztery dania, bez których nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji: zupa grzybowa, dzwonki z karpia, makówki i przystawki na bazie śledzia, piernika i gruszki.
Zgodnie z polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia gotujemy dużo i tłusto. A może w tym roku powinniśmy inaczej przygotować świąteczne potrawy, na przykład, po wegańsku? W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni 3. edycji Masterchefa - Dominika Wójciak - przygotowała bożonarodzeniowe dania w wersji wegańskiej.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler przygotował dania, które pamięta z dzieciństwa, czyli: marynowaną kaczkę z sosem pomarańczowym i miniburgery. Kto nauczył go gotować?
Andrzej Polan postanowił dziś wrócić pamięcią do smaków dzieciństwa. Czy udało mu się przekonać Marcina Mellera do zjedzenia kaszy manny? Pamiętacie takie dania, których kiedyś nie lubiliście, a dziś za nimi przepadacie?
Owsianka, chlebek, kanapka, sałatka, a wszystko to na bazie buraków. W naszej kuchni Samar Khanafer – blogerka kulinarna i uczestniczka „MasterChef” postanowiła pokazać nam, że buraki to nie tylko składnik ćwikły i czerwonego barszczu.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy żonę Pascala Brodnickiego - Agnieszkę Mielczarek, która jest coachem żywieniowym. Udowadnia ona, że z upływającym czasem możemy walczyć nie tylko przy użyciu skalpela, ale także odpowiednią dietą i nawykami żywieniowymi. Co mogą zdziałać dwie łyżki posiekanej rzeżuchy dziennie? Zobaczcie!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zdradził nam tajemnice najpopularniejszego dodatku do mięsa na polskich stołach, czyli ziemniaków. Jak mówi Kucharski - ziemniak ziemniakowi nierówny. Z jednych ziemniaków lepiej robić purée, a z innych frytki lub dodawać je do sałatki.
W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach razem z uczestnikiem "Masterchefa" Szymonem Czerwińskim przygotowali danie, którego smak zna każdy z nas - kotlety mielone, znane również jako sznycle. Co zrobić, by nie były ani surowe w środku, ani zwęglone na wierzchu?
Jedną z pasji Czesława Langa jest zdrowa, wegańska kuchnia. W Dzień Dobry TVN przygotował kilka swoich popisowych dań, które wspomagają oczyszczanie organizmu. Wypróbujecie przepisy legendy polskiego kolarstwa?
Zupa z pietruszki, gruszek i boczku, zapiekanka z makaronu, kapusty i ryby oraz gruszki zapiekane w śmietanie i wanilii! Mimo kontuzji Andrzej Polan, jak zwykle, wspiął się na kulinarne szczyty i uraczył nas pysznymi, rozgrzewającymi daniami. Polecamy jego przepisy!
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś cynamon i blogerka kulinarna Kasia Bukowska. Zobaczcie, jak zrobić idealne bułeczki i rozgrzewające kakao.
Agata odpowiada za ilustracje, Anna za przepisy, a wspólnie stworzyły książkę z prostymi przepisami dla dzieci. Kilka z nich zaprezentowały w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobaczcie jak gotują siostry Starmach.
Dziś Marcin Meller pojawił się w studiu wyjątkowo nie w roli prowadzącego program. Wraz z siostrą Katarzyną przejęli stery w kuchni Dzień Dobry TVN i przygotowali tradycyjne potrawy ze stołu Mellerów. Wszystkie przedstawione w programie receptury zostały zawarte w książce kucharskiej Katarzyny "W kuchni mamy i córki", gdzie znajdziemy przepisy na dania poznane podczas podróży po świecie oraz rodzinne anegdoty.
Na półkach księgarń właśnie pojawiła się pierwsza książka kucharska Kasi Bosackiej. Czy znawczyni zdrowej żywności wykorzysta swoje polonistyczne wykształcenie i zajmie się pisaniem na stałe? Być może, ale zanim to nastąpi odwiedziła kuchnię Dzień Dobry TVN i ulepiła bajecznie kolorowe pierogi.
Jakob Kosel był w finałowej trójce 5. edycji Top Model. Mimo, że nie wygrał programu jego kariera rozwija się w błyskawicznym tempie. A wszystko to dzięki zdrowemu stylowi życia i prawidłowemu odżywianiu. Tego nauczyła go jego mama Krystyna, która dziś towarzyszyła mu w kuchni Dzień Dobry TVN.
Piotr Kucharski postanowił sprawić kulinarną frajdę Marcinowi Mellerowi, który "cierpi gdy musi rano jeść kiełki czegoś i listki". Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował "dania konkretne": pyzy ziemniaczane z kapustą, kluski śląskie z gęsiną i gruszką oraz kopytka z warzywami. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha złamała stereotypy dotyczące produktów, które powinniśmy jeść w okresie jesienno-zimowym. Czy chleb może być rozgrzewający?
W kuchni Dzień Dobry TV: dynia faszerowana, smażony sandacz na purée z dyni oraz krem z dyni i wędzonych śliwek. To trzy propozycje dyniowych przepisów przygotowanych dziś rano przez naszego gościa Jana Kuronia. Lubicie dynie? Macie jakieś swoje ulubione dyniowe dania?
Anna Starmach i Sylwia Ładyga pokazały nam dziś jak przygotować lasagne. Przy okazji poznaliśmy historię tej potrawy. Co zrobić, żeby nie wyszła nam ... "mamałyga zamiast lasagne"? Zobaczcie.
On jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Ona była finalistką MasterChef Junior. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje siły połączyli Wojciech i Zuzanna Harapkiewiczowie! Wspólnie uraczyli nas sałatką soligrano z półgęskiem, zupą dyniowo-rokitnikową z krewetkami oraz tatarem z jelenia ze smażonymi kurkami. Pycha!
Anna Stamach zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN przepis na idealnego strogonowa. Ani towarzyszyła w naszej kuchni Dominika Słowik, uczestniczka programu "MasterChef", której poślizgnęła się - jak mówi Dorota Wellman - na deseczce i odpadła z programu. Lubicie strogonowa?
Od kilku lat, w ramach promocji polskiej kultury, organizuje w Berlinie "obiady czwartkowe". O swojej inicjatywie i przełamywaniu stereotypów, opowiedziała nam, w studiu Dzień Dobry TVN, Julia Bosski. Przy okazji zaprezentowała też swoje przepisy na: sałatkę z kaszy pęczak z burakiem i bryndzą, bosski burger i sernik lawendowy.
Ta potrawa składa się z warzyw, głownie z bakłażana, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN ratatouille - prowansalski gulasz warzywny. Skorzystajcie z przepisu i zróbcie go sami!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy uczestników programu "Azja Express" Darka Kuźniaka i Przemka Saletę. Łączą ich nie tylko tatuaże, ale też przyjaźń. Panowie przygotowali potrawy kuchni azjatyckiej, którą lubi Darek. Macie ochotę na mule w sosie kokosowym ze świeżą kolendrą, chrupiące kalmary lub mango z ryżem jaśminowym? Zobaczcie, czy bokser Przemek Saleta potrafi gotować.
Jedzenie uliczne podbija serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Naszymi dzisiejszymi gośćmi byli, mistrzowie burgerów, Piotr Staszczyński i Dawid Bojarojć. Poznajcie ich przepisy na pyszne, domowe burgery. Jadacie w food truckach?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Piotra Kucharskiego. Jak zbierać grzyby? Ukręcać czy wyrywać? Jak je czyścić, a potem konserwować? Piotr podzielił się z nami swoimi sprawdzonymi metodami.
Jeśli nie macie pomysłu na niedzielny obiad, skorzystajcie z propozycji Pauliny Hofman, autorki bloga "Smakowity kąsek". To będzie tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu.
Czy w Warszawie, czy w Kołobrzegu zawsze zapraszamy do naszej kuchni najlepszych kucharzy i serwujemy Wam najsmaczniejsze potrawy. Tym razem do kuchni, na statku, zaprosiliśmy kucharzy: Roberta Bochenko i Ryszarda Pileckiego. Panowie przygotowują dla Was potrawy ze świeżych ryb: ceviche z troci z guacamole, turbota z patelni z karmelizowanymi świeżymi warzywami, sałatkę z dorsza oraz zupę rybną z nutą trawy cytrynowej i mleka kokosowego. Smacznego!