Potrawy wielkanocne

    Potrawy wielkanocne

    Zalewajka to tradycyjna zupa pochodząca z centralnej Polski. Bywa mylona z żurkiem lub białym barszczem, ale tak naprawdę to zupełnie inna zupa. Zalewajka, jak zresztą sama nazwa wskazuje, powstaje dzięki zalaniu wywaru zakwasem na żur. To potrawa idealna na Wielkanoc. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.

    Mazurek wielkanocny - jak go przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach wraz z Tosią Kozyrą i Leną Walewską z MasterChef Junior przygotowały świąteczne ciasta. Który przepis podoba się Wam najbardziej? Jaki powinien być mazurek zdaniem EuGeniusa? Zobaczcie!

    Wielkanoc, żurek i Magda Gessler to doskonałe połączenie. Jeśli nadal nie zdecydowaliście się na tegoroczną, wielkanocną zupę, to przepis na żurek Magdy Gessler jest wyborem, którego nie pożałujecie. Zobacz, jak przyrządza go kulinarna mistrzyni i prowadząca program "Kuchenne rewolucje".

    W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawił swój sposób na wielkanocne postne dania. Ciasta na święta można przygotowywać na słodko, ale też wytrawnie. Sprawdź, jak przygotować pyszne wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy.

    Żur to tradycyjna, wręcz kultowa i rozpoznawalna na świecie polska zupa. Choć jest klasykiem, to wiadomo przecież, że są różne szkoły jego przygotowania i w wielu regionach, a nawet domach, jest jakaś wariacja na temat. Świetnym przykładem jest śląski żur żeniaty. Jak go zrobić? Najlepiej wedle przepisu poniżej.

    Strząska to potrawa wielkanocna, którą wykonuje się tradycyjnie w Małopolsce, a konkretnie we wsi Siedliszowice. Jej historia sięga już 100 lat. Jak ją przygotować? Co powinno się w niej znaleźć? Sprawdź przepis na strząskę.

    Krzonówka to tradycyjna zupa wielkanocna, którą wykonuje się z chrzanu oraz różnych rodzajów mięs. Jest bardzo kremowa i sycąca. To pyszne danie, które pojawia się na wielu polskich, wielkanocnych stołach . Sprawdź przepis na krzonówkę i sposób przygotowania krok po kroku. 

    Żurek wielkanocny w chlebie to coraz bardziej popularna forma podawania tej potrawy. Tak zaserwowana zupa nie tylko wygląda bardziej okazale, ale również smakuje inaczej. Co trzeba wiedzieć, jeśli planujesz w ten sposób zaskoczyć bliskich w Wielkanoc?

    Baranek z cista piaskowego na święta. Wielkanoc to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu chrześcijanina. Zgodnie z tradycją bliscy spotykają się przy jednym stole i wspólnie obchodzą ten wyjątkowy czas. Mimo że w święta wielkanocne królują jajka, podczas rodzinnego spotkania nie może zabraknąć słodkości. Poznaj klasyczny przepis na pysznego baranka wielkanocnego.

    Rozpoczynamy przygotowania do Wielkanocy. Na świąteczny stół przygotuj babę wielkanocną, która pięknie wyrośnięta ma zapewnić powodzenie i dobrobyt w rodzinie przez cały następny rok. Skorzystaj z przepisów Grzegorza Zawieruchy na babkę Brioche Kouglof, makową lub budyniową.