Góral ujawnia prawdę o oscypkach. "Sprzedawcy mnie znienawidzą"

Oscypki na straganie.
Prawdziwy oscypek - jak go rozpoznać?
Źródło: NurPhoto/Contributor/TikTok
Wypoczynek w górach powinien iść w parze z możliwością wypróbowania miejscowych specjałów. Na południu Polski niekwestionowany prym wiodą oscypki. Warto pamiętać o tym, że aromatyczne sery z owczego mleka muszą spełniać określone wymogi. Jak rozpoznać oryginalne wyroby? W mediach społecznościowych na to pytanie odpowiedział góral z Białego Dunajca.

Góral ujawnia prawdę o oscypkach na TikToku

W Zakopanem i innych górskich miejscowościach nie brakuje stoisk, które kuszą mnogością tradycyjnych serów. Niestety zakup oryginalnego oscypka jest o wiele trudniejszy, niż mogłoby się wydawać. Przekonuje o tym góral z Białego Dunajca, który chętnie zdradza sekrety turystycznych miejscowości na TikToku.

Góry

Źródło: Dzień Dobry TVN
Turysto, tego nie rób w górach (napisy)
Turysto, tego nie rób w górach (napisy)
Rzuć wszystko i jedź w polskie góry
Rzuć wszystko i jedź w polskie góry
Wanda Rutkiewicz znowu patrzy na Himalaje
Wanda Rutkiewicz znowu patrzy na Himalaje
Tatrzańskie opowieści. Przejść wszystkie szlaki w Tatrach
Tatrzańskie opowieści. Przejść wszystkie szlaki w Tatrach
Dwie polskie himalaistki na szczycie K2
Dwie polskie himalaistki na szczycie K2

Sezon na sery jest ściśle powiązany z wypasem owiec na hali. Turyści pragnący zaopatrzyć się w aromatyczne wyroby z całą pewnością powinni mieć to na uwadze.

- Sprzedawcy oscypków mnie znienawidzą, no ale dobra. Oscypki produkuje się od maja do października. Od listopada oscypek nie ma nic wspólnego z oscypkiem - zapewnił autor nagrania, które doczekało się ponad 1,3 mln odsłon na TikToku.

Prawdziwy oscypek - czym się wyróżnia?

O autentyczności produktu świadczy również jego wygląd i smak. Mieszkaniec Białego Dunajca przekonuje, że to właśnie dzięki tym kryteriom można bez trudu rozpoznać sery wyrabiane zgodnie z tradycyjną recepturą, a co za tym idzie uniknąć zakupu podróbek.

- Prawdziwy oscypek ma skórkę w kolorze słomkowym, a w środku jest jasnokremowy. Kolor środka sera wynika z tego, ze w mleku owczym jest dużo więcej białka niż w krowim. Oscypki podrabiane w środku są żółtawe, a ich skórka jest ciemna. Oryginalny oscypek ma ostry smak, jest dużo twardszy od innych serów, ale to nie znaczy, że oscypki z większą domieszką mleka krowiego są gorsze. Po prostu to nie są oscypki - podsumował góral w krótkim nagraniu.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Magdalena Brzezińska

Źródło: tiktok.com

Źródło zdjęcia głównego: NurPhoto/Contributor/TikTok

podziel się:

Pozostałe wiadomości