Sezon na grzyby – co warto zbierać?
W polskich lasach natknąć możemy się na przeróżne okazy grzybów. Słyszeliście kiedyś o czarnych kurkach, wronich uszach, piaskowcach czy uchówce oślej? Te gatunki przedstawiła w naszym programie specjalistka – Iza Kulińska, która podkreśliła, że zanim wybierzemy się na zbiory, warto nauczyć się dobrze rozpoznawać poszczególne okazy.
Grzyby
Łatwo się pomylić i nie polecam zbierania każdemu. Najpierw należy nauczyć się dobrze rozpoznawać grzyby, a potem zbierać je do konsumpcji
– powiedziała.
Jeśli już zapoznamy się z encyklopedią grzybów, warto dowiedzieć się, gdzie znaleźć możemy poszczególne gatunki, a także, co możemy z nich później zrobić.
- Ucho brzozowe najczęściej rośnie na krzewach bzu czarnego. Może być do chińszczyzny, tak jak chiński grzyb mun, ale można też dorzucić go do rosołu. On przyjmuje chętnie różne smaki – rozpoczęła specjalistka. Wśród nietypowych grzybów wyróżnić można także kalafiora rozczochranego, który kiedyś był pod ochroną. Krótko się gotuje lub smaży, ma delikatną konsystencję i orzechowy posmak.
Cenne właściwości grzybów
Grzyby to nie tylko idealne składki do aromatycznych dań. Przez długi czas uważano je za pokarm ciężkostrawny i pozbawiony szczególnych wartości odżywczych. Jak się jednak okazuje, mogą one pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Zawierają bowiem liczne związki mineralne tj. potas, wapń, magnez, selen, żelazo, miedź i cynk. Są także źródłem witamin z grupy B. Jakie grzyby są najzdrowszej?
Boczniki poleca się osobom z cukrzycą, kurki natomiast mają dużo karotenu, a także działają przeciwpasożytniczo. Na Dalekim Wschodzie także ucho bzowe uznawane jest za grzyb leczniczy. Można stosować go przy stanach zakrzepicy żylnej, żylakach.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także inne niezwykłe grzyby w polskich lasach:
- 5 najdroższych grzybów świata. 2 z nich rosną w Polsce
- Niebezpieczne grzyby w polskich lasach. Tych gatunków lepiej unikać
- Grzyb czubajka kania. Jak go rozpoznać i odróżnić od muchomora? Jakie ma wartości odżywcze?
- Krwistoborowik szatański - jak wygląda trujący podgrzybek i czym się charakteryzuje?
- Lakówka ametystowa, czyli piękny grzyb bez smaku. Dlaczego często rośnie na mogiłach?
- Kozia broda – grzyb jadalny i niezwykle smaczny. Jak go wykorzystać w kuchni?
- Borowik ponury – jadalny czy nie? Jak odróżnić go od borowika ceglastoporego?
- Palce umarlaka, czyli horror w polskich lasach
- Grzyby psiaki, czyli niejadalne odmiany grzybów. Jakich grzybów należy unikać?
- Purchawica olbrzymia - tajemniczy przysmak polskich lasów. Jak ją przyrządzić?
- Huba czyli grzyb rosnący na drzewie. Czy jest jadalny?
- Czarcie jajo i sromotnik smrodliwy, czyli nietypowe grzyby polskich lasów. Czy można je jeść?
- Czubajka czerwieniejąca często mylona jest z kanią. Czy jest jadalna i można ją zbierać?
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Tatyana Kalmatsuy/Getty Images