W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował swoje nowatorskie pomysły na świąteczną sałatkę. Królową jest oczywiście jarzynowa, ale co jeśli mamy ochotę na powiew świeżości i nowe smaki na stole? W takiej sytuacji warto wypróbować przepis na świąteczną sałatkę z kurczakiem naszego kucharza. Sprawdź, jak ją zrobić.
Wielkanoc nie może się obyć bez sałatek. W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić zieloną sałatkę z serem kozim? Sprawdź pyszny przepis.
Szukasz pomysłu jaką sałatkę na Wielkanoc przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić sałatkę strasburską? Sprawdź prosty przepis.
Jak co roku stajemy przed trudnym wyborem - jaka sałatka na Wielkanoc będzie odpowiednia? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzielił się Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić wiosenną sałatkę z pieczarkami, ziemniakami i papryką?
Na wielkanocnym stole obowiązkowo muszą pojawić się jajka. Choć najczęściej podajemy je z majonezem lub faszerowane, to możliwości jest znacznie więcej. Wykorzystując wydmuszki, można przygotować bardzo oryginalny deser o smaku mango. Jak go zrobić? Swoim przepisem podzielił się Piotr Kucharski.
Rezygnacja lub ograniczanie spożywania produktów odzwierzęcych to stale rozwijający się trend. Roślinne zamienniki stały się powszechne i raczej nikogo już nie dziwi, że jest ich coraz więcej na sklepowych półkach. Wielkanocny stół także można urozmaicać lub całkowicie przekształcać. Sprawdź nasze przepisy na wielkanocne dania wegetariańskie.
Bazie zwane również bazimi kotkami to puchate pąki wierzb. Zazwyczaj stanowią element dekoracyjny w okresie świąt wielkanocnych, będąc częścią stroików czy palm. Niewiele osób wie, że mają również właściwości spożywcze i można z nich zrobić np. wegańskie mleko baziowe. Sprawdź prosty przepis.
Faszerowane jajka często goszczą na stole wielkanocnym. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował je w niecodziennym wydaniu. Na czym polega owa niespodzianka?
W kuchni Dzień Dobry TVN, Andrzej Polan przygotował oryginalne przepisy z perliczką w roli głównej. Sprawdź, jak przyrządzić rosół świąteczny z młodą kapustą, pyzami i pieczonymi paprykami, całą pieczoną perliczkę w maśle i rabarbarze oraz filety z perliczki z pęczakiem i botwinką. Święta jeszcze nigdy nie były tak wyjątkowe w smaku!
Odpowiednio przygotowany zakwas żurkowy to podstawa smacznej zupy, która od lat króluje na wielkanocnym stole Polaków. Niestety wiele osób wciąż decyduje się na gotowy zakwas, dostępny w sklepach, choć przepis na niego jest niezwykle prosty. Sprawdź, jak przygotować samodzielnie zakwas i zrobić wielkanocny żurek "last minute".
Na Sycylii Wielkanoc obchodzona jest hucznie. O tym, jakie dania jada się z okazji tych świąt, opowiadał Stefano Terrazzino. Sprawdź, jak przygotować z jego przepisu tort ricotta.
Taganu d’Aragona to danie z Sycylii - "ciasto" przygotowane z makaronu i sera. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je Stefano Terrazzino. Sprawdź, jak przygotować to danie na Wielkanoc.
W kuchni Dzień Dobry TVN Stefano Terrazzino przybliżył, jak wygląda Wielkanoc na Sycylii. W sobotę nie chodzi się z koszyczkiem, a w poniedziałki świętuje się wspólnie na świeżym powietrzu. Sprawdź, jak przygotować Mignolate Siciliane z przepisu Stefano Terrazzino.
Cuddura to typowy sycylijski deser - ciasteczka z jajkiem, które przygotowywane są na różne sposoby. Tradycyjnie robi się je tydzień przed świętami wielkanocnymi. Sprawdź, jak przygotować to danie z przepisu Stefano Terrazzino
W wielkanocnej kuchni, Sebastian Olma przygotował jajka faszerowane twarogiem, zapiekane jajka w skorupkach z pastą wasabi, awokado faszerowane pastą twarogową, paschę wielkanocną oraz sernik na spodzie z brownie. Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN i jak zrobić poszczególne dania.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania idealne na Wielkanoc. W jej przepisach znajdziesz pastę jajeczną z awokado, bezmięsny żurek z wasabi i białą kiełbasę w słodkim wydaniu - z gruszkami. Sprawdź, jak przygotować wielkanocne inspiracje z przepisów Darii Ładochy i ciesz się powiewem świeżości w swojej kuchni.
Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez pysznych deserów? My też nie! Dlatego wybraliśmy dla Was kilka przepisów spośród świątecznych słodkości proponowanych przez Annę Starmach i Annę Lewandowską. Zobacz, jak zrobić paschę z bakaliami, sernik, babkę cytrynowo-pomarańczową, tiramisu, makowiec i mazurek daktylowo-czekoladowy.
Owies to tradycyjna wielkanocna dekoracja. Podobnie jak rzeżuchę, wysiewa się go w okolicach świąt, aby zielone liście można było jeść lub ozdobić nimi stół. Kiedy kupić nasiona, żeby zdążyć na Wielkanoc?
Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami. Już dziś możecie pobrać ebook „Wyjątkowa Wielkanoc”, w którym znajdziecie mnóstwo inspiracji zarówno na potrawy, jak i dekoracje. Sprawcie, by tegoroczne święta były wyjątkowe.
Mazurek kajmakowy z pewnością zachwyci wszystkich przy wielkanocnym stole. Jest prosty w wykonaniu, dlatego może go upiec każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Dzięki masie kajmakowej i bakaliom smakuje wyśmienicie.
Zalewajka to tradycyjna zupa pochodząca z centralnej Polski. Bywa mylona z żurkiem lub białym barszczem, ale tak naprawdę to zupełnie inna zupa. Zalewajka, jak zresztą sama nazwa wskazuje, powstaje dzięki zalaniu wywaru zakwasem na żur. To potrawa idealna na Wielkanoc. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.
Mazurek wielkanocny - jak go przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach wraz z Tosią Kozyrą i Leną Walewską z MasterChef Junior przygotowały świąteczne ciasta. Który przepis podoba się Wam najbardziej? Jaki powinien być mazurek zdaniem EuGeniusa? Zobaczcie!
Sałatka jarzynowa to królowa świątecznego stołu. Choć większość z nas przygotowuje tę klasyczną wersję, to w przepisie Magdy Gessler jest jeden sekretny składnik, który sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej wyrazista. Oto receptura prowadzącej "Kuchenne rewolucje", która od lat zmienia smak Polaków.
Wielkanoc, żurek i Magda Gessler to doskonałe połączenie. Jeśli nadal nie zdecydowaliście się na tegoroczną, wielkanocną zupę, to przepis na żurek Magdy Gessler jest wyborem, którego nie pożałujecie. Zobacz, jak przyrządza go kulinarna mistrzyni i prowadząca program "Kuchenne rewolucje".
Taramasalata to popularna pasta grecka, tradycyjnie wykonywana z ikry i podawana jako przystawka. Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował jej wegańską wersję. Sprawdź, jak przygotować pastę z grochu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przedstawił swój sposób na wielkanocne postne dania. Ciasta na święta można przygotowywać na słodko, ale też wytrawnie. Sprawdź, jak przygotować pyszne wielkanocne ciasto z jajkami z przepisu Grzegorza Zawieruchy.
Pyszne gołąbki w wersji wegańskiej przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha. To idealne danie postne. Sprawdź, jak przygotować gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną.
Żurek to danie, które kojarzy się przede wszystkim ze świętami wielkanocnymi. Co jednak, jeśli jesteśmy weganami? Nadal można przygotować pyszną, świąteczną zupę. Sprawdź przepis Grzegorza Zawieruchy na wegański żurek.