Przepisy kulinarne

Smaki Kasi Cichopek

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Kasia Cichopek nie ukrywa, że nic nie smuci jej tak bardzo, jak widok zaniedbanej, źle ubranej i niedożywionej młodej mamy. Wychodząc z założenia, że jesteśmy tym, co jemy, Kasia razem z Tomkiem Woźniakiem, w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała jak zdrowo i łatwo przygotowywać dania, które spowodują, że będziemy tryskać energia i emanować urodą.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

 

 

Chrupiący kurczak

Przepis na 4 porcje

Czas przygotowania: 1godzina i 20 minut

Składniki:

1 kurczak o wadze 1,5-2 kg

1 cytryna

4 ząbki czosnku

2 gałązki rozmarynu lub tymianku

6 plasterków boczku

mały słoik Pieczarek marynowanych Smak

½ słoika Pomidorów suszonych Smak

garść pomidorków koktajlowych

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Umytego i osuszonego kurczaka dopraw solą, pieprzem, natrzyj oliwą, do środka włóż lekko rozgniecione, nieobrane ząbki czosnku oraz pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, połóż wokół gałązki rozmarynu, pokrojony drobno boczek, odcedzone pieczarki, pokrojone suszone pomidory oraz pomidory koktajlowe w całości. Całość ponownie skrop oliwą i wstaw do piekarnika na środkową półkę na 1 godzinę. Od czasu do czasu polewaj wierzch kurczaka wytopionym sokiem. Po upływie czasu zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze przez 20 minut, aż kurczak będzie chrupiący i złocisty. Kurczaka podawaj z zapiekanką ziemniaczaną i liśćmi sałaty.

Sugestie:

Najlepiej smakuje kurczak z wolnego chowu.

Możesz wykorzystać suszony tymianek lub rozmaryn – wystarczy 1 płaska łyżka.

Zapiekanka ziemniaczana z chrzanem

Przepis na 4 porcje

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 por

2 marchwie

1 pęczek pietruszki

500 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków

2 łyżki Chrzanu tartego Smak

200 ml śmietany 12%

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

garść startego sera parmezanu lub litewskiego dziugasa

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C. Na patelni podsmaż posiekany czosnek wraz z cebuląm, aż się ze szkli. Wrzuć drobno pokrojonego pora, startą na grubej tarce marchew oraz posiekaną pietruszkę i podsmażaj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą oraz pieprzem. Rozgniecione ziemniaki wymieszaj z chrzanem, śmietaną i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wymieszaj ziemniaki ze startym na drobnej tarce serem. Do naczynia żaroodpornego o wielkości 25x30cm przełóż podsmażone warzywa i nałóż na wierzchu warstwę ziemniaków. Wstaw zapiekankę do piekarnika na 15-20 minut, aż wierzch się zapiecze i będzie złocisty. Podawaj zapiekankę z pieczonym kurczakiem.

Sugestie:

Możesz dodać do zapiekanki boczek lub kiełbaskę

Krem z papryki

Przepis na 4 porcje

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 marchew

1 pietruszka

200 g ostrej kiełbaski

1 słoik odcedzonej Papryki marynowanej Smak

4 łyżki Oliwek czarnych i Oliwek zielonych Smak

kawałek czerstwej bagietki

pęczek pietruszki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku na oliwie podsmaż posiekany czosnek wraz z cebulą, aż się zeszkli.Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz kiełbaskę i podsmażaj całość przez kolejne 2 minuty. Zalej całość 1,5 litra wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. W momencie, gdy warzywa będą miękkie, dodaj paprykę, oliwki, bagietkę i zmiksuj całość na jednolity krem. Dopraw solą oraz pierzem do smaku i podawaj posypane posiekaną pietruszką.

Chrupiąca sałata z suszonymi pomidorami

Przepis na 4 porcje

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

główka sałaty lodowej

1 łyżka Kaparów Smak

10 Pomidorów suszonych Smak

2 łyżki Oliwek zielonych Smak

2 łyżki Oliwek czarnych Smak

garść orzechów laskowych

Winegret: 6 łyżek oliwy, sok z 1 cytryny, 3 łyżki miodu, sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyte i osuszone liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Dodaj kapary, pokrojone w paski suszone pomidory oraz odcedzone oliwki. Na suchej i mocno nagrzanej patelni teflonowej upraż orzechy, podgrzewając przez kilka minut, aby stały się bardziej chrupkie i aromatyczne. Wrzuć pokruszone orzechy i wymieszaj wszystkie składniki. Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki ze sobą, aby uzyskać jednolitą emulsję. Polej sałatę przed podaniem winegretem i wymieszaj.

Sugestie:

Dodaj do sałaty ser pleśniowy lub grillowanego kurczaka. Taka wersja jest idealnym pomysłem na lunch lub lekką kolację.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości