Kto jest Twoim "Mistrzem Smaku"? Szczegóły akcji na stronie www.mistrzsmaku.tvn.pl
Stek z polędwicy wołowej w sosie grzybowym.
Składniki:
stek z polędwicy wołowej
cebula
2 ząbki czosnku
olej
pieprz sól
50 ml białego wina
5 podgrzybków lub borowików
Przygotowanie:
Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju. 2 ząbki czosnku posiekane podsmażamy razem na patelni wrzucamy kapelusze podgrzybków lub borowików smażymy na wolnym ogniu około 15 minut razem z resztą składników. Dodajemy odrobinę białego wina ( 50 ml). Wino musi odparować. Na końcu dodajemy dwie łyżki masła lub pół szklanki śmietany. Wszystkie składniki dusimy około 5 minut. Odstawiamy. Na drugiej patelni wrzucamy stek z polędwicy wołowej. Smażymy około 2 minuty z każdej ze stron.
Krewetki specjalność Agnieszki:
Składniki:
15 krewetek
3 ząbki czosnku
Białe wino (100ml)
Natka pietruszki
Kostka masła
Pieprz, sól, chilli
Przygotowanie: Przysmażamy czosnek razem z krewetkami, dodajemy wino i czekamy aż odparuje, na końcu dodajemy masło i zagęszczamy sos. Na samym końcu przyprawiamy. Podajemy z bagietka z masłem
Przepis Michela:
Prawdziwa sałatka nicejska
Składniki:
2 pomidory
300g fasolki szparagowej zielonej
2 jaja na twardo
puszka tuńczyka w oleju
puszka anchovies
2 ugotowane ziemniaki
sałata dębowa
oliwki zielone i czarne
Vinegret:
Jajko
Musztarda
Olej
Sól i pieprz
Zioła prowansalskie
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN