Przepisy kulinarne

Bliny i pierożki z makrelą lub śledziem. Pomysły na przekąski według Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Szukasz pomysłu na proste i szybkie przekąski z rybą? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy na pierożki z filetem z makreli lub śledziem w sosie pomidorowym i bliny ziemniaczane z grillowaną makrelą. Tymi rybnymi tapasami zaskoczysz rodzinę i przyjaciół.

Pierożki na sposób azjatycki "gyoza" z filetem z makreli

Składniki na ciasto na pierożki azjatyckie:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • łyżka soli

Jak przygotować ciasto na pierożki azjatyckie?

  1. 1W dużej misce umieść mąkę, formując w niej niewielki zagłębienie. Powoli przelewaj do niej wrzątek, delikatnie mieszając masę przy pomocy łyżki. Gdy składniki zdążą się wstępnie połączyć, ugniataj je dłońmi przez około 2 minuty.
  2. 2Gotowe ciasto zawiń w folię lub przykryj wilgotną ściereczką.

Składniki nadzienia do pierożków:

  • 2 opakowania makreli w sosie pomidorowym w puszcze
  • czerwona papryka chili
  • 50 g marynowanego imbiru
  • pęczek kolendry

Jak przygotować pierożki azjatyckich?

  1. 1Makrelę wyjmij z puszki, przełóż do miski i delikatnie rozdrobnij widelcem dodając do środa odrobinę posiekanego chili, marynowanego imbiru i posiekanej świeżej kolendry.
  2. 2Pierożki zwijaj w dowolny kształt, gotuj na parze lub smaż na głębokim oleju.

Pozostałe składniki do pierożków azjatyckich:

  • 50 g prażonego sezamu
  • 1 biała kapusta
  • 100 ml sosu ponzu

Po przygotowaniu pierożki posyp prażonym sezamem i ułóż na posiekanej kapuście białej podlanej sosem ponzu.

Smażone bliny z grillowaną makrelą i suszonymi pomidorkami

Składniki na bliny ziemniaczane:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała łyżeczka soli
  • 150 g mąki pszennej

Jak przygotować bliny ziemniaczane?

  1. 1Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, zmiel na drobnych oczkach bądź przeciśnij przez praskę. Do masy dodaj całe jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną. Wyrób ciasto do gładkiej konsystencji, powinna mieć strukturę jak gęsta kwaśna śmietana. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj więcej mąki.
  2. 2Następnie przełóż ciasto do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę z rękawa i stopniowo wyciskaj (grubość około 1cm) na gorącą patelnię z klarowanym masłem. Bliny smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony, następnie przełóż je na papierowy ręcznik.

Pozostałe składniki do blinów z grillowaną makrelą:

  • 2 opakowania grillowanej makreli w puszce
  • opakowanie suszonych pomidorów
  • świeże zioła do dekoracji

Jak przygotować bliny ziemniaczane z grillowana makrelą?

Grillowaną makrelę wyjmij z puszki i umieść na usmażonych blinach, do dekoracji dodaj suszone pomidorki żółte i czerwone oraz kilka liści świeżych ziół.

Smażone pierożki samosa ze śledziem w sosie pomidorowym

Składniki na ciasto na pierożki samosa:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 50 ml zimnej wody

Pozostałe składniki do pierożków samosa:

  • śledź w sosie pomidorowym w puszcze
  • sos pomidorowy
  • awokado
  • olej do smażenia

Jak przygotować ciasto na pierożki samosa?

  1. 1Połącz składniki na ciasto na pierożki i dokładnie wyrabiaj dłońmi, aż wszystko dokładnie się połączy w jednolitą całość.
  2. 2Z ciasta rozwałkuj cienki placek i nałóż na niego posiekane filety śledziowe z sosie pomidorowym, posmaruj brzegi ciasta i zawiń na boki. Ciasto smaż na gorącym oleju, aż będzie chrupiące. Wyjmij i przełóż na papierowy ręcznik.
  3. 3Pierożki podawaj z pastą z awokado i sosem pomidorowym.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Placki twarogowe z owocami, smoothie i ciasto z rabarbarem. Przepisy Szymona Czerwińskiego

Młode ziemniaki od rana do wieczora. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana

Mięsny groszek, pszenne taco, salsa verde i burgery drobiowo-krewetkowe. Oto grillowane przysmaki

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Autor: Jola Marat

Źródło: Sebastian Olma

Pozostałe wiadomości